Fostul deputat Pantelei Sandulachi, trimis în judecată pentru samavolnicie

Fostul deputat Pantelei Sandulachi va compărea în faţa magistraţilor pentru samavolnicie, soldată cu prejudicierea bugetului de stat cu 700 mii lei. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală în privinţa acestuia şi a expediat dosarul în judecată, iar dacă fostul deputat va fi găsit vinovat, el riscă de la 3 pînă la 8 ani de detenţie.

În anul 2012, Curtea de Apel Chisinau a obligat statul sa-i achite fostului deputat Sandulachi un prejudiciu moral şi material în valoare de 400 mii euro (echivalentul a 6 250 480 lei) pentru tergiversarea examinarii unui dosar de-al sau. Chiar dacă decizia instanţei nu era irevocabilă, Ministerul Finanţelor a dispus executarea acesteia şi a transferat pe contul bancar al fostului deputat suma de 6 250 480 lei moldoveneşti.

Ulterior, Procuratura Generală a contestat la Curtea Supremă de Justiţie decizia Curţii de Apel Chişinău, care lăsa bugetul de stat fără mai bine de 6 miioane de lei. În consecinţă, după mai multe procese de judecata CSJ a decis ca Sandulachi să primească doar 1000 euro, iar restul banilor să-i restituie statului.

Cunoscând despre decizia CSJ din 19 iulie 2012, având în cont încă peste 990 000 lei din cei 6 250 480 lei ce reprezintă echivalentul sumei de 399 000 euro, fostul deputat a ridicat în ziua imediat următoare de pe contul său bancar 700 mii lei, pe care i-a folosit în scopuri personale.

Procuratura Generală precizează că fostul ministru al finanţelor care a autorizat ilegal, în anul 2012, transferul din bugetul de stat a 400 de mii de euro în beneficiul fostului deputat Pantelei Sandulachi, a fost deja condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe termen de 5 ani, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe un termen de probă de 3 ani.

Până în prezent, suma de 399 000 euro nu a fost restituită benevol la bugetul de stat de Pantelei Sandulachi, mijloacele băneşti fiind scoase din circuitul financiar, prin care fapt au fost aduse prejudicii grave intereselor publice.

Foto: Adevărul

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.