Găgăuzia prin ochii jurnaliștilor din Chișinău și București/ GALERIE FOTO

Fotograful Moldova.ORG, Andrei Moraru, împreună cu fotograful român Petruț Călinescu au petrecut două săptămâni în Unitatea Teritorială Găgăuzia, în cadrul proiectului  “Fortificarea independenței mass-media online din Republica Moldova prin transferul de know how din Uniunea Europeană”, implementat de Moldova.ORG cu susținerea financiară a Fondului Național pentru Democrație.

Publicăm mai jos o parte dintre fotografiile realizate de cei doi fotojurnaliști în sudul Republicii Moldova.

Petruț Călinescu este un fotograf român independent, licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării. A lucrat pentru principalele cotidiene din România ca fotograf, iar astăzi este reprezentat de agenția londoneză Panos Pictures.

Fotografiile lui au fost publicate în National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.

Printre premiile naționale și internaționale câștigate de-a lungul timpului se numără – Fotografia Anului, acordat de Clubul Român de Presă; Fotograful Anului, acordat de Asociația Fotografilor de Presă; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.

Ultimul proiect de durată, www.theblacksea.eu, documentează vizual viața cotidiană a oamenilor din jurul Mării Negre și rolul pe care aceasta îl joacă în diverse comunități. Portofoliul său poate fi văzut pe www.petrut-calinescu.com.

Fotografii realizate de Petruț Călinescu:

Steagul Găgăuziei pictat la intrarea în satul Baurci

gagauzia 1
 Un paznic de colhoz și un sătean stau la taclale. Avdarma

gagauzia 2
 O femeie și un copil parcurg pe jos distanța dintre stația de autobuz și satul Besalma

gagauzia 3
Un lucrator la colhoz își ferește ochii de resturile aruncate de mașina de sortare a grâului. Avdarma

gagauzia 4
Șofer de colhoz. Avdarma

gagauzia 5
Vasile, pensionar, lucrează în fiecare an câte o lună la colhoz ca administrator; astfel își mai suplimentează veniturile. Avdarma

gagauzia 6
Un muncitor agricol ia cina, un borș adus de acasă, la marginea câmpului, Comrat

gagauzia 7

Parc de recreație, Comrat

gagauzia 8

Besalma

gagauzia 9

Doi paznici și un câine țin de urât aerodromului din Ceadâr-Lunga, închis din 1995, în urma unui accident grav de zbor. Locul e celebru pentru prima deturnare din URSS, când niște cetățeni au încercat să fugă la Istanbul, amenințând piloții. Au ajuns tot la Moscova.

gagauzia 10

O șaretă trasă de măgar și orașul Vulcanești în fundal

gagauzia 11
Constantin Cheleș, fost campion de lupte libere, este cel care încearcă să țină în viață singura herghelie de cai de rasă din Moldova. Trapașii de Orlov sau caii de rasă în general nu își mai găsesc nicio întrebuințare în ziua de azi. Ceadâr-Lunga

gagauzia 12 2
Scenă de viata idilică, din satul tradițional Găgăuz, făcute din traforaj de catre copiii din satul Avdarma. Din acest sat vin frații Cazmalî (dintre care unul, Ilia este conducătorul holdingului «Sheriff» din Transnistria). Cu banii trimiși de ei Avdarma –ul, la origine un sat la fel de amorțit ca toate celelalte din Găgăuzia, se transformă într-un mod științifico – fantastic. Fratii au tras canalizare, telefon ( gratuite pe strada părinților lor), au deschis un bussines center, un media center (!). Un consiliu local ales și plătit de ei se ocupa de dezvoltarea locală.

gagauzia 12
Pensionare vând borș și verdețuri, Comrat

gagauzia 13
Un bătrân, etnic bulgar, strânge fân pentru măgar. Cahul

gagauzia 14
Stepan (stânga), de 64 de ani, bea vin roșu în crama unui vecin. Stepan e convins că vinul roșu îl ajută și îl vindecă de radiațiile la care a fost supus accidental între anii 1971-1973 în Kazakstan, când a făcut armata într-un poligon de testarea a armelor nucleare pe animale. Azi se luptă cu o boală a sângelui, el și înca 3 (bolnavi si ei) au rămas azi în viață din cei 12 colegi de armata. Etulia

gagauzia 15
O îngrijitoare face curățenie între doua serii de copii. Tabăra Etulia

gagauzia 16
Vecini strânși să vadă mireasa dansând la nuntă. Joltai

gagauzia 17
Preț de două melodii tradiționale, mireasa iese să danseze în haine “ de oraș”. Joltai

gagauzia 18
Proaspăți casătoriți: El 21 de ani, ea 16. Joltai

gagauzia 19
Nuntași dansând. Joltai

gagauzia 20
Proaspăti căsătoriți: El 21 de ani, ea 16. Joltai

gagauzia 21
Nuntași. Joltai

gagauzia 22 gagauzia 23

Fotografii realizate de Andrei Moraru:

1 2 6 8 9 11 12 13 14 15 16 19 20 21 24 25 26 27 28 29 30 31 33

NED logo shortPrintDeplasarea jurnaliștilor în UTA Găgăuzia a avut loc în cadrul proiectului “Fortificarea independenței mass-media online din Republica Moldova prin transferul de know how din Uniunea Europeană”. Acest proiect este implementat cu suportul Parteneriatului European pentru Democrație (EPD) din resursele financiare oferite de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.