France Telecom preia controlul total asupra Orange Romania

France Telecom a anuntat ieri ca a ajuns la un acord pentru majorarea participatiei sale indirecte la Orange Romania, la 96,63%, prin cumpararea unui pachet de peste 23% din actiuni de la un grup de investitori condus de AIG New Europe Fund, pentru 523 milioane dolari, in numerar.

Potrivit unui comunicat al grupului de telecomunicatii, tranzactia va permite France Telecom si Orange consolidarea pozitiei intr-un activ strategic, cu important potential de crestere. Orange Romania are o cota de piata de 48%, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 47% intre 2003 si 2004 si o marja de profit operational inainte de impozitare si cheltuieli financiare de 54%. Dupa finalizarea tranzactiei, participatia indirecta a France Telecom la Orange Romania va creste de la 73,27% la 96,63%. Consortiul de investitori financiari care a vindut actiunile include Polish Enterprise Fund LP si Polish Enterprise Fund IV LP, Innova/98 LP, administrat de Innova Capital, Communications Venture Partners, BancBoston capital, apartinind in prezent Bank of America, Societe Generale Romania Fund si Alcatel NV.

Compania si-a inceput activitatea in Romania in anul 1996, sub numele de MobilRom, fiind redenumita Orange in aprilie 2002. Serviciul Dialog, in prezent Orange, a fost lansat comercial la 6 iunie 1997. Orange Romania are un capital social in valoare de 935,97 miliarde lei. Potrivit datelor prezentate de companie in luna septembrie a anului trecut, principalul actionar este operatorul francez de telefonie mobila Orange, apartinind France Telecom, cu 51% din titluri. Operatorul roman a inregistrat, anul trecut, un profit operational de 335 milioane de euro, in crestere fata de nivelul din 2003, de 238 milioane de euro. Cifra de afaceri realizata de Orange Romania anul trecut a fost de 624 milioane de euro, comparativ cu 467 milioane de euro la finalul lui 2003. La inceputul acestui an, Orange Romania a anuntat depasirea pragului de cinci milioane de clienti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.