Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu este cercetat penal pentru spionaj și trădare de Patrie. Acesta a fost reinut în flagrant în urma unei întâlniri conspirative cu un agent aflat sub acoperire, a anunţat luni, 20 martie, la o conferină de presă, procurorul Vitalie Busuioc.

Potrivit lui, urmărirea penală pe acest caz a durat aproximativ şapte luni și a fost constatat caracterul secret al întâlnirilor dintre un fost funcționar din Republica Moldova cu un ofițer sub acoperire al unui serviciul de spionaj din altă țară.

În urma perchezițiilor de la domiciliul fostului deputat au fost descoperite documente relevante pentru cauză, 23 000 de dolari americani, un laptop și un telefon mobil destinat exclusiv comunicării cu agentul serviciului secret străin. De asemenea, au fost depistate  documente importante, care ar demonstra vinovăția acestuia.

Alexandru Balan, director adjunct SIS, a declarat că agentul sub acoperire urmează să părăsească țara în scurt timp.

”Toate întâlnirile se realizau cu măsuri sporite de conspirație din partea cetățeanului nostru, cât și din cea a agentului care activa sub acoperire diplomatică. Se verificau, circulau circa aproape o oră pe același traseu înainte de întrevedere. Apoi se întâlneau. Informațiile erau transmise sau pe hârtie, sau prin intermediul unui laptop specializat, unul secret utilizat strict pentru acumulare și transmitere informațiilor de interes pentru ofițerul de informații străin”, a spus Balan.

Lui Iurie Bolboceanu i-a fost înaintată învinuirea pentru comiterea infracţiunii pentru trădare de partie, riscă o pedeapasă de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Între timp, magistrații Judecătoriei Centru, la solicitarea procurorilor, au emis pe numele fostului demnitar mandat de arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Foto: PRO TV