GALERIE FOTO // Marș de 8 martie: „NU” înseamnă „NU”, chiar dacă este spus de femei

Grupul de Inițiative Feministe din Moldova în colaborare cu Plaztforma și Asociațiile Oberliht și GENDERDOC-M a organizat, de Ziua Internațională a Femeilor, marșul feminist cu titlul „NU înseamnă NU”. Scopul acestui a fost de a atrage atenția asupra numărului alarmanet de violuri și alte crime violente și sexuale săvârșite asupra femeilor din R. Moldova.

Doar în 2016, au fost comise 618 infracţiuni ce atentează la viaţa sexuală. Numărul acesta a crescut cu aproape 2% comparativ cu anul 2015. Din cele 618 de infracțiuni, 333 au fost violuri şi 285 acţiuni violente cu caracter sexual. Dintre acestea, 41 infracţiuni au fost comise în locurile publice, 19 – s-au comis de către persoane în stare de ebrietate, 27 infracţiuni au fost comise de către persoane anterior condamnate şi 10 au fost comise în grup, 21 infracțiuni au fost comise de către copii în vîrstă cuprinsă între 14-17 ani, 123 infracţiuni au fost comise de către persoane apte de muncă, însă neîncadrate în cîmpul muncii. „Aceste date ne vorbesc despre faptul că situația este gravă și este nevoie să acționăm colectiv pentru a produce o schimbare. Prin acest marș, urmărim informarea publicului în legătură cu două aspecte. Ne dorim ca oamenii, în special femeile și fetele, să identifice situațiile care le produc orice fel de discomfort și suferință, să înțeleagă faptul că aceste situații nu sunt normale și nici acceptabile, să poată lua măsuri pentru a se proteja, să își ceară dreptul la integritate corporală și emoțională. În paralel, ne dorim ca oamenii, în special bărbații și băieții, să dezvolte un nivel înalt de respect față de demnitatea și integritatea persoanei, să înțeleagă că o societate bazată pe dominație este o societate slabă, să își ceară dreptul de a se manifesta ca persoane altfel decât prin violență și expunerea la violență”, spun organizatorii.

Urmăriți, mai jos, o galerie foto de fotojurnalistul Ramin Mazur:

Marşul a început la ora 12:00, având ca punct de pornire magazinul Unic, cu traseul: bd. Ștefan cel Mare – scuarul Teatrului de Operă și Balet.

Marșul face parte din cadrul Festivalului Feminist 2017: Revendicarea Consimțământului. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/1468757099814712/

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.