Grădinița din Mateuți, Rezina, a fost renovată din banii Guvernului României// FOTO

Grădinița „Steluța” din satul Mateuți, raionul Rezina, a fost renovată în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. Pentru reparația și dotarea grădiniței au fost alocate 3 017 774 lei, dintre care contribuția Guvernului României a fost de 2 779 909 lei, iar contribuția locală a fost de 237 865 lei

Lucrările au vizat refacerea acoperișului șarpant, înlocuirea articolelor de tâmplărie, refacerea sistemul de încălzire și ventilare, refacerea rețelelor inginerești pe interior; rețelelor și echipamentului electric; rețelelor inginerești pe exterior rețelelor de termoficare exterioare, amenajarea spațiilor de joacă.

Capacitatea grădiniței este de 75 de copii, cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani, iar în grădiniță lucrează circa 20 de persoane.

În prezent, instituția cuprinde 3 module educaționale compuse din sală de activități/odihnă, grup sanitar copii, vestiare, cabinet medical, bloc alimentar, oficiu alimente, centrală termică, spălătorie şi depozitări rufe, birou educatori și directori.

„Această grădiniță este una din cele 845 de instituţii preşcolare renovate din banii oferiți de Guvernul României, care a decis să continue programul prin alocarea unei sume suplimentare de 3 milioane de euro. Prin programele concrete pe care le avem în derulare în Republica Moldova dorim să susținem obiectivul integrării țării dvs. în Uniunea Europeană. Vă încurajez să profitați din plin de relațiile speciale pe care le are România cu Republica Moldova, de comunitatea de limbă, istorie și tradiție, astfel ca să creăm împreună proiecte frumoase și să le multiplicăm pe viitor”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Angela Cutasevici a adus sincere mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în asigurarea condițiilor prielnice de activitate a instituțiilor de educație timpurie, menționând că toți copiii au dreptul la o educație de calitate. „Sunt fericită să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, să citesc fericirea pe chipul acestor minunați copii, care de azi înainte vor avea condiții mai bune pentru desfășurarea activităților, pentru dezvoltarea lor și, implicit, a comunității”, a declarat oficialul.

Primăria s. Mateuți, raionul Rezina a înaintat în anul 2016 la FISM o solicitare de reconstrucție a grădiniței din localitate. Clădirea a fost construită în anul 1967 și de atunci nu a beneficiat de careva lucrări de reparație capitale. Instituția funcționa doar cu o singură sală, cu o capacitate de maxim 25 de copii. Datorită suportului financiar oferit de Guvernul României, grădinița a fost reconstruită.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Din aceste fonduri au fost renovate 845 de grădiniţe din ţara noastră (în total, 945 de subproiecte).

Instituţia selectată pentru implementarea şi gestionarea programului este Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.