Connect with us

Economie

"Gazprom" intentioneaza sa reduca livrarile gratuite de gaze pentru Moldova

Gazprom reduce livrarile gratuite gaze Moldova

Publicat

pe

"Gazprom" intentioneaza sa reduca livrarile gratuite de gaze pentru Moldova, au comunicat mijloace de informare in masa din Rusia, facind trimitere la Rem Viahirev, presedintele consiliului de administratie al concernului rusesc de gaze.

Dupa cum informeaza agentia "INFOTAG", Viahirev a relevat ca "nu poate continua creditarea republicii cu gazele rusesti, care s-a facut pe parcursul mai multor ani".

La data de 1 noiembrie, datoria Moldovei pentru gazele rusesti se ridica la $ 614 milioane, din care in jur de $ 391 milioane le constituia datoria Transnistriei. De la inceputul anului, datoriile au crescut cu $ 47 de milioane si acestea continua sa creasca.

Viahirev a confirmat ca i-a expediat presedintelui Moldovei, Petru Lucinschi, o scrisoare, prin care cheama conducerea Moldovei "sa scuteasca compania de pierderile pe care le cauzeaza livrarile de gaze neachitate de catre republica".

In scrisoare se atrage atentia asupra faptului ca este amenintata de a fi zadarnicita realizarea unor proiecte-cheie menite sa asigure achitarea, pina la sfirsitul anului 1998, a datoriilor si a platilor curente. Astfel, pina in prezent nu au fost emise obligatii pentru reesalonarea unei parti din datorii, desi partea moldoveneasca a promis sa faca acest lucru pina la 1 octombrie anul curent, in baza unui acord incheiat intre Guvernul Moldovei si "Gazprom".

Potrivit intelegerilor, emiterea si transmiterea obligatiilor respective au fost aminate pentru luna noiembrie, dar nici acest termen nu este respectat, deoarece Parlamentul Moldovei nu a adoptat o hotarire asupra acestei probleme si nu exista un plan de emitere a obligatiunilor.

"Pe de alta parte, este ignorata o decizie comuna privind achitarea gazelor in expresie baneasca, a mentionat Viahirev. De la inceputul anului, au fost platite cu bani doar mai putin de doua la suta din cantitatea de gaze livrate.

Presedintele Consiliului de administratie al "Gazprom"-ului l-a avertizat pe presedintele moldovean ca, "in legatura cu lipsa unei decizii privind achitarea datoriilor, compania ruseasca va fi nevoita sa-si suspende participarea la infiintarea societatii pe actiuni mixte "Moldovagaz", precum si sa adopte masuri in vederea reducerii la maximum a livrarilor de gaze pe gratis".

Miercuri, deputatii din Parlamentul Moldovei intentioneaza sa examineze acordul privind restructurarea datoriilor "Gazprom"-ului prin cedarea catre aceasta companie a unor obligatii de stat in valoare de $ 90 milioane, pe un termen de sapte ani.

In anul 1996, Guvernul Moldovei deja transmisese "Gazprom"-ului, in contul datoriei, a unor obligatii similare in valoare de $ 140 milioane. Potrivit unor informatii neconfirmate, pe care le-au furnizat agentiei "INFOTAG" reprezentanti ai cercurilor bancare, "Gazprom" este dispus sa vinda aceasta datorie a Moldovei cu aproximativ o treime din costul ei. // INFOTAG

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Vinurile moldovenești – premiate la concursul anual organizat de Organizația Mondială a Comerțului

Publicat

pe

De către

Republica Moldova, reprezentată de Compania de vinuri Chateau Vartely, s-a clasat pe locul I, categoria vin de desert, în cadrul concursului tradițional de vinuri desfășurat anual de către Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Marca câştigătoare din partea Republicii Moldova a fost Chardonnay Sweet din zona centrală a Orheiului.

Republica Moldova participă pentru a doua oară la acest concurs. La ediția precedentă din 2016, țara noastră a câștigat, în premieră, în istoria acestui concurs podiumul la două categorii: Pinot Grigio de Purcari, la categoria vin alb, şi Kagor Pastoral, la categoria vin de desert.

Aprecierea calităţii, aromei şi nuanţei vinurilor a fost efectuată după o formulă stabilită de experții sistemului mondial de comerț, iar acordarea punctajului pentru fiecare categorie de vin a fost realizată de către diplomaţii statelor membre ale OMC, precum şi de către înalţii funcţionari internaţionali ai diverselor organizații cu sediul la Geneva.

La concursul din anul curent și-au etalat produsele vinicole companiile din 45 de state, inclusive Australia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Federația Rusă, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Israel, Mexico, Republica Moldova, Peru, Portugalia, România, Slovacia, Elveţia, SUA, Uruguay, Noua Zeelandă, Regatul Marocului, Spania, Ucraina, etc.

Citește mai departe

Economie

Un lot de 1,5 tone de pește, reținut de vameși: cumpărat în Ucraina, urma să fie vândut pe piețele din capitală

Publicat

pe

De către

O nouă tentativă de plasare pe piață a produselor alimentare fără acte de proveniență a fost stopată de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal. De această dată, obiectul documentării l-a constituit un lot de pește, de proveniență ucraineană, care a fost introdus ilegal în țară prin regiunea transnistreană.

Cazul a avut loc sâmbătă, după ce inspectorii Echipelor Mobile au stopat la intrarea în satul Florești, un microbuz, despre care erau deținute informații că este implicat în traficul ilicit cu bunuri.

După inspectarea unității de transport, ofițerii vamali au depistat 1 600 kg de pește din specia Caras, pentru care șoferul autovehiculului nu a putut prezenta acte de proveniență. Tânărul, în vârstă de 27 de ani, a recunoscut că a cumpărat peștele în Ucraina și că intenționa să-l comercializeze pe piețele din Capitală.

Valoarea lotului reținut se cifrează la peste 60 000 lei.

Conform procedurii, lotul urmează a fi ridicat de către ANSA pentru nimicire. Șoferul va fi sancționat, urmând să achite atât contravaloarea mărfii, cât și o amendă pentru trecerea ilegală peste frontiera vamală a bunurilor nedeclarate.

Citește mai departe

Economie

Noutăți aeronautice: crește numărul de zboruri, au loc lansări de curse și intrarea unei noi companii aeriene. Detalii

Publicat

pe

De către

În ultima duminică de martie a fiecărui an, industria aviatică va trece la orarul de vară, valabil până în ultima duminică a lunii octombrie. Sezonul operațional de vară 2018 vine cu un număr de zboruri majorat semnificativ comparativ cu perioada precedentă, lansări de curse noi și intrarea unei noi companii aeriene.

Directorul Autorității Aeronautice Civile al Republicii Moldova, Radu Bezniuc, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest an se înregistrează un trend vizibil ascendent în ceea ce priveşte numărul curselor aeriene programate pentru sezonul de vară, fapt care evident va aduce un flux mult mai mare de pasageri prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Astfel, în acest sezon va fi operat avea un număr record de zboruri spre și dinspre Moscova – până la 77 zboruri pe săptămână, efectuate de 6 operatori aerieni: Air Moldova, Fly One, S7 Airlines, Aeroflot, Ural Airlines, Globus Airlines.

La fel, va crește considerabil numărul zborurilor spre București – de la 19 până la 30 pe săptămână, dintre care 26 de curse vor fi operate de compania românească Tarom și 4 de către Air Moldova. Destinația Istanbul va fi operată de Turkish Airlines și Air Moldova cu un număr total de 21 frevcențe pe săptămână.

Spre St-Petersburg se vor opera 19 curse săptămânale, față de 7 în sezonul de iarnă, cu revenirea pe această destinație a celui de-al doilea operator național Fly One, care vine cu 6 zboruri săptămânale.

Destinația Kiev va fi operată, cel mai probabil după luna iulie 2018, de 2 ori pe zi, de MAU, urmare a liberalizării pieței cu Ucraina, fiind semnat Acordul privind serviciile de transport aerian dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei.

Pentru cursa Viena este mărită frecvenţa zborurilor de către Austrian Airlines, care va opera până la 11 curse săptămânal, iar Air Moldova – 2. Și pe direcția spre Londra înregistrăm o majorare a frecvenței de la 9 la 11 zboruri pe săptămână, operate de Air Moldova și WizzAir. La fel, va creşte până la 9 pe săptămână frecvenţa zborurilor pentru cursele regulate spre Varşovia, operate de compania LOT.

Câte 9 curse săptămânale vor fi spre Paris (Air Moldova și Fly One), și Verona. Spre Roma, Bologna și Dublin – câte 8 curse săptămânale.

Totodată, în sezonul de vară spre Antalya se vor efectua până la 32 de curse săptămânale, operate de patru companii aeriene: Air Moldova, Fly One, Turkish Airlines și AtlasJet.

Noutatea sezonului este dezvoltarea destinației Tel Aviv, urmare a semnării Acordului interguvernamental cu Israelul.

Datorită acestui fapt, operatorul național Air Moldova va lansa cursa spre TelAviv din 6 mai, cu o frecvență de 2 ori pe săptămână, iar din 4 iunie așteptăm intrarea pe piață, cu aceeași destinație a operatorului ARKIA Israeli Airlines cu alte 2 frecvențe.

Compania Tandem Aero, la fel va mări numărul zborurilor pe destinația Tel Aviv, iar în total din vară vor fi operate 8 zboruri pe săptămână.

Și Lowcostul WizzAir vine cu zboruri din Chișinău spre Atena – de 2 ori pe săptămână.

Lufthansa va introduce cursa Chișinău – Frankfurt. Ca urmare, frecvența zborurilor spre Frankfurt, care mai este operată de Air Moldova, se va dubla și va ajunge la 14.

Operatorii naționali vin cu lansări de destinații noi din Chișinău Ekaterinburg – efectuată inițial de 2 ori pe săptămână de Air Moldova, cu creșterea până la 4 zboruri din iunie și Voronej – la fel de 2 ori pe săptămână pe care o va deschide Fly One.

Directorul CCA, Radu Bezniuc, a menționat că majorarea semnificativă a numărului de zboruri programate de pe Aeroportul Internațional Chișinău în sezonul de vară denotă faptul piața avia din Moldova continuă să se dezvolte.

”Pe unele destinații vedem o concurență acerbă, ceea ce nemijlocit va implica și o luptă strânsă pentru pasager. Ca urmare, și impactul va fi unul benefic pentru pasageri, care cu certitudine vor avea doar de profitat atât de varietatea orelor de decolare, cât și de ofertele de prețuri din partea operatorilor”, a opinat Radu Bezniuc.

Referindu-se la la evoluțiile generale din sector, directorul Autorității Aeronautice Civile a evidențiat creșterea evidentă a traficului de pasageri efectuat de companiile naţionale. Această creștere se întâmplă în condițiile liberalizării treptate a pieței, atât cu UE, în cadrul Acordului privind Spațiul Unic European, cât și pe bilaterală cu un rând de țări.

Conform rezultatelor anului 2017, companiile naţionale au transportat 1 640,4 mii pasageri, ceea ce în comparaţie cu perioada anului 2016 indică o majorare cu 44,6 %.

Ca urmare, cota transporturilor de pasageri a crescut în favoarea companiilor aeriene naţionale cu +8,7% față de anul 2016, iar repartizarea cotei-părţi a transporturilor de pasageri efectuate prin Aeroportul Internaţional Chişinău între companiile aeriene naţionale şi străine constituie 59,8% şi 40,2% respectiv.

De rând cu obiectivul de sporire a rolului regional al Republicii Moldova în domeniul aviației civile, creșterea în sectorul aviației aduce și beneficii economiei naționale. În 2017, întreprinderile din domeniul aviaţiei civile au virat impozite în Bugetul Public Naţional în sumă de peste 230 mln de lei cu 22,7 % mai mult ca în 2016.

Conform datelor estimative, cifra totală de afaceri a întreprinderilor cu activităţi în domeniul aviaţiei civile constituie 4,4 mlrd lei. Comparativ cu perioada anului 2016 acest indicator financiar înregistrează creştere de 20%.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Justiție36 de minute în urmă

Un bărbat din Geamăna și-a înjunghiat iubita în regiunea inimii, iar apoi a fugit

Un bărbat din Geamăna, raionul Anenii Noi, a fost condamnat la 9 ani de detenţie, după ce și-a înjunghiat iubita...

Cultură3 ore în urmă

Jurnalistul Andrei Gheorghe, realizator de radio şi televiziune, găsit mort în propria locuință. Avea 56 de ani

Jurnalistul Andrei Gheorghe, realizator de radio şi televiziune, a murit, luni seara, la vârsta de 56 de ani. Jurnalistul a...

Politică14 ore în urmă

Comisia de la Veneția: Sistemul electoral din R.Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale

Comisia de la Veneția reiterează faptul că sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale și că...

Social15 ore în urmă

Fostul director de la CNA și-a luat licență de avocat

Fostul director de la Centrul Național Anticorupție (CNA),Viorel Chetraru, alături de alți doi foști magistrați și un fost procuror, s-a...

Economie16 ore în urmă

Vinurile moldovenești – premiate la concursul anual organizat de Organizația Mondială a Comerțului

Republica Moldova, reprezentată de Compania de vinuri Chateau Vartely, s-a clasat pe locul I, categoria vin de desert, în cadrul...

Economie17 ore în urmă

Un lot de 1,5 tone de pește, reținut de vameși: cumpărat în Ucraina, urma să fie vândut pe piețele din capitală

O nouă tentativă de plasare pe piață a produselor alimentare fără acte de proveniență a fost stopată de către Echipele...

Politică19 ore în urmă

O declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara

În anul Centenarului, o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara, după ce unul...

Advertisement

Opinii