Gata cu ștampila! Guvernul a aprobat anularea obligativității ștampilelor pentru antreprenori

Guvernul a aprobat astăzi, 19 august 2015, pachetul de documente privind anularea obligativității ștampilei. Amendamentele propuse urmează să fie aprobate de către Parlament în cel mai scurt timp. Dacă acestea vor fi acceptate de legiuitori, atunci antreprenorii vor fi scutiți de necesitatea utilizării ștampilei, în cazul în care decid astfel.

Costul unei ștampilei constituie 30% din costul total de 1424 lei pentru deschiderea unei afaceri și la moment, de facto, este parte din procedura de deschidere a afacerii, fiind imposibil ca antreprenorul să renunțe la ștampilă.

Inițiativa de anulare a ștampilei a fost lansată de Consiliul Economic al Prim-ministrului, pe când această funcție era încă deținută de Chiril Gaburici. Consiliul a oferit și asistența necesară în elaborarea proiectului de modificare a cadrului legislativ. La elaborarea proiectului aprobat astăzi au participat atât reprezentanți ai Ministerului Justiției, cât și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Potrivit autorilor proiectului, în contextul dezvoltării tehnologiilor moderne, ștampila umedă aplicată pe un document nu mai garantează veridicitatea și securitatea actului și, în acest sens, devine un exercițiu rudimentar necesar de a fi înlocuit cu alte metode de identificare.

Exemplul mai multor țări avansate (Marea Britanie, Austria, Finlanda, Olanda, Germania, Estonia, Georgia), demonstrează că excluderea obligativității procedurii de aplicare a ștampilei nu afectează negativ relațiile dintre antreprenori și instituțiile statului, ci doar elimină din procedeele birocratice și reduce costurile operaționale.

Anterior, în anul 201,4 cu suportul Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului, prin eforturile conjugate ale Camerei Înregistrării de Stat, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și a Biroului Național de Statistică, procedura de deschidere a unei afaceri a fost simplificată prin instituirea ghișeului unic la Camera Înregistrării de Stat. Astfel, antreprenorii au fost scutiți de necesitatea de a vizita alte alte instituții în procesul deschiderii unei companii, fiind eliminate 4 din 5 vizite obligatorii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.