Gripa aviara se extinde, ocolind, deocamdata, R. Moldova

In Turcia a fost confirmat cel de-al 15-lea caz de imbolnavire a oamenilor cu gripa aviara. China a semnalat cel de-al optulea caz de infestare a oamenilor cu virusul H5N1. in Japonia, 77 de persoane sunt suspectate ca ar putea fi infectate cu o forma usoara de gripa aviara. Miine, medici experti din 25 de tari-membre ale Uniunii Europene se vor intruni la Luxemburg, unde vor examina probleme ce tin de gripa aviara. Autoritatile din R. Moldova nu par alertate.

Desi mai multe tari din Europa au anuntat masuri sporite de prevenire si combatere in legatura cu situatia grava din Turcia, unde gripa aviara a facut deja trei victime omenesti, autoritatile din R. Moldova nu par alertate. Nici un comunicat oficial, nici o declaratie din partea vreunui demnitar, nici o explicatie avizata, de parca Turcia, unde aceasta maladie a facut deja trei victime umane, ar fi la zeci de mii de km si de parca R. Moldova nu s-ar afla intre doua tari – Rominia si Ucraina – in care virusul H5N1 a fost deja confirmat la pasari.

Solicitat de TIMPUL, Petru Andronic, sef de sectie in Directia medicina veterinara a Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, a declarat ca in R. Moldova nu a fost depistat pina in prezent nici un caz de gripa aviara, „situatia e stabila si sub control” si la moment nu este necesara luarea unor masuri preventive suplimentare, ci doar respectarea stricta a deciziilor aprobate in lunile octombrie-decembrie”. „Au fost trei hotariri ale Comisiei antiepidemice republicane, numeroase recomandari si instructiuni. S-au impus reguli dure pentru intreprinderile avicole, masuri sanitare si antiepizootice sporite la trecerea frontierei, interdictii la importul de pasari si produse avicole din tarile in care a fost confirmata gripa aviara, se desfasoara o campanie de informare a populatiei privind masurile de profilaxie etc.”, a mentionat P. Andronic.

Reprezentantul MAIA a dat asigurari ca situatia este monitorizata in permanenta. „Au fost testate circa 2300 de probe prelevate de la pasari moarte de diferite specii din toate regiunile R. Moldova. Din fericire, nu a fost depistat nici un caz suspect”, a precizat P. Andronic. in prezent, R. Moldova nu dispune de un laborator specializat de diagnosticare a gripei aviare si a solicitat ajutorul Rominiei in testarea probelor la laboratorul de la Bucuresti. Acest lucru l-a anuntat ministrul romin al Agriculturii, Gheorghe Flutur. Un laborator specializat, care va permite testarea celor 256 tipuri de virus al gripei aviare, ar urma sa functioneze si la Chisinau, incepind din februarie. Utilajul si testele au fost procurate din grantul de 300 000 de euro acordat R. Moldova de Comisia Europeana in scopul profilaxiei gripei aviare. La 17 ianuarie la Chisinau va avea loc un seminar republican in probleme de prevenire si combatere a pericolului gripei aviare.

Damian Ciobanu, cercetator stiintific superior la Centrul National de Medicina Preventiva, a declarat pentru TIMPUL ca nu exista motive ca populatia sa intre in panica. „in R. Moldova nu avem nici un caz de gripa aviara. Deocamdata si cazurile de gripa umana obisnuita sunt singulare – doar cinci cazuri inregistrate in luna decembrie”, a spus D. Ciobanu. Potrivit lui, ca masuri de profilaxie se impune vaccinarea contra gripei si respectarea normelor sanitare si de igiena.

Datorita masurilor adecvate intreprinse de autoritati, in tara vecina, Rominia, care s-a confruntat cu numeroase focare de gripa aviara, nu s-au inregistrat pina acum cazuri de gripa aviara la om. Cu toate acestea, avind in vedere situatia din Turcia, a fost instituita starea de alerta de gradul III pe intreg teritoriul national, in timp ce in zonele de focar se mentine alerta de gradul II, iar in comuna ialomiteana Albesti, unde se inregistreaza cea mai grava situatie, fiind complet izolata dupa depistarea virusului aviar la pasari, – alerta de gradul I.

Gripa aviara a facut peste 80 de morti in lume de la aparitia sa in Asia, la sfirsitul anului 2003. in acest moment nu exista indicii ca gripa aviara s-ar putea transmite de la om la om, lucru apreciat ca pozitiv de catre specialisti. Alina Turcanu, // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.