Connect with us

Economie

"Gazprom" intentioneaza sa reduca livrarile gratuite de gaze pentru Moldova

Gazprom reduce livrarile gratuite gaze Moldova

Publicat

pe

"Gazprom" intentioneaza sa reduca livrarile gratuite de gaze pentru Moldova, au comunicat mijloace de informare in masa din Rusia, facind trimitere la Rem Viahirev, presedintele consiliului de administratie al concernului rusesc de gaze.

Dupa cum informeaza agentia "INFOTAG", Viahirev a relevat ca "nu poate continua creditarea republicii cu gazele rusesti, care s-a facut pe parcursul mai multor ani".

La data de 1 noiembrie, datoria Moldovei pentru gazele rusesti se ridica la $ 614 milioane, din care in jur de $ 391 milioane le constituia datoria Transnistriei. De la inceputul anului, datoriile au crescut cu $ 47 de milioane si acestea continua sa creasca.

Viahirev a confirmat ca i-a expediat presedintelui Moldovei, Petru Lucinschi, o scrisoare, prin care cheama conducerea Moldovei "sa scuteasca compania de pierderile pe care le cauzeaza livrarile de gaze neachitate de catre republica".

In scrisoare se atrage atentia asupra faptului ca este amenintata de a fi zadarnicita realizarea unor proiecte-cheie menite sa asigure achitarea, pina la sfirsitul anului 1998, a datoriilor si a platilor curente. Astfel, pina in prezent nu au fost emise obligatii pentru reesalonarea unei parti din datorii, desi partea moldoveneasca a promis sa faca acest lucru pina la 1 octombrie anul curent, in baza unui acord incheiat intre Guvernul Moldovei si "Gazprom".

Potrivit intelegerilor, emiterea si transmiterea obligatiilor respective au fost aminate pentru luna noiembrie, dar nici acest termen nu este respectat, deoarece Parlamentul Moldovei nu a adoptat o hotarire asupra acestei probleme si nu exista un plan de emitere a obligatiunilor.

"Pe de alta parte, este ignorata o decizie comuna privind achitarea gazelor in expresie baneasca, a mentionat Viahirev. De la inceputul anului, au fost platite cu bani doar mai putin de doua la suta din cantitatea de gaze livrate.

Presedintele Consiliului de administratie al "Gazprom"-ului l-a avertizat pe presedintele moldovean ca, "in legatura cu lipsa unei decizii privind achitarea datoriilor, compania ruseasca va fi nevoita sa-si suspende participarea la infiintarea societatii pe actiuni mixte "Moldovagaz", precum si sa adopte masuri in vederea reducerii la maximum a livrarilor de gaze pe gratis".

Miercuri, deputatii din Parlamentul Moldovei intentioneaza sa examineze acordul privind restructurarea datoriilor "Gazprom"-ului prin cedarea catre aceasta companie a unor obligatii de stat in valoare de $ 90 milioane, pe un termen de sapte ani.

In anul 1996, Guvernul Moldovei deja transmisese "Gazprom"-ului, in contul datoriei, a unor obligatii similare in valoare de $ 140 milioane. Potrivit unor informatii neconfirmate, pe care le-au furnizat agentiei "INFOTAG" reprezentanti ai cercurilor bancare, "Gazprom" este dispus sa vinda aceasta datorie a Moldovei cu aproximativ o treime din costul ei. // INFOTAG

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Turcia acordă mai multe autorizații pentru transportatorii de mărfuri din Moldova

Publicat

pe

De către

Republica Moldova și Republica Turcia au semnat protocolul Comisiei mixte moldo-turce privind transportul rutier internațional, care prevede suplinirea numărului de autorizații pentru transportatorii de mărfuri din țara noastră.

Documentul a fost semnat după ședința Comisiei mixte în domeniul transportului rutier, care a avut loc la Ankara. Președinte al Comisiei mixte, din partea Republicii Moldova, este secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru.

În cadrul Comisiei mixte moldo-turcă, părțile au discutat despre majorarea cotelor de autorizații pentru transportatorii rutieri de marfă din Republica Moldova. S-a convenit ca, după utilizarea a 85% din numărul de autorizații, Republica Turcia va acorda o cotă suplimentară de autorizații.

Un alt subiect discutat și agreat de ambele părți a fost propunerea de modificare a Acordului pentru transporturile rutiere internaționale dintre Republica Moldova și Republica Turcia în scopul liberalizării transportului bilateral și de tranzit.

„Am convenit să inițiem procedurile de amendare a Acordului interguvernamental existent și ne dorim realizarea acestuia în termeni restrânși”, a precizat Serghei Bucataru.

Relațiile bilaterale în domeniul transportului rutier internațional de pasageri şi mărfuri între Republica Moldova şi Republica Turcia sunt stabilite în baza Acordului interguvernamental, semnat la 03 mai 1994, la Chișinău, care prevede că transportul de mărfuri în regim bilateral, tranzit şi în/din țări terțe se efectuează în bază de autorizații.

Citește mai departe

Economie

Haine de contrabandă, în valoare de peste 700 000 lei, reținute de către vameșii de la Giurgiulești

Publicat

pe

De către

Discrepanța între datele indicate în actele prezentate de un agent economic a condus la relevarea unei tentative de contrabandă cu articole vestimentare, aduse din Turcia. Valoarea mărfurilor a fost evaluată la 731 926 lei.

Infracțiunea a fost raportată de către vameșii de la Giurgiulești, care au descoperit neconcordanțe ale datelor privind valoarea și numărul unităților transportate, fapt ce a determinat efectuarea unui control fizic.

În urma inventarierii întregului lot de marfă, ofițerii vamali au depistat 5 307 articole vestimentare, care nu erau incluse în declarația vamală.

Actualmente, cazul este examinat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, iar persoanele implicate riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Conform prevederilor aceluiași articol,  persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 6000 la 11000 u.c., inclusiv cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea entității.

?

Citește mai departe

Economie

Guvernatorul BNM la Adunarea anuală a BERD: 2017 a fost un an record în termeni de investiții semnate de BERD în R.Moldova

Publicat

pe

De către

Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea a menționat, la Adunarea anuală a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, că 2017 a fost un an record în termeni de investiții semnate de BERD în Republica Moldova, cu un volum de peste 130 milioane euro. Astfel, s-a confirmat poziția de lider investițional al instituției cu un total de 1,1 miliarde euro investite în circa 120 de proiecte din țară.

Guvernatorul BNM a îndemnat BERD să susțină în continuare consolidarea sectorului bancar moldovenesc, participând la capitalul celor mai mari bănci din țară.

În cadrul dezbaterilor, președintele BERD Suma Chakrabarti a cerut opinia reprezentanților țărilor membre referitor la eventuala extindere a operațiunilor instituției în țările Africii Subsahariene.

Sergiu Cioclea a prezentat poziția autorităților moldovenesti menționând că o asemenea expansiune este acceptabilă, dar numai dacă nu pune în pericol atingerea scopurilor BERD pe termen scurt și mediu în țarile actuale de operațiune, printre care Republica Moldova.

Pentru a determina axele potențialei extinderi în afara zonei tradiționale a BERD, Republica Moldova a solicitat efectuarea unui studiu de fezabilitate și angajarea unui dialog activ cu partenerii tradiționali de dezvoltare în regiunea Africii Subsahariene, precum Banca Mondiala, Banca Africană de Dezvoltare, ONU și alții, cu scopul de a evita o eventuală suprapunere a activităților.

Conducerea BERD urmează să propună o sinteză a discuțiilor și să informeze autoritățile naționale despre următorii pași ai instituției în acest domeniu.

Totodată, ariile de activitate a BERD vor rămâne neschimbate pană în 2020, termenul-limită  de realizare a actualului plan de operațiuni și investiții.

În cadrul evenimentului, Sergiu Cioclea a avut un șir de întrevederi cu conducerea de vârf a BERD și cu membri ai Consiliului director al instituției pentru a explica progresul reformelor economice din Republica Moldova.

Guvernatorul BNM a avut, de asemenea, întrevederi cu șefi ai delegațiilor naționale prezente la eveniment (SUA, Austria, Elveția, Italia, România, Croația, Serbia, Turcia, Ucraina, Kîrgîstan, Turkmenistan, Azerbaidjan, Uzbekistan etc.), reprezentanți ai Comisiei Europene, directori ai unor grupuri bancare internaționale, investitori și jurnaliști străini.

În special, Sergiu Cioclea a convenit cu Eugen Teodorovici, ministru al Finanțelor publice al României, de a intensifica relațiile dintre țările noastre în cadrul formatului de cooperare oferit de BERD cu scopul multiplicării și accelerării proiectelor de interes comun.

|

Citește mai departe