Connect with us

Economie

Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2018

Publicat

pe

Gazoductul sub forma extinsă Ungheni – Chișinău va fi dat în exploatare până la sfârșitul anului 2018. O declarație în acest sens a fost făcută, la București, de Gheorghe Șimon, ministrul Economiei al României, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova.

Oficialul român a menționat că SA Transgaz  iși va deschide în viitorul apropiat o reprezentanță în Republica Moldova pentru a reuși mai ușor să definitiveze toate demersurile de finalizare a gazoductului.

În context, vicepremierul Octavian Calmîc și-a exprimat speranța că traseul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău va  fi dat în funcțiune până la sfârșitul anului 2018. Cei doi miniștri au convenit asupra semnării unui demers comun către structurile europene pentru extinderea finanțării cu 10 milioane euro pentru acest gazoduct.

Octavian Calmîc și Gheorghe Șimon au mai convenit asupra unui demers comun privind proiectul interconexiunii rețelelor electrice dintre două state, investiția  inițială fiind estimată la circa  300 milioane euro, dintre care 40 milioane sunt sub forma de grant UE.

Vicepremierul Octavian Calmîc a mulțumit pentru suportul  financiar al României acordat Republicii Moldova, menționând că relațiile comercial-economice moldo-române sunt într-un permanent ritm de creștere, Bucureștiul devenind atât principalul partener al Chișinăului, cât și cel mai influent promotor al intereselor și produselor moldovenești pe piața UE și alte regiuni ale lumii.

De asemenea, în cadrul Comisiei mixte moldo-române de colaborare economică s-a convenit înființarea unui grup comun de lucru, specific domeniului IMM și mediului de afacer, care se va reuni în mod alternativ la Chișinău și București.

Experții celor două state au definitivat toate elementele necesare pentru realizare și implementare, începând cu 2018, a proiectului privind construcția și darea în exploatare a apeductului Iași – Măcărești, care va asigura cu apă potabilă 5 localitati din Republica Moldova.

Vineri, 13 octombrie, Octavian Camîc va participa la Forumul ”Excelență în business”, organizat de Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România. Forumul ”Excelență în business” are drept scop promovarea oportunităților economice oferite de Republica Moldova, oportunități menite să contribuie la crearea condițiilor favorabile pentru susținerea potențialilor investitori ce doresc să se dezvolte în stânga Prutului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

O platformă de laboratoare ultramoderne a fost inaugurată la Universitatea Tehnică a Moldovei

Publicat

pe

De către

O platformă de laboratoare ultramoderne TIC și Ingineria Sistemelor – CIRCLE a fost inaugurată astăzi în cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM). Laboratoarele sunt destinate studenților și profesorilor de la UTM, din cadrul a patru facultăți cu profil tehnic, electronic, mecanic, ingineresc și au misiunea de a crește nivelul de pregătire a viitorilor specialiști IT.

Platforma va continua lanțul hub-urilor din IT, inginerie și anticipează deschiderea Chișinău FabLab – un laborator de prototipare pentru ingineri, arhitecți, designeri, specialiști în electronică și microelectronică.

În cadrul ceremoniei oficiale a fost prezentat echipamentul de ultimă generație cu care au fost dotate cele trei laboratoare, iar oaspeții au fost întâmpinați de robotul umanoid NAO.

De asemenea, studenții UTM au demonstrat cum funcționează conceptul de locuință automatizată, prin conectarea climatizorului și udarea plantelor din ghiveciuri cu ajutorul smartphone-ului.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a precizat că dotarea acestor laboratoare reprezintă un pas important în formarea noilor specialiști în domeniul tehnologiilor informaționale.

”Pentru mine personal și pentru instituția pe care o reprezint – sectorul IT este unul prioritar. Mă bucur să știu că anual circa o mie de studenți din cadrul UTM vor avea posibilitatea să implementeze, în aceste laboratoare performante, cunoștințele dobândite”, a menționat ministrul.

Platforma de laboratoare este finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova.

Costul acesteia, care este rezultatul unui parteneriat public-privat, se ridică la 230 de mii de dolari, dintre care 100 de mii de dolari au fost oferiți de Proiectul de Competitivitate din Moldova.

În același timp, Universitatea Tehnică a Moldovei a renovat sălile de laborator a căror suprafață totală este de 600 de metri pătrați, investind peste 1 milion de lei. Laboratoarele vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, cum ar fi componente programabile, senzori, emițătoare, receptori, procesoare, seturi de roboți etc.

Citește mai departe

Economie

Kaufland anunță investiții de 100 de milioane de euro în următorii trei ani și 1000 de locuri de muncă

Publicat

pe

De către

Evoluțiile în implementarea proiectului investițional Kaufland în Republica Moldova au fost examinate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu directorul general al companiei Kaufland România, Marco Hößl și directorul proiectului în Moldova, Dona Răpciugă. Kaufland este una dintre cele mai mari companii de comerț cu amănuntul din Europa, cu peste 1250 de magazine în șapte țări.
Compania intenționează să investească peste 100 de milioane de euro în primii trei ani de activitate în Republica Moldova. Totodată, vor fi create cel puțin 1000 de locuri de muncă în următorii 5 ani. În același timp, în viitor compania planifică să investească câte 30-50 de milioane de euro anual. Reprezentanții Kaufland au menționat că au început construcția primelor trei magazine în municipiul Chișinău, iar ulterior rețeaua va fi extinsă și în afara capitalei.

Prim-ministrul Pavel Filip a încurajat conducerea Kaufland să dezvolte proiectul, accentuând că venirea pe piață a unui investitor atât de important deschide calea și pentru alți investitori străini, dar și sporește competitivitatea operatorilor locali. „Până la urmă are de câștigat cetățeanul. Interesul nostru este ca oamenii sa aibă acces la produse calitative și să fie deserviți la cel mai înalt nivel”, a spus premierul.

Pavel Filip s-a referit și la importanţa susţinerii iniţiativelor de afaceri, subliniind că siguranța și confortul investitorilor este una dintre principalele preocupări ale echipei de guvernare. Premierul a evidențiat acțiunile deja întreprinse pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, printre care reducerea numărului instituțiilor de control, simplificarea procedurilor de raportare, reducerea numărului actelor permisive, punerea în aplicare a conceptului de Ghişeu unic, precum și lansarea reformei legislației muncii.

Reprezentanții Kaufland au salutat măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Totodată, ei au apreciat activitatea platformei Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, care ajută oamenii de afaceri să depășească provocările la nivel procedural și legislativ. În acest sens, premierul a reiterat deschiderea pentru dialog, exprimând convingerea că temele rămase pe agenda investitorilor vor fi soluționate, inclusiv cu susținerea și expertiza Consiliului Economic.

Citește mai departe

Economie

Noi prețuri la carburanți. Benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 20 martie, prețul plafon la benzină şi a scăzut cel la motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de – 17,87 lei, cu 7 bani mai mult decât prețul stabilit anterior, iar pentru motorină – 15,73 lei, cu 12 de bani mai puțin.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 21 martie, și vor fi valabile până pe 3 aprilie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Externe8 ore în urmă

Statul american Mississippi a adoptat cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite

Statul american Mississippi a adoptat cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite. Avortul este interzis după 15 săptămâni de...

Social8 ore în urmă

Ministerul Apărării despre eliminarea serviciului militar obligatoriu: Planul de acțiuni este aproape finalizat

Ministerul Apărării a anunțat astăzi că planul de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi...

Economie9 ore în urmă

O platformă de laboratoare ultramoderne a fost inaugurată la Universitatea Tehnică a Moldovei

O platformă de laboratoare ultramoderne TIC și Ingineria Sistemelor – CIRCLE a fost inaugurată astăzi în cadrul Universității Tehnice a...

Economie10 ore în urmă

Kaufland anunță investiții de 100 de milioane de euro în următorii trei ani și 1000 de locuri de muncă

Evoluțiile în implementarea proiectului investițional Kaufland în Republica Moldova au fost examinate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu...

Social11 ore în urmă

25 martie: Fiecare localitate care a semnat Declarație de Unire cu România va primi în dar un drapel personalizat

Reprezentanții tuturor localităților din Republica Moldova care au semnat Declarații de Unire cu România și-au anunțat prezența la Marea Adunare...

Economie12 ore în urmă

Noi prețuri la carburanți. Benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 20 martie, prețul plafon la benzină şi a scăzut cel la...

Politică12 ore în urmă

Ambasadorul Ambasadorul R. Moldova în Rusia Andrei Neguță revine la Moscova

Ambasadorul R.Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, va reveni la Moscova, după ce în decembrie 2017 a fost rechemat pentru...

Advertisement

Opinii