Fostul Prim-vice-procuror General, Andrei Pântea și-a recunoscut vina în dosarul Caramalac și acceptă să-și ispășească sentința

Fostul prim-viceprocuror general, Andrei Pântea, și-a rostit ieri ultimul cuvânt în instanță. El și-a recunoscut vina și a început să spună – ca un general de Justiţie ce este – că, „dacă interesul naţional cere să fie pedepsit”, atunci acceptă, dar unul dintre avocaţ i-au făcut, în acest moment, semn să se oprească, anunță portalul Deschide.

Sursa a făcut rost de înregistrarea audio a ultimelor declarații făcute de Pântea.

”Onorată instanță, eu m-am expus și data trecută și vreau să menționez și de această dată: un conducător trebuie să-și asume responsabilitatea, inclusiv pentru acțiunile subalternilor săi. S-au constatat anume circumstanțe ale situației pentru care trebuie să răspund și cred că concluziile necesare au fost făcute pentru mine în speță… Dacă interesul național… îmi cere ca să fiu… eu accept și vă mulțumesc pentru atitudine!”, a declarat Pântea, făcând pauze lungi, după ce era atins la picior de avocatul său, Vladimir Gromovenco.

A urmat anunțul judecătoarei Steliana Iorgov: pronunțarea sentinței va avea loc pe data de 16 ianuarie, oră 16:00. Pântea – după sincera lui căință – a rugat-o pe Iorgov să rămână peste program și să-i pronunțe astăzi sentința. Rugămintea, însă, i-a fost respinsă.

În mai, 2013 Sârcu a întocmit două note informative pe numele lui Pântea, prin care a propus transferarea dosarului în FR, contrar regulamentului cu privire la organizarea activității de asistență juridică internațională. Pe 15 iulie, Secția asistență juridică din cadrul PG spune că procedura de transfer nu întrunește toate condițiile. Cu toate acestea, Sârcu, la indicația lui Pântea, fără a înlătură lacunele, dispune, după doar trei zile, inițierea procedurii de transfer. La data de 25 iulie, Pântea semnează decizia de transfer.

Ulterior, în scopul de a-şi ascunde acțiunile, Pântea i-a dat indicație unui alt procuror – Iurie Ghervas – să întocmească o notă informativă în care să menționeze că transferul dosarului Caramalac a respectat toate prevederile legale.

În opinia procurorului, acțiunile lui Pântea au generat daune considerabile interesului general al societății, în special a fost îngrădit accesul justiției, iar acest fapt a prejudiciat reputația procuraturii, lăsând o amprentă negativă asupra credibilităţii acestei autorități publice.

Amintim că fostul prim-viceprocuror Andrei Pântea, care a asigurat şi funcţia de procuror general interimar al RM, a fost reţinut pe 11 octombrie de procurorii anticorupţie, într-un dosar deschis pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul Caramalac.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.