Connect with us

Social

Ghid complet ilustrativ: A fost publicată cartea care te ajută să înveți limbajul mimico-gestual

Publicat

pe

Persoanele interesate să studieze limbajul mimico-gestual (LMG) vor avea la dispoziție un ghid complet, în limba română, cu ilustrații și exerciții de învățare practică. Alianța INFONET și Asociația Surzilor din Republica Moldova au lansat recent cartea „Metode moderne de studiere al LMG din RM”  care, datorită conținutului creativ și ilustrațiilor, își propune să crească numărul persoanelor interesate de a înțelege și comunica în limbajul mimico-gestual. Mai mult decât atât, cartea oferă și un DVD cu lecții video pentru o asimilare mai ușoară a informațiilor.

Redacția noastră a discutat cu câțiva dintre responsabilii apariției acestei ediției, ajutorul imens pe care îl va aduce familiilor care au în îngrijire copii cu deficiențe de auz, persoanelor cu deficiențe de auz care nu cunosc încă limbajul semnelor, pedagogilor implicați în educarea copiilor cu deficiențe de auz, lucrătorilor sociali, studenților și tututor persoanelor interesate să cunoască lumea oamenilor surzi și să descopere lucruri utile pentur comunicareași sprijinul acestor persoane.

Cartea vine să completeze un gol informațional

Natalia Babici, prim Vice-președinte al Asociației Surzilor din Republica Moldova și unul din responsabilii de ediție spune că, deși au existat mai multe probleme, în special legate de criza specialiștilor in acest domeniu, cartea a fost publicată cu succes și oferă cea mai rapidă metodă de învățare a limbajului semnelor.

Pentru a studia LMG la nivel de a ține o discuție cu o persoană, explică Natalia Babici,  este nevoie de a învăța LMG timp de 2-3 luni, exact ca pe o altă limbă străină, dar pentru performanțe este de o perioadă mai mare, de 2 -3 ani.

Cartea  „Metode moderne de studiere al LMG din RM” va fi un prim instrument pentru persoanele interesate de limbajul mimico-gestual, însă, adaugă experta, e nevoie de o strategie bine pusă la punct pe termen lung din partea instituțiilor statului pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de auz să se integreze mai ușor în societate.

“Pentru pregătirea specialiștilor – interpreți în LMG este necesar un Program de pregătire la nivel de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Sportului al RM și Agenția de încadrare în muncă. Introducerea studierea LMG ca obiect de studiu în Instituțiile superioare la facultatea pedagogie specială. De a susține și înainta recunoașterea LMG la nivelul limbii naționale dându-i un statut aparte și al promova”, adaugă Natalia Babici.

Loretta Handrabura, dr.conf.univ., care est una dintre autoarele cărții menționează că manualul promovează limbajul mimico-gestual ca formă a culturii surzilor.

“Procesul modern de predare-învățare-evaluare constă din următoarele componente interdependente și într-o succesiune logică: – Lexic, – Conversație,- Gramatică (structuri gramaticale de bază)”, explică autoarea.

Scopul manualului, menționează Loretta Handrabura, este comunicarea corectă și eficientă în limbajul semnelor și în limba română, comunicare care îi va ajuta pe surzi să acceadă la studii de calitate, iar ulterior să se integreze socio-profesional. Acesta se adresează deopotrivă și rudelor persoanelor cu nevoi speciale, precum și specialiștilor cu sau fără experiență în domeniu care oferă educație, asistență, intervenție și sprijin acestora.

O altă autoare, Cornelia Bodorin, doctor în psihologie și conferențiar universitar, spune că apariția ace stei cărți a fost mult așteptată și personal s-a confruntat cu lipsa resurselor de învățare atunci când și-a propus să studieze limbajul mimico-gestual și să introducă, în 2000, această disciplină în planurile de învățământ de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

“În acea perioadă eu, fiind și logoped în Școala nr.4 pentru copii surzi, luptam cu sintagma NU ESTE: nu este program la LMG, nu este manual, nu este posibilitatea de perfecționare! Aveam doar o mare dorință de a partaja cunoștințe și de a crește/forma noi adepți ai imensei culturi a persoanelor neauzitoare. Am depășit greutățile. Avem realizări, avem editate 4 cărți, avem proiecte imense pentru viitor”, mărturisește autoarea

Cartea conține imagini grafice care facilitează înțelegerea informației.

Totodată, manualul propune exerciții de repetare, traducere și interpretare a limbajului mimico-gestual.

Potrivit autorilor, conținutul manualului a fost elaborat și structurat în acord cu noile strategii și direcții de învășare a limbajului pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Doctorul habilitat în Psihologie și profesorul universitar Nicolae Bucun spune, în recenzia semnată, că volumul sintetizează perfect, dar și clarifică multe informații  referitore la modernizarea limbajului mimico-gestual.

“Lucrarea este una fundamentală pentru educația și integrarea socio-profesională a persoanele cu nevoi speciale, fiind concepută ca un util instrument de lucru pentru specialiștii cu sau fără experiență în domeniul vizat”, adaugă acesta în deschiderea cărții.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Nu există trasee blocate de ninsori. Filip a cerut mai mulți polițiști pe drumuri

Publicat

pe

De către

Pe toate drumurile naționale se circulă în condiții de iarnă, iar trasee blocate de ninsori nu sunt. Informația a fost anunțată de către responsabilii de la ministerele Economiei și de Interne la o ședință de urgență, convocată de prim-ministrul Pavel Filip. Din cauza ploii cu gheață au rămas parțial fără curent cinci localități din trei raioane și dinautonomia găgăuză.

Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, de dimineață, la curățarea drumurilor au fost antrenate 250 de autospeciale care au presărat deja 1550 de tone de material derapant. Pe unele porțiuni s-a intervenit doar cu sare. Traseele sunt monitorizare și de polițiști. Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a precizat că dacă există sectoare de drum pe unde circulația este riscantă, șoferii sunt opriți.

În acest context, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a îndemnat cetățenii să acceseze site-ul Administrației de Stat a Drumurilor înainte de a porni într-o călătorie și să verifice starea drumurilor cu ajutorul camerelor de traseu.

Premierul Pavel Filip a solicitat instituțiilor să comunice constant cetățenilor despre stiuația curentă, iar presei – să mediatezeze activ aceste informații.

”Sunt portiuni de drum unde este polei. Trebuie să informăm cetățenii. Vă rog seara să avem mai multă poliție pe drumuri în eventualitatea să poată ajuta. Un lucru important – legăura directă cu cei din sănătate. Dacă o ambulanță nu poate ajunge la chemare, trebuie să interveniți cu mașini speciale”, a cerut șeful Guvernului.

Citește mai departe

Social

Peste 200 de autospeciale au intervenit pe drumurile naționale. Șoferii sunt îndemnați să amâne planurile de călătorie

Publicat

pe

De către

Drumurile publice naționale din țară sunt practicabile, dar se circulă în condiții de iarnă. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că odată cu intensificarea ninsorilor în norul și centrul țării, dar și a lapoviței în sud, întreprinderile specializate au demarat lucrări pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe drumurile publice.

Începând cu seara zilei de ieri, 17 martie, pe drumurile naţionale s-a intervenit cu 230 de autospeciale și aproape 280 de muncitori care au împrăștiat pe trasee peste 2000 de tone de material antiderapant.

Ministerul Economiei și Infrastructurii mai anunță că sectoarele de drum ce prezintă un pericol sporit pentru circulația rutieră pe timp de iarnă sunt monitorizate, pentru a se interveni urgent în caz de necesitate.

Autoritățile îndeamnă șoferii să renunțe la călătoria cu automobilul, dacă nu este una urgentă. Iar dacă deplasarea nu poate fi evitată, să se asigure că automobilul este dotat corespunzător condițiilor de vreme.

Amintim că, până în 20 martie, Moldova este sub influența unui ciclon mediteranean, sunt prognozate ploi înghețate, lapoviță și ninsori abundente.

Citește mai departe

Social

Ședință de urgență la primăria Chișinău în legătura cu vremea: Rămânem la posturi

Publicat

pe

De către

Primarul general interimar Silvia Radu a convocat în ședință comandamentul de iarnă de la primărie. ”Evenimentele meteo extreme vor continua. Rămânem la posturi, în teren, acționăm cu mijloacele pe care le avem”, a anunțat primarul. Potrivit ei, serviciile municipale împărștie material antiderapant pe străzile din Chișinău, inclusiv pe cele laterale. Toată noaptea, în acest proces au fost implicate 21 de autospeciale, care au intervenit cu sare și nisip ca să împiedice formarea gheții.
Totuși, ploaia cu gheață continuă și străzile și trotuarele sunt foarte lunecoase. În acest context, autoritățile îndeamnă locuitorii Chișinăului să evite deplasările prin oraș, pe cât e posibil.

”Se lucrează în continuare la împrăștierea materialului antiderapant, în special pe străzile laterale. A fost o ploaie de gheață. Temperaturile sunt negative și ploaia continuă. Atenție, nu vă deplasați în oraș decât dacă e absolut necesar! Vă rog circulați foarte prudent!”, a scris primarul general interimar Silvia Radu pe Facebook.

Municipalitate mai anunță că a fost comandată din timp o canditate suplimentară de sare și că muncitorii de la primărie vor fi în teren, ca să limiteze cât mai mult efectelenegative ale vremii.

Amintim că, de ieri, țara este sub influența unui cod calben de condiții meteo complicate. Până în data de 20 martie se anunță precipitații, la început sub formă de ploaie, care azi și mâine se vor transforma în lapoviță și ninsori puternice. Izolat va viscoli, cu depuneri de gheață pe fire electrice și crengi. Brusc se va răci.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social12 ore în urmă

Nu există trasee blocate de ninsori. Filip a cerut mai mulți polițiști pe drumuri

Pe toate drumurile naționale se circulă în condiții de iarnă, iar trasee blocate de ninsori nu sunt. Informația a fost...

Politică12 ore în urmă

Ion Ceban – candidatul PSRM la alegerile pentru funcția de primar al capitalei

Candidatul Partidului Socialiștilor la Primăria Chișinău este consilierul municipal Ion Ceban. Decizia a fost luată la Consiliul Politic al fracțiunii...

Politică14 ore în urmă

Igor Dodon a avut o întrevedere neplanificată cu președintele Recep Tayyip Erdogan pe aeroportul din Istanbul

Igor Dodon a anunțat astăzi că a avut o întrevedere neplanificată cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pe aeroportul din...

Social15 ore în urmă

Peste 200 de autospeciale au intervenit pe drumurile naționale. Șoferii sunt îndemnați să amâne planurile de călătorie

Drumurile publice naționale din țară sunt practicabile, dar se circulă în condiții de iarnă. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că...

Social15 ore în urmă

Ședință de urgență la primăria Chișinău în legătura cu vremea: Rămânem la posturi

Primarul general interimar Silvia Radu a convocat în ședință comandamentul de iarnă de la primărie. ”Evenimentele meteo extreme vor continua....

Social2 zile în urmă

Un funcționar din Găgăuzia, amendat cu 20 mii de lei pentru că a refuzat să treacă testul de alcoolemie

Șeful departamentului relații externe din cadrul Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, Vitalii Vlah, a primit o amendă de 20 de...

Economie2 zile în urmă

Air Moldova a semnat acord cu Fly Dubai. Pasagerii vor putea călători spre încă 95 de destinaţii din 44 de ţări

Pasagerii companiei Air Moldova au posibilitatea de a călători spre  încă 95 de destinaţii din 44 de ţări din Europa,...

Advertisement

Opinii