Connect with us

Opinii

GALERIE FOTO // Marș de 8 martie: „NU” înseamnă „NU”, chiar dacă este spus de femei

Publicat

pe

Grupul de Inițiative Feministe din Moldova în colaborare cu Plaztforma și Asociațiile Oberliht și GENDERDOC-M a organizat, de Ziua Internațională a Femeilor, marșul feminist cu titlul „NU înseamnă NU”. Scopul acestui a fost de a atrage atenția asupra numărului alarmanet de violuri și alte crime violente și sexuale săvârșite asupra femeilor din R. Moldova.

Doar în 2016, au fost comise 618 infracţiuni ce atentează la viaţa sexuală. Numărul acesta a crescut cu aproape 2% comparativ cu anul 2015. Din cele 618 de infracțiuni, 333 au fost violuri şi 285 acţiuni violente cu caracter sexual. Dintre acestea, 41 infracţiuni au fost comise în locurile publice, 19 – s-au comis de către persoane în stare de ebrietate, 27 infracţiuni au fost comise de către persoane anterior condamnate şi 10 au fost comise în grup, 21 infracțiuni au fost comise de către copii în vîrstă cuprinsă între 14-17 ani, 123 infracţiuni au fost comise de către persoane apte de muncă, însă neîncadrate în cîmpul muncii. „Aceste date ne vorbesc despre faptul că situația este gravă și este nevoie să acționăm colectiv pentru a produce o schimbare. Prin acest marș, urmărim informarea publicului în legătură cu două aspecte. Ne dorim ca oamenii, în special femeile și fetele, să identifice situațiile care le produc orice fel de discomfort și suferință, să înțeleagă faptul că aceste situații nu sunt normale și nici acceptabile, să poată lua măsuri pentru a se proteja, să își ceară dreptul la integritate corporală și emoțională. În paralel, ne dorim ca oamenii, în special bărbații și băieții, să dezvolte un nivel înalt de respect față de demnitatea și integritatea persoanei, să înțeleagă că o societate bazată pe dominație este o societate slabă, să își ceară dreptul de a se manifesta ca persoane altfel decât prin violență și expunerea la violență”, spun organizatorii.

Urmăriți, mai jos, o galerie foto de fotojurnalistul Ramin Mazur:

Marşul a început la ora 12:00, având ca punct de pornire magazinul Unic, cu traseul: bd. Ștefan cel Mare – scuarul Teatrului de Operă și Balet.

Marșul face parte din cadrul Festivalului Feminist 2017: Revendicarea Consimțământului. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/1468757099814712/

S-a lansat în presă în toamna lui 2012, la ziarul Timpul, unde a fost reporteră și redactoare adjunctă. S-a alăturat echipei Moldova.org începând cu iunie 2016.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Republica Moldova, țara unui singur oraș – 70% din business, concentrat în Chișinău

Publicat

pe

De către

Republica Moldova este considerată țara unui singur oraș, în condițiile în care 75% din activitatea economică a țării este concentrată în orașul Chișinău și Bălți.

Astfel, din totalul cifrei de afaceri de 263 miliarde lei anual, municipiului Chișinău îi revine 181 miliarde lei sau aproximativ 69%, iar mun. Bălți – 16 miliarde lei sau puțin peste 6%. Este constatarea făcută în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Din totalul de 365 mii salariați din economia națională peste 60% sau 220 mii sunt în municipiul Chișinău și alte 28 mii sau aproape 8% în municipiul Bălți.

Economistul susține că salariul mediu în mun. Chișinău este cu 50% mai mare decât în restul țării. Astfel, în timp ce în Chișinău oamenii primesc în medie 6.000 lei, iar în Bălți 5.200 lei, pe restul teritoriului țării, salariul mediu este de doar 4.000 lei.

La capitolul investiții din cele 19,7 miliarde lei, 12,7 miliarde lei sau aproximativ 65% sunt realizate în mun. Chișinău, iar alte 1,2 miliarde lei sau peste 6% în mun. Bălți.

Referindu-se la cheltuieli, Veaceslav Ioniță a spus că în mediu, locuitorii din afara mun. Chișinău și Bălți cheltuie pe lună pentru o persoană în jur de 1.900 lei.

În mun. Bălți, acest indicator este cu 16% mai mare și constituie 2.200 lei, iar în mun. Chișinău cu aproape 60% mai mare.

”În timp ce pensionarii din afara acestor două municipii au o pensie egală cu 1.200 lei lunar, cei din mun. Chișinău primesc în mediu o pensie de 1.700 lei sau cu 42% mi mare, iar cei din mun. Bălți au o pensie de 1.500 lei sau cu 25% mai mare față restul cetățenilor”.

Totodată, ramura construcțiilor este ce mai dezvoltată în Chișinău și Bălți. Astfel, peste 80% din toate locuințele sunt date în exploatare în cele două municipii. În anul 2017, în Moldova au fost date în exploatare 7.200 locuințe, un record absolut, iar majoritatea sunt construite în mun. Chișinău și Bălți.

În concluzie, Veaceslav Ioniță susține că și densitatea de autoturisme în mun. Chișinău este de 50 de ori mai mare față de restul țării.

”Din cele 573 mii de autoturisme pe care le dețin moldovenii, 199 mii sunt înregistrate în mun. Chișinău și 28 mii în Bălți. Și asta în condiția când ele dețin 102,8 și respectiv 24,1 km de drumuri din totalul de 9385,7 km”.

Citește mai departe

Opinii

Și femeile fac sex din plăcere

Publicat

pe

De către

Sursa: The NewYorker

*Pentru a citi, ascultați: Michelle Gurevich – To Be With Others

Promiscuitatea se referă la un amestec de indivizi, de sex opus, care locuiesc împreună (în mizerie!) și au un comportament necuviincios. Promiscuitatea este, în mod evident, ceva rău. O mică cercetare a etimologiei ne spune că, da, este vorba de un amestec de oameni, dar nediscriminatoriu, inclusiv nediscriminatoriu în eventuale relații sexuale. Cum a ajuns un simplu amestec să însemne un lucru rău, imoral, mizerabil?

În anul 2010, Cacilda Jethá și Christopher Ryan publică cartea Sex at Dawn”, menționată de mai multe ori în articole despre poliamorie, în care se descrie sporadic evoluția relațiilor sexuale, asemănările și deosebirile cu tot felul de primate și de ce toate poveștile se termină exact la timp, după petrecerea de trei zile și trei nopți. Cartea este scrisă într-un limbaj tipic de pop science, pe-alocuri prea familiar și nițel iritant, dar, probabil, depinde și de cititor.

O femeie modestă rareori are nevoie de satisfacție sexuală”

Autorii încep prin a descrie secolele negre în care femeilor le-a fost negată sexualitatea și plăcerea. Iluștri medici ai vremii protejau lumea și familia, uneori recomandând chiar înlăturarea clitorisului. Ideea dominantă era că femeile nu caută plăcere în relații, ci mai degrabă siguranță emoțională și materială: dacă femeile ar fi la fel de libidinoase ca bărbații, societatea s-ar prăbuși!”. Un oarecare lord Acton spunea, în 1875, că majoritatea femeilor, din fericire pentru ele și societate, nu sunt deranjate cu trăiri sexuale de orice fel, iar cele mai bune mame, soții și manageri de gospodării (sic!) știu puțin sau nimic despre răsfățurile sexuale. În general, o femeie modestă rareori caută satisfacție sexuală”. Istoria ne învață că bărbații caută să investească în ovulele femeiești, iar femeile sunt în competiție pentru investițiile bărbaților.

Antropoloaga Helen Fisher numește procesul un Contract Sexual: bărbații oferă bunuri și servicii, în schimbul la acces sexual exclusiv și consecvent. Un fel de prostituție?

O urmare a contractului sexual este că femeile sunt mai supărate de o potențială infidelitate emoțională, pe când bărbații sunt mai îngrijorați de o potențială infidelitate sexuală. Femeile caută siguranță și nu vor să o împartă cu nimeni, bărbații vor urmașii genetici să fie clar ai lor.  

În 1886, un neorolog german descria spiritul vremii: dacă o femeie este normal dezvoltată mintal și bine-educată, dorința ei sexuală este minimă. Dacă nu era așa, întreaga lume ar fi fost un bordel, iar căsătoria și familia – imposibilă”. Tot pe-atunci, alții au sugerat înlăturarea prin operație a clitorisului – o soluție pentru a preveni alunecarea de la plăcere spre imbecilitate sau chiar moarte. În 1936 (!), un manual medical respectat, recomanda înlăturarea clitorisului – un leac pentru masturbare. Oricum, ceva mai bine decât în anii 1600 când fetele cu un clitoris mai mare, un sfârc al diavolului, erau condamnate la moarte.

Dar o fi această imagine a cuplului monogam, bazat pe un nescris contract sexual, forma în care toți oamenii au trăit? Alți cercetători ne spun că totuși, în preistorie, oamenii trăiau în mai multă promiscuitate: bărbații aveau mai multe partenere, femeile – mai mulți parteneri. Nimic straniu sau nenatural. Homo sapiens erau niște libertini viguroși și ființe sexuale fără de rușine. Autorii țin să menționeze că femeile și bărbații trăiesc sexualitatea lor diferit, doar că ambii găsesc o plăcere considerabilă în proces.

Cartea judecă modelul standard a psihologiei evoluționiste: în care femeile recurg la trucuri pentru a se căsători cu un bărbat de nădejde, dar puțin plictisitor, iar de îndată ce soțul adoarme pe canapea, fug repede la club pentru a se lăsa însărcinate de un Neanderthal bărbos. Conform aceleiași istorii, bărbatul se va căsători, în urma unor promisiuni goale de iubire, cu o fată inocentă și frumușică. O va lăsa însărcinată cât mai rapid, apoi va începe să lucreze până târziu cu cât mai multe secretare.

Dacă familia nucleară, în care bărbatul caută să lase moștenire genetică, iar femeile caută siguranță emoțională și materială, este cadrul natural de a conviețui, autorii se întreabă de ce atât de mulți și-ar risca reputația, familia, cariera sau chiar imaginea prezidențială pentru ceva care este împotriva naturii umane?

Cimpanzeii hobbesieni și bonobo adepții lui Rousseau

Comportamentele sexuale ale oamenilor pot fi analizate și prin diferite obiceiuri ale primatelor – toate poligame, cu excepția maimuței Gibon. Autorii compară pacifiștii și sexual-liberii bobono cu agresivii cimpanzei. În cazul maimuțelor bonobo, femelele joacă un rol esențial în conviețuire, în cazul cimpanzeilor – masculii. Cimpanzeii rezolvă problemele sexuale prin putere, bonobo – prin sex. Cei din urmă fac sex pentru a reduce tensiunea și stresul, a stimula împărțirea hranei și a-și reafirma prietenii. De altfel, printre primate, capacitatea și dorința de a face sex oriunde și oricând o au doar bonobo și oamenii. Receptivitatea extinsă înseamnă că femeile pot fi sexual active toată durata ciclului menstrual, pe când majoritatea mamiferelor fac sex doar atunci când trebuie.

În urma lecturii mai multor cărți, bonobo par să fie tot mai drăgălași, de exemplu, înainte de actul sexual, bonobo se uită îndelungat unii în ochii altora. Aaaaaw.

Autorii se întreabă ce s-ar fi întâmplat dacă noi descopeream bonobo înainte de cimpanzeu.  Probabil discuțiile despre evoluția omului nu erau atât de mult despre violență, război, dominanță masculină, dar mai degrabă empatie sexuală, grijă și cooperare.

Libertatea sexuală

Să revenim însă la oameni. În perioada vânătorilor și culegătorilor, adică aproximativ 70 de mii de ani în urmă, o femeie putea fi puțin însărcinată”. Colectarea spermei este un proces, până un fetus se formează. Respectiv, ea căuta un asortiment de bărbați și solicita contribuții de la cei mai buni vânători, cei mai buni povestitori, de la cei glumeți, buni, puternici și frumoși – cu speranța că al ei copil va avea câte ceva din fiecare.

Astfel, copiii fără un tată nu sunt numiți bastarzi și judecați, dar sunt recunoscători că fiecare a contribuit cu ceva. În loc să fie geloși, ei sunt mai uniți.

Beneficiile libertății sexuale se exemplifică prin două comunități: Mehinaku din Brazilia și Mosuo din China.

Cercetătorii au remarcat că în Mehinaku există 88 de relații printre 37 de adulți. Ele contribuie la coeziunea satului, consolidarea relațiilor dintre persoane din diferite clanuri și promovarea relațiilor bazate pe afecțiune reciprocă. Acolo nu există fiici și feciori, doar copii. Nici un membru nu se gândește doar la sine.

Mosuo nu au cuvinte pentru crimă, război sau viol. Bărbații și femeile locuiesc în absolută libertate sexuală. Ei nu au nici cuvinte pentru soț sau soție, ci doar prieten. Mosuo mai este și matriarhat: adică proprietatea și numele trec de la mamă la fiică.  

Ce vor să ne zică autorii prin aceste două exemple: societățile în care nu este negată sexualitatea femeii (și le lipsesc sechelele istorice la acest capitol), în care femeile au mai multă autonomie și autoritate și în care predomină libertatea sexuală, tind să fie relaxate, tolerante și foarte sexy. Dacă nu sunteți mulțumiți de cantitatea de sex din viețile voastre, nu dați vina pe femei, ci asigurați-vă că au acces la putere, avuție și statut”.

Unii cercetători spun că, acolo unde coalițiile între femele sunt ultima autoritate socială și individuală nu există frică de masculi, acolo unde femeile sunt îndrăznețe și pline de încredere – libere să exprime părerea și sexualitatea, fără frică sau rușinea persecutării – tind să fie locuri mult mai plăcute și pentru bărbați, în detrimentul societăților conduse de o elită masculină.

Competiția spermei

Mai mulți cercetători au conectat dezvoltarea fizică a primatelor cu obișnuințele lor sexuale. O să ne referim doar la unele aspecte. Autorii ne spun că cimpanzeii, bonobo și oamenii trăiesc de fapt competiția spermei. Adică, istoric, organele sexuale ale bărbaților s-au dezvoltat mai mult, decât la gorile spre exemplu. Masculii gorile sunt mai musculoși pentru că lupta dintre ei este în afara corpului uman, în același timp organele sexuale sunt mult mai mici și nedezvoltate. Cum spune autorul: câmpul de joc este diferit. Prin urmare, acolo unde nu există competiție a puterii fizice, bărbații pot să se relaxeze, să coopereze și să evite anumite perturbări sociale.

Autorii ne conving cu mai multe argumente de ce competiția spermei există, dar concluzionează că în împerecherile monogame, unde o femeie face sex doar cu un bărbat, nu există competiția spermei cu alți bărbați. Sexul devine ca alegerile în dictatură (Salut, Putin!), cu doar un candidat care câștigă, indiferent de câte voturi sunt.

„New is always better?”

Un interes constant al primatelor este noutatea și varietatea. Pentru femei, o atracție mare o reprezintă nefamiliarul, iar bărbații, care au aventuri extramaritale, în majoritate spun că sunt fericiți cu partenera lor, doar au avut nevoie de puțină schimbare. Societatea însă promovează în continuare ideea de căsătorie monogamă, unde, de obicei, soțul „rămâne să lucreze până târziu”, iar femeile nu se prea dau în vânt după sex. Antropologul Symons spune că femeile nesățioase sunt găsite de obicei, dacă nu în exclusivitate, în ideologia feminismului, speranțele băieților și frica bărbaților. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, sexul este o plăcere. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, noutatea joacă un rol important. Bărbații și femeile se supără în egală măsură pe infidelitatea atât emoțională, cât și fizică.

Nu înțeleg de ce până la urmă autorii discută mai mult despre necesitățile bărbaților, cumva întărind prejudecățile deja existente în societate, dar încheie ei prin faptul că monogamia duce la monotonie, iar aceasta nu are nicio legătură cu atractivitatea sau dragostea pentru parteneră. Noutatea este în sine o atracție. Din păcate, autorii se referă aici doar la bărbați.

Ce e de făcut?

Nu pot să zic că autorii cărții m-au convins. Exemplele ilustrate nu sunt de-ajuns. Iar ideile nu par rumegate până la capăt și bine-structurate. Oricum, avem imaginea clară a sexualități și plăcerii femeii negate timp de secole și a faptului că dragostea, cuplarea și căsătoria sunt construcții sociale care nu au nici un înțeles în afara culturii date. Modele noi, mai puțin frustrante și care nu implică divorțuri, apar încetișor și discret. Dar mai este mult timp până a fi îmbrățișate de toată societatea și de a nu fi judecate de bărbații care lucrează până târziu și femeile care stau și îi așteaptă cu mâncarea nici caldă, nici rece.

Citește mai departe

Economie

Republica Moldova, țara ajutoarelor de stat de milioane de euro

Publicat

pe

De către

Moldova este fabrică de stimulente economice sub diverse instrumente, scheme, inclusiv ajutoare individuale acordate de atât de către autoritățile publice centrale cât şi de către autoritățile publice locale. Stimulentele economice, în special ajutoarele de stat vizează renunțările bugetare.

”În urma analizei cuantumurile ajutoarelor de stat pentru toate obiectivele, observăm ca ajutoarele de stat înregistrează tendințe substanțiale de creştere față de anul 2013, înregistrăm o creştere cu 8%, iar în 2015 o creştere de peste 18%. În acelaşi timp, fondurile alocate pentru susținerea întreprinderilor mici şi mijlocii scad în fiecare an de aproximativ 3 ori. O atare intervenție pe piață nu este una care soluționează eşecuri de piață, dar din contra creează o concurență neloială. Aceasta duce la scăderea în anul 2015 a numărului de ÎMM private cu aproximativ 400 unități dintre care 100 sunt cu capital mixt”, constată consultantul IDIS Viitorul, Georgeta Mincu, care a prezentat, astăzi, studiul “Evaluarea stimulentelor economice pentru dezvoltarea IMM-urilor”.

În acelaşi timp numărul întreprinderilor publice municipale neeficiente creşte, chiar dacă numărul salariaților în cadrul acestor întreprinderi de asemenea scade.

Potrivit ultimelor date în anul 2015, stimulentele financiare pentru soluționarea eșecurilor de piață din surse bugetare au constituit 260 milioane de euro și de 330 milioane euro din surse externe. Iar în topul domeniilor cu cele mai mari ajutoare de stat sunt: servicii de interes economic și general (utilități și infrastructură) – 1 miliard de lei, serviciile financiare – 734 milioane de lei, cercetare și inovare – 285 milioane de lei. În timp ce pentru susținerea IMM-urilor și crearea locurilor de muncă ajutorul de stat în 2015 a constituit doar 35 milioane de lei.

”O schemă de stimulente ar trebui să fie deschisă pentru toate dimensiunile întreprinderilor și să acorde o atenție deosebită nevoilor speciale ale IMM-urilor. Sistemul de stimulente ar trebui să aibă criterii clare de atribuire și conceput astfel încât să fie cât mai ușor de utilizat, la costuri administrative scăzute atât pentru întreprinderile participante, cât și pentru furnizorii de stat”, potrivit studiului.

Georgeta Mincu susține că stimulentele trebuie să fie raportate la priorităţile sociale: demografie, calitatea vieţii, instruire, cultură, circulaţia persoanelor (turism, transport), protecţia mediului și alte obiective în strategia de dezvoltare a țării.

Autoritățile publice trebuie să elaboreze mecanisme de evaluare a ajutorului de stat bazate pe trei piloni. 1) Elaborarea unui plan, inclusiv parlamentarii trebuie să introducă procese pentru a evalua în mod regulat rezultatele stimulentelor fiscale. 2) Măsurarea impactului. Evaluările trebuie să estimeze rezultatele stimulentelor atât pentru bugetul de stat, cât și pentru economie în general. 3) Informarea sau mediatizarea politicelor alese.

Îmbunătățirea politicilor este mai mult probabilă atunci când schema este un proces formal, iar rezultatele evaluării sunt publice și supuse audierilor legislative.

În concluzie, autoarea studiului recomandă reducerea ponderii ajutorului de stat acordat sub formă de renunțări la venituri bugetare (scutiri, reduceri, amânări) și să fie majorate ajutoarelor acordate sub formă de cheltuieli bugetare (fonduri se susținere a antreprenorialului, investiții in tehnologii si echipamente moderne, garanții financiare și credite preferențiale).

Totodată, autoritățile trebuie să elimine acordarea ajutorului individual și să crească numărul de măsuri acordate prin scheme de ajutor de stat, transparente și deschise tuturor operatorilor economici care doresc să aplice.

Publicația a fost realizată de IDIS „Viitorul” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Externe17 ore în urmă

Atac chimic în Siria. Consiliul de Securitate al ONU se întruneşte luni la cererea Rusiei şi a SUA

Membrii Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se vor reuni luni la cererea Rusiei şi a Statelor Unite, după ce...

Social17 ore în urmă

Cei mai mulți moldoveni s-au întors acasă în Vinerea Mare. Peste 60 de mii au trecut frontiera

În perioada 2 – 8 aprilie 2018, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 341 358 traversări, dintre...

Social2 zile în urmă

O mașină a luat foc lângă o biserică din Dumbrava, după ce proprietara a lăsat o lumânare aprinsă// VIDEO

O mașină a luat foc, în această dimineață, lângă o biserică din localitatea Dumbrava, după ce proprietara a lăsat o...

Social3 zile în urmă

Focul Haric s-a pogorât şi în acest an! Lumina Sfântă s-a aprins în Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim// VIDEO

Focul Haric s-a pogorât la Ierusalim şi în acest an. Miracolul s-a produs după ce Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea,...

Social3 zile în urmă

Un moldovean căutat șapte ani de poliție, reținut la 500 metri de linia de frontieră

Un cetățean moldovean, anunțat în căutare acum șapte ani de autoritățile de drept naționale pentru săvârșirea infracțiunii de furt, a...

Social3 zile în urmă

9 puncte de trecere de tip local vor fi deschise la frontiera cu Ucraina, în perioada Sărbătorilor Pascale!

La solicitarea administrației publice locale și în conlucrare cu grănicerii ucraineni, pe linia de frontieră moldo-ucraineană vor fi deschise 9...

Economie3 zile în urmă

Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența...

Advertisement

Opinii