Connect with us

Diverse

Gabriela Firea vrea să ofere Chișinăului expertiza Bucureștiului privind parcările și semafoarele inteligente

Publicat

pe

Relațiile și proiectele concrete de cooperare dintre primăriile capitalelor Moldovei și României au fost discutate de către șefii administrațiilor celor două orașe. Gabriela Firea, primarul general de București, a venit astăzi în vizită oficială, la Chișinău, la invitația omologului său, Silvia Radu.

Cei doi primari au discutat despre eficientizarea cheltuielilor municipalității, consolidarea patrimoniului arhitectural. Primarul general de București a mai spus că este dispusă împărtășească din experiența capitalei românești în ceea ce privește proiecte de modernizare și digitalizare a serviciilor publice, cum ar fi parcările și semaforizarea inteligentă. Totodată, o atenție deosebită a fost oferită reabilitării patrimoniului arhitectural.

„Ne dorim o cooperare în ceea ce privește regenerarea urbană, pentru că atât Bucureștiul, cât și Chișinăul au nevoie de o dezvoltare și în această direcție și așa cum Praga, Viena, Madrid, Londra au știut să-și consolideze patrimoniul cultural. Noi am demarat deja câteva proiecte de anvergură în capitala României și doamna primar general Silvia Radu este extrem de interesată de consolidarea clădirilor de patrimoniu, de consolidarea centrului vechi și dorește să afle mai multe din experiența pe care o avem noi la București. Echipele tehnice se vor întâlni în perioada următoare”, a mai declarat primarul de București.

La rândul său, Silvia Radu, s-a referit la proiectele prevăzute de acordul de cooperare semnat la București și planurile pentru dezvoltarea capitalei cu ajutorul României.

„Este un protocol care conține mai multe acțiuni concrete. Acțiuni ce țin nu doar de domeniul culturii, țin de domenii atât de importante pentru Chișinău, cum este educația și sănătatea. De aceea eu cred că această vizită la Chișinău este un pas pe care îl facem înainte în dezvoltarea frumoaselor relații pe care le avem cu Bucureștiul și începem numărătoarea inversă când aceste proiecte urmează a fi implementate”, a declarat primarul general interimar al Chișinăului, Silvia Radu.

Printre proiectele de colaborare ce urmează să fie realizate în comun se numără renovarea cu sprijinul unei secții din Spitalul nr. 1 din Chișinău. De asemenea, medicii din capitală vor merge la stagii organizate în spitalele din București.

În acest an, ambele orașe vor prezenta, la Chișinău și București spectacole ale teatrelor din ambele capitale. De asemenea, Biblioteca Mitropolitană București va dona Bibliotecii municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu” 20 de mii de cărți.

Partenerii din România vor contribui financiar și la reparația Liceului „Mihai Eminescu”. Iar Primăria municipiului Chișinău va oferi 500 de locuri în tabere de vară pentru elevii premianţi ai concursurilor din București.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Interes german pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Mărculești

Publicat

pe

De către

Posibilitățile de dezvoltare a Aeroportului Internațional Mărculești, cu implicarea concernelor internaționale, au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu Dieter Posch, membru al Consiliului de Administrare al Aeroportului Frankfurt, ex-ministru pentru afaceri economice, transport și dezvoltare regională din Hessen, Republica Federală Germania.

Oficialii au remarcat că potențialul Aeroportului Internațional Mărculești va putea fi valorificat prin implementarea unui sistem de management profesionist. În acest sens, partea germană sa arătat dispusă să ofere experiența necesară pentru reformarea aeroportului și dezvoltarea serviciilor de transport aerian cargo și de pasageri la cel mai înalt nivel.

Drept urmare, aeroportul va deveni un centru de afaceri capabil să asigure conexiunea dintre CSI și UE, inclusiv datorită poziției geografice favorabile.

Prim-ministrul a accentuat că Guvernul este interesat de realizarea acestui proiect și va menține în continuare o comunicare directă cu potențialii investitori, în mod special pe subiecte ce țin de dezvoltarea infrastructurii de afaceri și sporirea capacității economice a țării.

În context, Pavel Filip s-a referit la eforturile întreprinse de Executiv pentru îmbunătățirea climatului investițional și simplificarea relației dintre mediul de afaceri și stat.

În altă ordine de idei, părțile  au menționat importanța colaborării în domeniul științific, pe segmentul transferului de cunoștințe și a schimbului de experiență dintre profesorii din Republica Moldova și Germania.

În special, a fost apreciat aportul părții germane la dotarea Colegiului de Inginerie din oraşul Străşeni, unde, după modelul de instruire duală, vor fi pregătite cadre calificate pentru companiile din țara noastră, preponderent în sectorul automotive.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 hectare și dispune de o infrastructură complexă. În 2017 Aeroportul a fost transmis din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei.

Citește mai departe

Diverse

Filip dă asigurări că “Moldova va primi în acest an două tranșee din ajutorul de 100 de milioane de la UE”

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va primi în acest an două tranșe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Declaraţia aparţine premierului Pavel Filip şi a fost făcută într-un interviu acordat postului de televiziune Prime.

“Sunt absolut încrezător că vom primi și prima tranșă. M-au asigurat că anul acesta va fi și a doua tranșă din asistența macrofinanciară. Discuțiile au fost destul de serioase fiindcă aceștia sunt bani”, a declarat şeful Guvernului.

“Eu particip deja la a III-a reuniune și m-am simțit ca la o discuție între prieteni, or prietenii nu vorbesc întotdeauna numai de bine. Au fost remarcate progresele pe care le-a înregistrat Republica Moldova cu referire la Agenda de Reforme, care a fost implementată, cu referire la relațiile noastre cu Fondul Monetar Internațional și implementarea programului pe care-l avem cu acesta. Progresele pe care le-am înregistrat și pe celelalte dimensiuni, care mai sunt încă problematice, vorbim aici despre justiție, frauda bancară, discuțiile în jurul codului electoral”, a precizat premierul.

Citește mai departe

Diverse

Ziua Victoriei și Ziua Europei în același loc. Programul activităților organizate de PD

Publicat

pe

De către

O serie de activități pentru toate vârstele vor fi organizate, în centrul Chișinăului, de 9 mai, de către Partidul Democrat din Moldova. Locuitorii și oaspeții Capitalei sunt invitați să marcheze Ziua Victoriei și Ziua Europei, se arată într-un spot video lansat de partid.

Astfel, de la ora 10, în scuarul Catedralei, cei prezenți vor fi serviți cu terci ostășesc, vor asculta fanfara și vor admira antrenamentele câinilor salvatorilor. Copiii vor avea posibilitatea să deseneze pe asfalt.

Programul va continua cu o paradă a tradițiilor și a cântecelor populare, iar oamenii veniți în centrul orașului vor fi invitați la o horă mare a prieteniei și a păcii. Ulterior, maestrul Doga va veni cu surprize pentru iubitorii de muzică.

Seara va fi organizat un concert grandios, cu participarea artiștilor renumiți din țară și străinătate, Începând cu ora 19.00, pe scenă vor urca Irina Rimes, Delia, formația ”Blue” și Thomas Anders – solistul trupei Modern Talking. Organizatorii promit că vor fi și invitați-surpriză.

Citește mai departe