Connect with us

Diverse

Fotbalista Nr. 1 din Moldova: Rudele-i spuneau mamei că voi avea picioare strâmbe!

Publicat

pe

Cu puțin timp înainte ca atenția microbiștilor să fie captată de Campionatul Mondial de Fotbal (masculin), care se desfășoară în Rusia, în Moldova, campionatul intern de fotbal feminin a tras cortina. Echipa Agarista-ȘS Anenii Noi a câștigat atât campionatul, cât și cupa, într-o finală unde CS Noroc a pierdut cu scorul de 2:1 (golurile fiind marcate de Liudmila Caraman și Tatiana Gherghelijiu, respectiv Daniela Mardari).

Vezi reportajul integral pe REPORTAJE.MOLDOVA.ORG

Citește mai departe

Diverse

Programul Prima Casă va fi extins pentru familiile cu mai mulți copii

Publicat

pe

De către

Programul Prima Casă va fi extins pentru a deveni mai accesibil și familiilor cu mai mulți copii. Statul va compensa acestor familii cel puțin 10% din prețul locuinței. Anunțul a fost făcut de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, la briefingul susținut după ședința săptămânală a partidului.

”Astăzi am discutat despre o nouă inițiativă a Partidului Democrat, proiectul „Prima Casă 3”, un program de sprijin financiar pentru procurarea locuințelor de către familiile cu copii. Proiectul „Prima Casă 3”, presupune compensarea treptată din Bugetul de Stat a creditului ipotecar, de la 10 până la 100%, în funcție de numărul copiilor în familie”, a spus Plahotniuc.

Prim-ministrul Pavel Filip a venit cu unele detalii despre noul program. Astfel, familiile cu un copil pot obține 10 la sută compensație din suma creditului ipotecar, cu doi copii – 20 la sută, cu trei copii – 50%. Familiile cu patru copii pot conta pe 100% compensații din suma împrumutului. Plățile urmează să fie achitate în decurs de 18 ani. Potrivit lui Pavel Filip, Guvernul va aproba proiectul de hotărâre în cel mul două săptămâni.

Programul guvernamental ”Prima Casă” a fost lansat în martie, pentru tineri care nu dețin locuințe. În proiect se poate înscrie fiecare cetățean cu vârsta de până la 45 de ani, angajat oficial în câmpul muncii. Salariul acestuia trebuie să fie cel puțin dublu faţă de rata lunară, iar statul va garanta 50% din soldul creditului acordat. În derulare este și Programul „Prima Casă 2”. Acesta este destinat bugetarilor care activează de cel puțin un an într-o instituţie publică.

Până acum, aproximativ 200 de persoane au primit deja credite pentru procurarea locuințelor în cadrul Programului ”Prima Casă”.

Citește mai departe

Diverse

Fratele unui vicepreședinte PPDA, condamnat pentru omor, a câștigat la CEDO pe încălcări de procedură

Publicat

pe

De către

Trei foști polițiști, căutați pentru răpire și ucidere a unui bărbat, au câștigat un dosar la CEDO pentru încălcarea procedurilor. Instituția europeană nu s-a pronunțat, însă, cu privire la sentința dată de instanțele naționale. Printre cei trei este și Oleg Iurcovschi, fratele vicepreședintelui PPDA Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.

Cei trei au fost acuzați că l-au ucis și aruncat în fântână pe un bărbat pentru a pune mâna pe 15000 de dolari pe care victima îi avea asupra sa. Deschide.md scrie că reclamanții au fost reținuți în februarie 2011 și acuzați de răpire, crimă și abuz de putere. Bărbații au fost ținuți în arest până pe 30 septembrie 2011. În 2015, Curtea Supremă i-a condamnat la câte 7 ani de închisoare pentru concurs de infracțiuni. De asemenea, instanța a păstrat decizia de la Apel, potrivit căreia fiecare dintre ei urma să achite câte 100 000 de lei familiei bărbatului pe care l-au sechestrat și bătut. Cu toate acestea, niciunul nu este astăzi după gratii. Ei au fugit din țară imediat ce instanța de fond a dispus eliberarea lor.

Deschide.md notează că toți trei foști polițiști au fost apărați în instanță inclusiv de către Stanislav Pavlovschi.
La Curtea Europeană a Drepturilor Omului reclamanții s-au plâns că arestul lor a fost prelungit dincolo de un „termen rezonabil”, fără nici un motiv și că judecătorul V. nu era imparțial.

După examinarea materialelor din dosar, Curtea a respins două dintre cele patru puncte de procedură care au fost contestate. CEDO a constatat că aflarea în arest a învinuiților nu a depășit termenul rezonabil, în schimb principiul „egalității armelor” nu a fost respectat, astfel încât avocatul reclamanților nu a avut acces la materialele cazului. În consecință, Curtea a considerat că a fost încălcat Articolul 5 § 4 al Convenției.
Reclamanţii au solicitat 6.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2.226,49 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea le-a acordat reclamanţilor suma de 4.500.

Citește mai departe

Diverse

VIDEO Vlad Plahotniuc: Campania Edelweiss „O nouă viață a ajuns deja la 17.000 de familii

Publicat

pe

De către

Campania „O nouă viață”, realizată de Fundația lui Vlad Plahotniuc Edelweiss, a ajuns deja la 17.000 de familii.

”Acesta este modul nostru de a spune: ”Bun venit pe lume!”, a spus Vlad Plahotiniuc, într-un clip postat cu această ocazie. Totodată, Vlad Plahotniuc a felicitat, într-o postare pe rețelele de socializare, echipa care muncește în cadrul proiectului special. “Campania Edelweiss” O nouă viață a ajuns la 17.000 de familii! Felicitări părinților și echipei, care muncește zi de zi în cadrul acestui proiect special”, a postat Vlad Plahotniuc.

Amintim că angajații Fundației Edelweiss au mers în zeci de materinități din întreaga țară, oferind toate lucrurile necesare pentru primele zile de viaţă ale unui nou-născut.

Citește mai departe