Connect with us

Politică

Foto: Ambasadoarea Tatiana Pârvu, în ie, a prezentat astăzi scrisorile de acreditare Regelui Willem-Alexander al Țărilor de Jos

Publicat

pe

Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, Tatiana Pârvu, a prezentat astăzi scrisorile de acreditare Maiestăţii Sale, Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos.

Noua ambasadoare în Țările de Jos a ales să poarte astăzi, la Haga, un costum tradițional.

Menționăm că Tatiana Pârvu a activat anterior în calitate de Ambasador și Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

S-a născut în satul Taraclia, raionul Căușeni și este absolventa Universității de Stat din Republica Moldova, dar și a Școlii de Studii Politice și Administrative din București.

Activitatea profesională și-a început-o în 1989-1990 – stagiar la Judecătoria raionului Căuşeni. Din 1990  – Notar la Oficiul notarial nr. 2 din mun. Chişinău; 1992-1995 –  Secretar I/Consilier/Şef de Secţie în Direcţia Drept Internaţional şi Tratate, Ministerul Afacerilor Externe; 1995-1998 – Secretar I, Ambasada Republicii Moldova în Republica Ungară; 1999-2004 – Şef al Secţiei Drept Internaţional, Direcţia Generală Drept Internaţional şi Tratate, Ministerul Afacerilor Externe; 2000-2001 – Concomitent îndeplinit funcţiile de punct naţional de legătură focal point al Republicii Moldova la Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice; 2004-2007 – Însărcinat cu afaceri/ Consilier Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, dar și 2007-2010 – Şef al Direcţiei Consiliul Europei şi Drepturile Omului, Departamentul Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, 2010 – 2015 Ambasador, Reprezentant Permanent al Republici Moldova pe lângă Consiliul Europei. În perioada 2015 a activat în cadrul Direcţiei generale cooperare multilaterală în funcţii de şef de secţie, director-adjunct şi director.

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Citește mai departe

Politică

Cererea Maiei Sandu în instanță a fost restituită: „Nu rezultă cu certitudine” că ea este președintele PAS

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a acționat în judecată Banca Națională și guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, privind accesul la informație. Cererea a fost însă restituită, iar unul dintre motivele invocate este că din aceasta nu rezultă cu certitudine că Maia Sandu este președintele PAS.

Maia Sandu a explicat că a trimis cererea în instanța de judecată împotriva BNM și Cioclea, după ce a solicitat informații de interes public, dar nu a primit răspuns.

„Cererea a fost restituită de către judecătoarea Diana Tricolici, pentru că nu are „certitudinea că Maia Sandu este Președintele PAS”, a menționat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, anexând și textul încheierii de restituire.

Din înscrisurile anexate la cererea de chemare în judecată nu rezultă cu certitudine că Maia Sandu este Președintele Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, se arată în încheierea judecătoriei. Tot acolo se mai spune că în lipsa deciziei cu privire la alegerea conducătorului partidului și extrasului din registrul organizațiilor necomerciale, din care ar rezulta persoana aleasă în calitate de președinte al partidului, judecătorul este în imposibilitate de a consulta funcția semnatarului.

„Prin urmare nu s-a demonstrat împuternicirile acordate Maiei Sandu, în vederea reprezentării în instanța de judecată. În consecință, judecătorul a ajuns la concluzia că cererea de chemare în judecată a fost semnată și depusă în instanța de judecată de o persoană neîmputernicită”, se arată în decizia instanței.

Totuși. potrivit documentului, reclamantul se poate adresa din nou în instanța de judecată, împotriva aceluiași pârât, cu același obiect și același temei după înlăturarea încălcărilor enunțate.

Restituire Cerere

Citește mai departe

Politică

Guvernul spune NU turului II la alegerile parlamentare

Publicat

pe

De către

Guvernul a avizat negativ inițiativa legislativă a formațiunii parlamentare a PLDM prin care se propune ca alegerea deputațiilor pe circumscripții uninominale să aibă loc în două tururi de scrutin. În prezent sistemul electoral mixt prevede organizarea unui singur tur.

În avizul negativ, Guvernul face trimitere la o hotărâre a Curţii Constituţionale din decembrie 2017, care a subliniat că Parlamentul este unicul organ în măsură să adopte orice tip de scrutin sau modalitate de atribuire a mandatelor de deputat. Astfel, rămâne la discreția organului legislativ să decidă care sistem electoral să fie aplicat: majoritar, proporțional sau mixt.

De asemenea, în aviz se spune că proiectele de lege pentru modificarea legislației ce reglementează sistemul electoral urmează a fi înaintate în Parlament pentru examinare cu cel puțin un an înainte de desfășurarea scrutinului.

Astfel, proiectul a fost respins de Guvern.

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a înregistrat acest proiect la începutul lunii iunie. Atunci, liberal-democratul  Tudor Deliu a declarat că alegerea într-un singur tur va încălca flagrant principiul reprezentativității și în Parlament vom putea vedea deputați aleși cu 35000 de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil.

Citește mai departe

Politică

PAS, PPDA și PLDM protestează în fața Băncii Naționale: „Am venit să declarăm că e o instituție capturată”// VIDEO

Publicat

pe

De către

PPDA, PAS și PLDM au organizat un protest spontan în fața Băncii Naționale, declarând că „Banca Națională o instituție capturată”. Aceștia au scandat „Miliardele înapoi!” și „Veniți cu noi, vă fură și pe voi”.

Protestatarii au lipit etichete cu textul “instituție captivă” pe clădirea BNM.

Am venit să declarăm Banca Națională o instituție capturată. Conducerea băncii în loc să facă lumină în cazul furtului miliardului, șterge urmele fărădelegilor. Guvernatorul BNM refuză să prezinte versiunea completă a raportului Kroll, versiune plătită din banii cetățenilor”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit ei, există elemente din furtul miliardului, care pot fi clarificate de BNM, fără să intervină Procuratura.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a îndemnat oamenii să vină mâine, la ora 10:00, în fața Parlamentului să protesteze în timpul ședinței Legislativului. „Vom revendica realizarea celor două, rezoluția populară din 1 iulie și cea a Parlamentului European din 5 iulie ”, a spus Andrei Năstase.

Liderii PAS și PPDA au anunțat că vor merge la mai multe instituții ale statului care au fost capturate și vor aplica „o ștampilă pe ele. „Din păcate sunt multe astfel de instituții”, a adăugat Maia Sandu.

Citește mai departe