Ghid complet ilustrativ: A fost publicată cartea care te ajută să înveți limbajul mimico-gestual

Persoanele interesate să studieze limbajul mimico-gestual (LMG) vor avea la dispoziție un ghid complet, în limba română, cu ilustrații și exerciții de învățare practică. Alianța INFONET și Asociația Surzilor din Republica Moldova au lansat recent cartea „Metode moderne de studiere al LMG din RM”  care, datorită conținutului creativ și ilustrațiilor, își propune să crească numărul persoanelor interesate de a înțelege și comunica în limbajul mimico-gestual. Mai mult decât atât, cartea oferă și un DVD cu lecții video pentru o asimilare mai ușoară a informațiilor.

Redacția noastră a discutat cu câțiva dintre responsabilii apariției acestei ediției, ajutorul imens pe care îl va aduce familiilor care au în îngrijire copii cu deficiențe de auz, persoanelor cu deficiențe de auz care nu cunosc încă limbajul semnelor, pedagogilor implicați în educarea copiilor cu deficiențe de auz, lucrătorilor sociali, studenților și tututor persoanelor interesate să cunoască lumea oamenilor surzi și să descopere lucruri utile pentur comunicareași sprijinul acestor persoane.

Cartea vine să completeze un gol informațional

Natalia Babici, prim Vice-președinte al Asociației Surzilor din Republica Moldova și unul din responsabilii de ediție spune că, deși au existat mai multe probleme, în special legate de criza specialiștilor in acest domeniu, cartea a fost publicată cu succes și oferă cea mai rapidă metodă de învățare a limbajului semnelor.

Pentru a studia LMG la nivel de a ține o discuție cu o persoană, explică Natalia Babici,  este nevoie de a învăța LMG timp de 2-3 luni, exact ca pe o altă limbă străină, dar pentru performanțe este de o perioadă mai mare, de 2 -3 ani.

Cartea  „Metode moderne de studiere al LMG din RM” va fi un prim instrument pentru persoanele interesate de limbajul mimico-gestual, însă, adaugă experta, e nevoie de o strategie bine pusă la punct pe termen lung din partea instituțiilor statului pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de auz să se integreze mai ușor în societate.

“Pentru pregătirea specialiștilor – interpreți în LMG este necesar un Program de pregătire la nivel de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Sportului al RM și Agenția de încadrare în muncă. Introducerea studierea LMG ca obiect de studiu în Instituțiile superioare la facultatea pedagogie specială. De a susține și înainta recunoașterea LMG la nivelul limbii naționale dându-i un statut aparte și al promova”, adaugă Natalia Babici.

Loretta Handrabura, dr.conf.univ., care est una dintre autoarele cărții menționează că manualul promovează limbajul mimico-gestual ca formă a culturii surzilor.

“Procesul modern de predare-învățare-evaluare constă din următoarele componente interdependente și într-o succesiune logică: – Lexic, – Conversație,- Gramatică (structuri gramaticale de bază)”, explică autoarea.

Scopul manualului, menționează Loretta Handrabura, este comunicarea corectă și eficientă în limbajul semnelor și în limba română, comunicare care îi va ajuta pe surzi să acceadă la studii de calitate, iar ulterior să se integreze socio-profesional. Acesta se adresează deopotrivă și rudelor persoanelor cu nevoi speciale, precum și specialiștilor cu sau fără experiență în domeniu care oferă educație, asistență, intervenție și sprijin acestora.

O altă autoare, Cornelia Bodorin, doctor în psihologie și conferențiar universitar, spune că apariția ace stei cărți a fost mult așteptată și personal s-a confruntat cu lipsa resurselor de învățare atunci când și-a propus să studieze limbajul mimico-gestual și să introducă, în 2000, această disciplină în planurile de învățământ de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

“În acea perioadă eu, fiind și logoped în Școala nr.4 pentru copii surzi, luptam cu sintagma NU ESTE: nu este program la LMG, nu este manual, nu este posibilitatea de perfecționare! Aveam doar o mare dorință de a partaja cunoștințe și de a crește/forma noi adepți ai imensei culturi a persoanelor neauzitoare. Am depășit greutățile. Avem realizări, avem editate 4 cărți, avem proiecte imense pentru viitor”, mărturisește autoarea

Cartea conține imagini grafice care facilitează înțelegerea informației.

Totodată, manualul propune exerciții de repetare, traducere și interpretare a limbajului mimico-gestual.

Potrivit autorilor, conținutul manualului a fost elaborat și structurat în acord cu noile strategii și direcții de învășare a limbajului pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Doctorul habilitat în Psihologie și profesorul universitar Nicolae Bucun spune, în recenzia semnată, că volumul sintetizează perfect, dar și clarifică multe informații  referitore la modernizarea limbajului mimico-gestual.

“Lucrarea este una fundamentală pentru educația și integrarea socio-profesională a persoanele cu nevoi speciale, fiind concepută ca un util instrument de lucru pentru specialiștii cu sau fără experiență în domeniul vizat”, adaugă acesta în deschiderea cărții.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.