Connect with us

Diverse

Gabriela Firea vrea să ofere Chișinăului expertiza Bucureștiului privind parcările și semafoarele inteligente

Publicat

pe

Relațiile și proiectele concrete de cooperare dintre primăriile capitalelor Moldovei și României au fost discutate de către șefii administrațiilor celor două orașe. Gabriela Firea, primarul general de București, a venit astăzi în vizită oficială, la Chișinău, la invitația omologului său, Silvia Radu.

Cei doi primari au discutat despre eficientizarea cheltuielilor municipalității, consolidarea patrimoniului arhitectural. Primarul general de București a mai spus că este dispusă împărtășească din experiența capitalei românești în ceea ce privește proiecte de modernizare și digitalizare a serviciilor publice, cum ar fi parcările și semaforizarea inteligentă. Totodată, o atenție deosebită a fost oferită reabilitării patrimoniului arhitectural.

„Ne dorim o cooperare în ceea ce privește regenerarea urbană, pentru că atât Bucureștiul, cât și Chișinăul au nevoie de o dezvoltare și în această direcție și așa cum Praga, Viena, Madrid, Londra au știut să-și consolideze patrimoniul cultural. Noi am demarat deja câteva proiecte de anvergură în capitala României și doamna primar general Silvia Radu este extrem de interesată de consolidarea clădirilor de patrimoniu, de consolidarea centrului vechi și dorește să afle mai multe din experiența pe care o avem noi la București. Echipele tehnice se vor întâlni în perioada următoare”, a mai declarat primarul de București.

La rândul său, Silvia Radu, s-a referit la proiectele prevăzute de acordul de cooperare semnat la București și planurile pentru dezvoltarea capitalei cu ajutorul României.

„Este un protocol care conține mai multe acțiuni concrete. Acțiuni ce țin nu doar de domeniul culturii, țin de domenii atât de importante pentru Chișinău, cum este educația și sănătatea. De aceea eu cred că această vizită la Chișinău este un pas pe care îl facem înainte în dezvoltarea frumoaselor relații pe care le avem cu Bucureștiul și începem numărătoarea inversă când aceste proiecte urmează a fi implementate”, a declarat primarul general interimar al Chișinăului, Silvia Radu.

Printre proiectele de colaborare ce urmează să fie realizate în comun se numără renovarea cu sprijinul unei secții din Spitalul nr. 1 din Chișinău. De asemenea, medicii din capitală vor merge la stagii organizate în spitalele din București.

În acest an, ambele orașe vor prezenta, la Chișinău și București spectacole ale teatrelor din ambele capitale. De asemenea, Biblioteca Mitropolitană București va dona Bibliotecii municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu” 20 de mii de cărți.

Partenerii din România vor contribui financiar și la reparația Liceului „Mihai Eminescu”. Iar Primăria municipiului Chișinău va oferi 500 de locuri în tabere de vară pentru elevii premianţi ai concursurilor din București.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Liberalii au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea cu România”

Publicat

pe

De către

Deputații Partidului Liberal au părăsit astăzi sala plenului Parlamentului și au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea republicii Moldova cu România”.

Decizia a fost luată după ce președintele Parlamentului Andrian Candu a refuzat să supună votului solicitarea liberalilor ca la 27 martie să fie permisă o acțiune a PL în sala de ședințe a Parlamentului, pentru a marca 100 de ani de la Unire.

”Acum 100 de ani, pe 27 martie a fost votat Actul Unirii. Era corect ca Parlamentul să convocace o ședință festivă cu această ocazie. Fracțiunea PL solicită să oferiți sala fracțiunii PL în acea zi, și noi vom organiza această ședință cu invitații noștri, pentru a aniversa 100 de ani de la Unire”, a declarat Mihai Ghimpu.

La rândul său, președintele Legislativului Andrian Candu a făcut referire la Regulamentul Parlamentului, precizând că organizarea ședințelor speciale reprezintă o procedură, care trebuie discutată la Biroul Permanent al Parlamentului.

”Cei care pot sesiza Biroul Permanent cu astfel de propuneri sunt președintele R. Moldova, președintele Parlamentului sau 2/3 dintre deputați. Cererea se face către Biroul Permanent. De aceea, cu regret, această solicitare nu poate fi supusă votului”, a explicat Candu.

În acest context, președintele PL a declarat că Andrian Candu sfidează dreptul fracțiunii și deputaților P și în semn de protest părăsesc sala de ședință. ”Și nu venim până nu se produce Unirea RM cu România”, a adăugat Mihai Ghimpu, iar deputații liberali au părăsit sala de ședințe.

Situația a fost comentată de democratul Marian Lupu, care în mod ironic le-a spus adio colegilor liberali, pentru că Unirea cu România nu va avea loc.

”Trebuie să înțelegem că colegii ne părăsesc pentru totdeauna. Probabil nu o să mai participe la ședințele Parlamentului. Să le spunem adio și să ne luăm rămas bun de la colegii noștri pe care nu o să îi mai vedem niciodată în această sală”, a spus democratul.

Replica a venit din partea deputatei PLDM Maria Ciobanu care a spus că unioniști au fost și vor fi mulți în Parlament.

”Unioniștii au fost și vor fi mulți în Parlament. Nu vorbiți în numele tuturor deputaților. Dacă ați încremenit în perioada sovietică, este problema dvs personală”, a spus în răspuns Maria Ciobanu, deputată PLDM.

După ce au parlamentarii liberali au părăsit sala Parlamentului, ședința forului legislativ și-a continuat lucrările.

Citește mai departe

Diverse

Silvia Radu: Peste 260 de tone de zăpadă au fost evacuate

Publicat

pe

De către

După ce ninsorile abundente au contenit, autoritățile sunt preocupate de evacuarea zăpezii care s-a adunat în oraș. În acest context, primarul general interimar Silvia Radu anunță că în prezent se muncește la evacuarea zăpezii din oraș.

„Azi noaptea am lucrat la îndepărtarea zăpezii de pe străzile din Chișinău. Peste 260 de tone de zăpadă au fost evacuate. Încercăm să eliberăm orașul de zăpada care s-a acumulat în ultimele 5 zile. Nu putem să o strângem pe toată din lipsă de utilaje dar scoatem cât de multă se poate”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de facebook.

Amintim că serviciile municipale au lucrat în regim non-stop, începând cu seara zilei de sâmbătă, la curățarea și deszăpezirea străzilor. Primarul interimar Silvia Radu a anunțat că drumarii vor fi recompensați pentru implicarea lor activă în lichidarea consecințelor ninsorilor din ultimele zile.

Citește mai departe

Diverse

Campania „O nouă viață” se extinde în alte 20 de localități din țară

Publicat

pe

De către

Proiectul „O nouă viață” inițiat de fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” care vine să ajute tinerele familii cu nou-născuți se extinde în alte 20 de localități din țară. Despre aceasta a anunțat fondatorul „Edelweiss” într-o postare pe pagina sa de facebook, menționând că succesul proiectului înregistrat până în prezent, dar și numărul tot mai mare de solicitări din partea cetățenilor l-au determinat să se lărgească.

„Succesul campaniei “O nouă viață” și solicitările primite de la oameni ne-au determinat să extindem proiectul în alte 20 de maternități din țară. Când am pornit acest proiect de suflet, ne-am dorit să oferim un sprijin familiilor aflate la început de drum și, până acum, echipa „Edelweiss” a spus „Bun venit pe lume!” la peste 12.000 de micuți. Fericirea pe care am văzut-o astăzi în ochii familiei Pruteanu din Hâncești mi-a demonstrat, încă o dată, cât de important este acest sprijin pentru părinți și bebelușii lor. Ne bucurăm să contribuim la fericirea lor!”, a scris Plahotniuc pe pagina sa de facebook.

Până în prezent campania se desfășura la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, la maternităţile din Nisporeni, Cahul şi Edineţ. Începând cu ziua de astăzi proiectul se extinde și asupra maternităților din: Bălţi, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Ceadâr – Lunga, Drochia, Făleşti, Floreşti, Hânceşti, Ialoveni, Rezina, Râşcani, Sângerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Ştefan Vodă, Ungheni.

Potrivit fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”, campania „O nouă viaţă” oferă mămicilor produse necesare pentru primele luni de viaţă a bebeluşilor continuă.

Fiecare cutie cu produse pentru nou-născuţi conţine un set de lucruri necesare pentru îngrijirea bebeluşilor în primele lor luni de viaţă, fiind vorba de scutece de unică folosinţă, body-uri din bumbac, detergent special pentru hainele bebeluşilor, aspirator nazal, soluţii şi unguente recomandate pentru primele luni de la naştere, o suzetă. De asemenea, în cutie sunt incluse o saltea şi o pătură, special confecţionate.

Dezamăgiri după discuțiile partidelor pro-europene despre candidat comun pentru primăria Capitalei: ”Problema nu e doar în diavol, e și în îngeri”

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social12 ore în urmă

Un troleibuz din capitală s-a transformat într-o farmacie juridică. Avocați și juriști au acordat consultații gratuite

Mai mulți avocați, juriști, executori judecătorești, dar și membri ai Uniunii Juriștilor din Estonia, care se află într-o vizită în...

Economie12 ore în urmă

4 600 proprietari de terenuri agricole vor fi expropriați pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău

4 600 proprietari de terenuri agricole vor fi expropriați prin procedură specială pentru construcția conductei de gaze Ungheni-Chișinău. Parlamentul a...

Social13 ore în urmă

Avertizare de ninsori puternice în sudul țării! Salvatorii recomandă prudență maximă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a avertizat că pe 23 martie, în intervalul de timp, ora 14:00-22:00, se prevăd ninsori puternice,...

Social13 ore în urmă

Militarii au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la Bulboaca

Militarii Brigăzii de infanterie motorizată ”Ştefan cel Mare” au executat trageri de luptă în cadrul unui exerciţiu tactic desfăşurat la...

Externe15 ore în urmă

Fenomen neobişnuit în România: ninsoarea portocalie

Vremea rea ar putea aduce şi un fenomen neobişnuit în România – e posibil ca zăpada căzută să aibă o...

Social15 ore în urmă

Un moldovean prins cu 66 de telefoane mobile în valize, în timp ce se întorcea din SUA

Un moldovean a fost reținut pe aeroportul din Chișinău în timp ce se întorcea cu o valiză plină de telefoane...

Social15 ore în urmă

Inspectorii de patrulare nu vor mai putea ridica plăcuțele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar

Inspectorii de patrulare nu vor mai putea ridica plăcuțele de înmatriculare de la vehiculele parcate neregulamentar. Parlamentul a votat azi,...

Advertisement

Opinii