Fostul preşedinte al Consiliului raional Criuleni, trimis în judecată pentru corupere pasivă

Fostul preşedinte al Consiliului raional Criuleni (CRC) va compărea pe banca acuzaţilor pentru corupere pasivă în proporţii deosebit de mari. Împreună cu acesta au fost deferiţi justiţiei şi fostul vicepreşedinte al CRC, dar şi un manager de proiecte, finanţate de UE.

Ultimii doi sunt acuzaţi de complicitate la comiterea coruperii pasive şi, respectiv, coruperii active. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a celor trei în judecată.

Potrivit actului de inculpare, în cursul anului 2014, preşedintele raionului Criuleni a extorcat 50 000 euro de la managerul proiectelor „CBCRuR Waste”, în care CRC are calitatea de lider al partenerilor din Romania şi Ucraina şi „CRING” – proiect în care CRC a beneficiat de fonduri europene în calitate de partener.

În schimbul acestei sume, preşedintele garanta transferul de către Consiliul Raional Criuleni în conturile proiectelor respective a sumei de 2,7 milioane lei, ce constituie partipaţia de 10% a consilului la finaţare a proiectelor.

Astfel, în intervalul lunilor iulie – noiembrie 2014, preşedintele CRC a primit prin intermediul adjunctului său, de la managerul de proiecte, în total 1,1 milioane de lei – sumă transmisă în 12 rate.

Aceştia a fost reţinuţi pe 26 aprilie curent.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, fostul preşedinte împreună cu vicele său riscă până la 15 ani închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate de pînă la 15 ani. Managerul de proiecte riscă până la 12 ani închisoare cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.