Grupul de Inițiative Feministe din Moldova în colaborare cu Plaztforma și Asociațiile Oberliht și GENDERDOC-M a organizat, de Ziua Internațională a Femeilor, marșul feminist cu titlul „NU înseamnă NU”. Scopul acestui a fost de a atrage atenția asupra numărului alarmanet de violuri și alte crime violente și sexuale săvârșite asupra femeilor din R. Moldova.

Doar în 2016, au fost comise 618 infracţiuni ce atentează la viaţa sexuală. Numărul acesta a crescut cu aproape 2% comparativ cu anul 2015. Din cele 618 de infracțiuni, 333 au fost violuri şi 285 acţiuni violente cu caracter sexual. Dintre acestea, 41 infracţiuni au fost comise în locurile publice, 19 – s-au comis de către persoane în stare de ebrietate, 27 infracţiuni au fost comise de către persoane anterior condamnate şi 10 au fost comise în grup, 21 infracțiuni au fost comise de către copii în vîrstă cuprinsă între 14-17 ani, 123 infracţiuni au fost comise de către persoane apte de muncă, însă neîncadrate în cîmpul muncii. „Aceste date ne vorbesc despre faptul că situația este gravă și este nevoie să acționăm colectiv pentru a produce o schimbare. Prin acest marș, urmărim informarea publicului în legătură cu două aspecte. Ne dorim ca oamenii, în special femeile și fetele, să identifice situațiile care le produc orice fel de discomfort și suferință, să înțeleagă faptul că aceste situații nu sunt normale și nici acceptabile, să poată lua măsuri pentru a se proteja, să își ceară dreptul la integritate corporală și emoțională. În paralel, ne dorim ca oamenii, în special bărbații și băieții, să dezvolte un nivel înalt de respect față de demnitatea și integritatea persoanei, să înțeleagă că o societate bazată pe dominație este o societate slabă, să își ceară dreptul de a se manifesta ca persoane altfel decât prin violență și expunerea la violență”, spun organizatorii.

Urmăriți, mai jos, o galerie foto de fotojurnalistul Ramin Mazur:

Marşul a început la ora 12:00, având ca punct de pornire magazinul Unic, cu traseul: bd. Ștefan cel Mare – scuarul Teatrului de Operă și Balet.

Marșul face parte din cadrul Festivalului Feminist 2017: Revendicarea Consimțământului. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/1468757099814712/