Procuratura Anticorupţie a anunţat astăzi că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a angajatului Serviciului Vamal Stanislav Caraman şi naşului său de cununie din cadrul Serviciului Pază de Stat (fost viceministru de interne) Veaceslav Ceban,  învinuiţi de trafic de influenţă săvârşit de două persoane.

Potrivit actului de învinuire, în luna mai, angajatul Serviciului Vamal a pretins 20 de mii de euro de la soţia unui bărbat învinuit de fabricarea şi punerea în circulație a multiplelor carduri bancare.

Vameşul susţinea că ar avea influență, prin intermediul naşului său, asupra organului de urmărire penală şi procurorilor, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal. Astfel, inculpatul a primit suma de 12 mii de euro, comunicându-i femeii că aceşti bani erau destinaţi scoaterii de sub sechestru a apartamentului şi schimbării măsurii preventive a soţului acesteia.

Mai târziu, în iunie curent, angajatul SV, ar fi estorcat 60 000 de euro de la bănuit sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul naşului său, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal.

Dat fiind faptul că bănuitul nu dispunea de suma respectivă, s-a convenit că banii vor fi transmişi în două rate câte 45 000 de euro şi 15 000 de euro. Astfel, la 24 iunie, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul, a primit o parte din banii pretinşi şi anume suma de 30 000 Euro.

Ambii învinuiţi au recunoscut vinovăţia integral şi au solicitat examinarea cauzei în procedură specială în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, conform procedurii prevăzute de art.364/1 din Codul deprocedură penală.

La terminarea urmăririi penale, procurorul, constatînd că măsura preventivă – arestul preventiv nu mai este justificat şi temeiurile care au servit la aplicarea acestuia au decăzut, a dispus revocarea măsurii arestării preventive, anunţând judecătorul de instrucţie care l-a aplicat.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate aceştia riscă sau amendă până la 6000 unități convenționale sau închisoare până la 7 ani de închisoare.