Connect with us

Social

Ghid complet ilustrativ: A fost publicată cartea care te ajută să înveți limbajul mimico-gestual

Publicat

pe

Persoanele interesate să studieze limbajul mimico-gestual (LMG) vor avea la dispoziție un ghid complet, în limba română, cu ilustrații și exerciții de învățare practică. Alianța INFONET și Asociația Surzilor din Republica Moldova au lansat recent cartea „Metode moderne de studiere al LMG din RM”  care, datorită conținutului creativ și ilustrațiilor, își propune să crească numărul persoanelor interesate de a înțelege și comunica în limbajul mimico-gestual. Mai mult decât atât, cartea oferă și un DVD cu lecții video pentru o asimilare mai ușoară a informațiilor.

Redacția noastră a discutat cu câțiva dintre responsabilii apariției acestei ediției, ajutorul imens pe care îl va aduce familiilor care au în îngrijire copii cu deficiențe de auz, persoanelor cu deficiențe de auz care nu cunosc încă limbajul semnelor, pedagogilor implicați în educarea copiilor cu deficiențe de auz, lucrătorilor sociali, studenților și tututor persoanelor interesate să cunoască lumea oamenilor surzi și să descopere lucruri utile pentur comunicareași sprijinul acestor persoane.

Cartea vine să completeze un gol informațional

Natalia Babici, prim Vice-președinte al Asociației Surzilor din Republica Moldova și unul din responsabilii de ediție spune că, deși au existat mai multe probleme, în special legate de criza specialiștilor in acest domeniu, cartea a fost publicată cu succes și oferă cea mai rapidă metodă de învățare a limbajului semnelor.

Pentru a studia LMG la nivel de a ține o discuție cu o persoană, explică Natalia Babici,  este nevoie de a învăța LMG timp de 2-3 luni, exact ca pe o altă limbă străină, dar pentru performanțe este de o perioadă mai mare, de 2 -3 ani.

Cartea  „Metode moderne de studiere al LMG din RM” va fi un prim instrument pentru persoanele interesate de limbajul mimico-gestual, însă, adaugă experta, e nevoie de o strategie bine pusă la punct pe termen lung din partea instituțiilor statului pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de auz să se integreze mai ușor în societate.

“Pentru pregătirea specialiștilor – interpreți în LMG este necesar un Program de pregătire la nivel de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Sportului al RM și Agenția de încadrare în muncă. Introducerea studierea LMG ca obiect de studiu în Instituțiile superioare la facultatea pedagogie specială. De a susține și înainta recunoașterea LMG la nivelul limbii naționale dându-i un statut aparte și al promova”, adaugă Natalia Babici.

Loretta Handrabura, dr.conf.univ., care est una dintre autoarele cărții menționează că manualul promovează limbajul mimico-gestual ca formă a culturii surzilor.

“Procesul modern de predare-învățare-evaluare constă din următoarele componente interdependente și într-o succesiune logică: – Lexic, – Conversație,- Gramatică (structuri gramaticale de bază)”, explică autoarea.

Scopul manualului, menționează Loretta Handrabura, este comunicarea corectă și eficientă în limbajul semnelor și în limba română, comunicare care îi va ajuta pe surzi să acceadă la studii de calitate, iar ulterior să se integreze socio-profesional. Acesta se adresează deopotrivă și rudelor persoanelor cu nevoi speciale, precum și specialiștilor cu sau fără experiență în domeniu care oferă educație, asistență, intervenție și sprijin acestora.

O altă autoare, Cornelia Bodorin, doctor în psihologie și conferențiar universitar, spune că apariția ace stei cărți a fost mult așteptată și personal s-a confruntat cu lipsa resurselor de învățare atunci când și-a propus să studieze limbajul mimico-gestual și să introducă, în 2000, această disciplină în planurile de învățământ de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

“În acea perioadă eu, fiind și logoped în Școala nr.4 pentru copii surzi, luptam cu sintagma NU ESTE: nu este program la LMG, nu este manual, nu este posibilitatea de perfecționare! Aveam doar o mare dorință de a partaja cunoștințe și de a crește/forma noi adepți ai imensei culturi a persoanelor neauzitoare. Am depășit greutățile. Avem realizări, avem editate 4 cărți, avem proiecte imense pentru viitor”, mărturisește autoarea

Cartea conține imagini grafice care facilitează înțelegerea informației.

Totodată, manualul propune exerciții de repetare, traducere și interpretare a limbajului mimico-gestual.

Potrivit autorilor, conținutul manualului a fost elaborat și structurat în acord cu noile strategii și direcții de învășare a limbajului pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Doctorul habilitat în Psihologie și profesorul universitar Nicolae Bucun spune, în recenzia semnată, că volumul sintetizează perfect, dar și clarifică multe informații  referitore la modernizarea limbajului mimico-gestual.

“Lucrarea este una fundamentală pentru educația și integrarea socio-profesională a persoanele cu nevoi speciale, fiind concepută ca un util instrument de lucru pentru specialiștii cu sau fără experiență în domeniul vizat”, adaugă acesta în deschiderea cărții.

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Citește mai departe

Social

6000 de moldoveni activează în peste 20 companii israeliene. Moldova și Israelul au prelungit acordul privind angajarea temporară

Publicat

pe

De către

Republica Moldova și Israel vor extinde perioada de valabilitate a Acordului bilateral între Republica Moldova și Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel pentru o perioadă adiţională de cinci ani.

În acest sens, astăzi, cabinetul de miniștri a aprobat prelungirea termenului de valabilitate a tratatului până la data de 5 ianuarie 2024, în contextul în care, termenul de valabilitate al tratatului urmează să expire pe 5 ianuarie 2019.

Prelungirea perioadei de valabilitate rezultă din implementarea cu succes a Acordului pe perioada valabilității acestuia.

Astfel, până în prezent, au fost organizate 12 etape de recrutare și angajare a cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Statului Israel, reușindu-se organizarea angajării pe teritoriul Statului Israel a unui număr de 6082 lucrători moldoveni, care activează, în baza unui contract individual de muncă, în peste 20 companii israeliene.

Conform documentului Statul Israel, va contribui la:

– asigurarea unui proces de angajare legal, echitabil și bine-informat pentru cetățenii Republicii Moldova, care au drept scop desfășurarea unei activități de muncă pe teritoriul Statului Israel (în domeniul construcțiilor);

– contracararea colectării de taxe ilegale pentru plasare în câmpul muncii pe teritoriul Statului Israel;

– promovarea protecției drepturilor la muncă și protecției sociale a lucrătorilor moldoveni pe perioada desfășurării procesului de recrutare, selectare, plecare, sosire, angajare și reîntoarcere.

În context, implementarea unor astfel de Acorduri realizează migrația circulară, care constituie o prioritate a politicii de stat în domeniul migrației de muncă.

Citește mai departe

Social

Ultimele 12 ambulanţe din lotul de 69 de maşini au fost repartizate prin ţară

Publicat

pe

De către

Ultimele 12 ambulanţe din lotul de 69 de maşini au fost repartizate în mai multe localităţi din ţară. O autosanitară a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din raionul Edine, notează Publika.

Noile ambulanţe sunt dotate cu defibrilator, electrocardiograf, dar şi echipament de ultimă generaţie pentru resuscitarea bolnavilor.

“Aceste ambulanţe noi sunt foarte bine echipate, au aparataj performant. Au centru de telemedicină, indirect este cardiograma citită, transmisă la centrul unde se consultă pacientul şi medicul cardiolog stabileşte diagnoza precisă”, a spus Svetlana Sapaniuc, medic pe ambulanţă, Rezina.

Autorităţile centrale au anunţat că până la sfârşitul anului, încă 35 de autosanitare performante vor ajunge la substaţiile din Chişinău. Pentru această achiziţie, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei.

“Aceste ambulanţe sunt aici, sunt în sistemul de sănătate pentru a vă crea dstră condiţii de lucru bune şi calitative. Pacientul este acel pentru care suntem noi astăzi în sistem”, a spus Rodica Scutelnic, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

“Conform contractului, automobilele până la anul nou o să vină în Chişinău şi anul nou colaboratorii din Chişinău o să-l întâlnească în automobile noi. Noi sperăm că până la mijlocul anului viitor mai mult de 60% din transportul sanitar o să fie deja schimbată, reînnoită”, a spus Boris Golovin, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Pentru procurarea lotului de 69 de ambulanţe s-au cheltuit 51 de milioane de lei.

Citește mai departe

Social

Pavel Filip cere demisii în cazul bărbatului decedat în timp ce aștepta ambulanța: Este un caz revoltător

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a cerut în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului demisia vice-directorului de la Asistenţa Medicală de Urgenţă, a unui dispecer şi medic de pe ambulanţă, după ce săptămâna trecută un bărbat a murit în plină stradă, așteptând ambulanța 40 de minute.

De asemenea, premierul a solicitat ca Ministerul Sănătăţii să sesizeze Procuratura Generală ca să investigheze penal acest caz. Pavel Filip a menționat că este un caz revoltător.„Nici nu știu ce e mai grav în acest caz: că e vorba de incompetență sau rea voință sau nepăsare. Eu cred că cest lucru trebuie să fie constatat de procurori”, a spus Pavel Filip.

„Mai revoltător mi s-au părut explicaţiile celor de la urgenţă, care mai mult seamănă a bâlbâială decât a explicaţii. Atât mai mult am văzut tendinţe de a prezenta informaţii false, care uşor au fost combătute pentru că au uitat că există sisteme GPS pe maşini. Nu merge nici explicaţia că nu avem maşini suficiente. Pentru că în acel moment erau 4 maşini libere nemijlocit staţionau la centru şi 10 maşini erau în sectorul centru”, a declarat Pavel Filip.

În opinia premierului, explicaţiile şoferului au fost scrise la indicaţia cuiva pentru că exact „în în acel moment s-a stricat motorul, apoi nu putea accelera pe drum, apoi printr-un miracol motorul s-a reparat singur şi nu mai erau probleme tehnice la această maşină”.

Pavel Filip s-a arătat indignat de atitudinea nepotrivită a medicului, care când a ajuns la loc a declarat „Ce nu ştiţi în ce ţară trăim”. În plus, operatorul trebuia să atribuie cod roşu acestei chemări. fapt care ar permite ca o altă ambulanţă care se afla în zonă şi era pe cod verde trebuia să meargă nemijlocit la acest apel.

În aceste condiții, Pavel Filip a solicitat concedierea pentru încălcarea gravă a obligaţiunilor de muncă a vice-directorului de la Asistenţa Medicală de Urgenţă , a dispecerului de la ambulanţa Chişinău care a primit acest apel pentru că l-a închis şi deschis de multe ori, dar nicidecum nu a purces la trimiterea unei ambulanţe, şi a medicului de pe ambulanţă – pentru nerespectarea protocoalelor medicale.

Bărbatul de 65 de ani a murit vineri, 20 septembrie, în jurul orei 20, în timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la el. Potrivit raportului ministerului Sănătății, cazul a fost preluat de Serviciul 112 la ora 20 și 13 minute. Ambulanța a pornit însă abia peste 32 de minute și 10 secunde și a ajuns la pacient în 9 minute și 19 secunde.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com