Connect with us

Justiție

Fostul viceministru de Interne Veaceslav Ceban și finul său, trimişi în judecată

Procuratura Anticorupţie a anunţat astăzi că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a angajatului Serviciului Vamal Stanislav Caraman şi naşului său de cununie din cadrul Serviciului Pază de Stat (fost viceministru de interne) Veaceslav Ceban,  învinuiţi de trafic de influenţă săvârşit de două persoane.

Potrivit actului de învinuire, în luna mai, angajatul Serviciului Vamal a pretins 20 de mii de euro de la soţia unui bărbat învinuit de fabricarea şi punerea în circulație a multiplelor carduri bancare.

Vameşul susţinea că ar avea influență, prin intermediul naşului său, asupra organului de urmărire penală şi procurorilor, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal. Astfel, inculpatul a primit suma de 12 mii de euro, comunicându-i femeii că aceşti bani erau destinaţi scoaterii de sub sechestru a apartamentului şi schimbării măsurii preventive a soţului acesteia.

Mai târziu, în iunie curent, angajatul SV, ar fi estorcat 60 000 de euro de la bănuit sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul naşului său, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal.

Dat fiind faptul că bănuitul nu dispunea de suma respectivă, s-a convenit că banii vor fi transmişi în două rate câte 45 000 de euro şi 15 000 de euro. Astfel, la 24 iunie, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul, a primit o parte din banii pretinşi şi anume suma de 30 000 Euro.

Ambii învinuiţi au recunoscut vinovăţia integral şi au solicitat examinarea cauzei în procedură specială în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, conform procedurii prevăzute de art.364/1 din Codul deprocedură penală.

La terminarea urmăririi penale, procurorul, constatînd că măsura preventivă – arestul preventiv nu mai este justificat şi temeiurile care au servit la aplicarea acestuia au decăzut, a dispus revocarea măsurii arestării preventive, anunţând judecătorul de instrucţie care l-a aplicat.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate aceştia riscă sau amendă până la 6000 unități convenționale sau închisoare până la 7 ani de închisoare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Vameşi de la Poşta Moldovei şi administratori a două companii, trimişi în judecată pentru corupţie

Şeful Postului Vamal Centru al Oficiului Poştal MD2000 din municipiul Chişinău, împreună cu patru inspectori vamali, un operator poştal, doi administratori a două companii de poştă privată şi o persoană civilă vor compărea pe banca acuzaţilor pentru trafic de influenţă, corupere pasivă şi activă.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi trimis dosarul de învinuire a celor nouă în judecată pentru examinare în fond.

Aceştia au fost reţinuţi la începutul verii. Potrivit probatoriului acumulat, inculpaţii au creat o schemă de estorcare sistematică a mijloacelor băneşti, estorcând şi primind, în intervalul iunie 2016 – iunie 2017, bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale, care se prezintă pentru a ridica coletele.

În schimbul sumelor de bani estorcate şi primite, funcţionarii din cadrul Serviciului Vamal, eliberau coletele poştale internaţionale, fără efectuarea controlului vamal propriu-zis şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea.

În cazul refuzului destinatarului de a respecta condiţiile formulate de funcţionarii Serviciului Vamal, aferent sumelor de bani solicitate, aceştia îi ameninţau cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale.

Acţiunile de urmărire penală şi măsurile speciale de investigaţie au fost realizate de Procuratura Anticorupţie, de comun cu Inspectoratul General al Poliţiei.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă amenzi şi închisoare de pînă la 6 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare în valoare de 168 mii lei.

Foto: Poză simbol

Citește mai departe

Justiție

Un procuror din Chişinău, un poliţist din Ialoveni şi trei condamnaţi, trimişi în judecată

Un procuror din cadrul Procuraturii de Circumscripţie Chişinău, un inspector principal al Inspectoratului de poliţie Ialoveni, precum şi trei condamnaţi vor compărea pe banca acuzaţilor pentru trafic de influenţă şi cumpărarea de influenţă.

Astăzi, Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis dosarul de învinuire a celor cinci în judecată.

Aceştia au fost reţinuţi la finele lunii august, investigaţiile fiind iniţiate în baza denunţului unui intermediar care avea rolul de transmitere a banilor de la clienţi către respectivul procuror, care afirma că are influenţă asupra judecătorilor.

Potrivit actului de inculpare, procurorul din Procuratura de circumscripţie Chişinău ar fi susţinut că are influenţă asupra unor magistraţi din Curtea Supremă de Justiţie pe care îi poate convinge să aplice pedepse nonprivative de libertate în privinţa a trei bărbaţi, condamnaţi pentru corupere pasivă şi tâlhărie.

Pentru a corupe judecătorii, procurorul ar fi cerut 15 000 de euro, dintre care a primit prin intermediul poliţistului 10 000 de euro. Cu toate acestea, indivizii au fost condamnaţi la închisoare, după ce judecătorii CSJ au respins recursurile avocaţilor acestora prin care se solicita „suspendarea condiţionată a pedepselor penale” faţă de cei trei.

Concomitent cu acţiunile procurorului, care afirma că are influenţă asupra judecătorilor, au fost documentate şi acţiunile ilegale ale poliţistului, învinuit de transmiterea către procuror a sumei de 10 000 de euro pentru „influenţarea magistraţilor”.

La demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat procurorul din funcţie.

Fiind audiaţi, inculpaţii şi-au recunoscut vina integral, încheind acord de recunoaştere a vinovăţiei şi au solicitat examinarea cauzei în procedură specială, în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, conform procedurii prevăzute de art.364/1 din Codul de procedură penală.

În privinţa procurorului şi poliţistului este aplicată măsura preventivă – arestul la domiciliu, în privinţa altor doi învinuiţi se execută hotărîrea instanţei de judecată de condamnarea cu închisoare pentru un termen de 5 ani şi în privinţa celui de-al treilea învinuit este aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.

Procurorii anticorupţie, cu autorizarea judecătorului de instrucţie, au aplicat sechestru în vederea încasării contravalorii mitei pe 10500 euro şi 5150 lei.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare în valoare de 6300 lei.

Citește mai departe

Important

Şapte persoane inculpate în „dosarul ANSA”, pe banca acuzaţilor. Acestea riscă până la 10 ani închisoare

Patru foşti şi actuali angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi trei oameni de afaceri vor compărea în faţa magistraţilor sub acuzaţia de depăşirea atribuţiilor de serviciu, fals în acte publice şi corupere pasivă, fapte ce au cauzat daune în proporţii deosebit de mari bugetului de stat.

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată.

Printre inculpaţi figurează: şeful Direcţiei controlul produselor de uz fitosanitar şi fertilizanţi din cadrul ANSA şi 3 angajaţi ai subdiviziunilor teritoriale Ialoveni, Drochia şi Dubăsari, iar oamenii de afaceri, reţinuţi în acelaşi dosar, sunt beneficiarii serviciilor funcţionarilor menţionaţi.

Angajaţii ANSA sunt învinuiţi că, în intervalul lunilor ianuarie – februarie 2016, ar fi eliberat peste 360 de certificate fitosanitare naţionale acestor agenţi economici pentru exportarea a circa 7200 de tone de mere în Federaţia Rusă.

De facto, agenţii economici au exportat mere din Polonia în Rusia prin Belarus, fără a traversa frontiera Republicii Moldova.

Ca rezultat, în martie 2016, instituţiile competente din Federaţia Rusă au pus interdicţie exportului de mere din Republica Moldova prin Belarus, astfel cauzând prejudicii grave atât intereselor publice şi imaginii Republicii Moldova pe plan internaţional, cât şi drepturilor şi intereselor persoanelor juridice care erau implicate în exportul legal de mere.

În cadrul urmăririi penale persoanele învinuite nu au recunoscut vinovăţia, pledînd nevinovate. În privinţa acestora a fost aplicată măsura preventivă – controlul judiciar.

De asemenea, în vederea asigurării recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune, au fost aplicate sechestre pe 479 437 lei, 4 925 euro şi 10 400 dolari SUA ce aparţin învinuiţilor şi au fost depistate în cadrul percheziţiilor.

Procurorii anticorupţie au disjuns un dosar separat privind acţiunile de corupere activă în privinţa factorilor de decizie ai ANSA, comise de persoane fizice interesate în contrafacerea certificatelor fitosanitare, precum şi altor agenţi economici care au beneficiat de certificate fitosanitare contrafăcute.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă pînă la 10 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, precum şi incasarea cheltuielilor judicare în valoare de 22 300 lei.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social31 de minute în urmă

Incident tragic. A căzut din căruţă şi a fost târât de cal mai bine de un kilometru

Incident tragic la Cinișeuți, raionul Rezina. Un locuitor al satului se deplasa cu căruța pe una din străzile localităţii, dar...

Economie2 ore în urmă

Experți francezi în vinificație: Calitatea Vinului Moldovei s-a schimbat considerabil

Vinul Moldovei a impresionat cunoscători în domeniu din Bordeaux, regiunea franceză devenită model pentru întreaga lume a vinurilor. Un massterclass...

Economie3 ore în urmă

Peste 18 mii de cetățeni din raioanele Telenești și Orhei vor beneficia de un nou tronson de drum asfaltat

Un drum local de 23 de kilometri care face legătura între raioanele Teleneşti şi Orhei va fi modernizat până la...

Important4 ore în urmă

Un spaţiu de joacă şi odihnă a fost amenajat la spitalul de copii „V.Ignatenco”

Un spaţiu de joacă şi odihnă pentru copii a fost inaugurat joi, 19 octombrie, la Spitalul Clinic Municipal de copii „Valentin...

Externe5 ore în urmă

Rămas fără bani, un pensionar i-a cerut lui Putin să-i trimită un sicriu ca să moară

Anatoli Vertiprahov, pensionar de 72 de ani din satul Iasnaia, Teritoriul Trans-Baikal din Rusia, i-a cerut lui Vladimir Putin să...

Social6 ore în urmă

Un şofer din Chişinău a scos pistolul, pentru că un alt şofer nu i-a permis să încalce regulile de circulaţie

Un şofer din Chişinău a fost reţinut astăzi de inspectorii de patrulare, după ce acesta a amenințat cu arma un...

Externe7 ore în urmă

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut în Cascada Niagara

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut duminică în Cascada Niagara, în partea...

Advertisement

Opinii