Connect with us

Justiție

Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie!

Publicat

pe

Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 4 ani. Sentința a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate.

În cadrul procesului de judecată a fost stabilit faptul că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Potrivit circumstanțelor cauzei penale au fost stabilite elemente certe ale acțiunilor și practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate.

Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Colegiul disciplinar al judecătorilor are doi membri noi

Publicat

pe

De către

Colegiul disciplinar al judecătorilor are doi membri noi.Aceștia au fost selectați în urma unui concurs, la care au participat 5 candidați.

Comisia de selectare, din care fac parte reprezentanții Ministerului Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii, a selectat 2 candidați cu cel mai înalt punctaj.

Astfel au promovat concursul Angela Otean și Stela Botnaru.

Angela Oteanu este Secretar General al Federației Sindicatelor din Moldova „Sindlex” și a activat anterior în cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare.

De asemenea, a promovat concursul Stela Botnaru, conferențiar universitar la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Amintim că potrivit legii, Colegiul disciplinar examinează cazurile privind răspunderea disciplinară a judecătorilor. Mandatul noilor membri va fi de 6 ani.

Citește mai departe

Justiție

10 milioane de lei, confiscați în beneficiul statului într-un caz de contrabandă cu cazane

Publicat

pe

De către

Un agent economic din capitală, implicat în contrabandă cu cazane, a fost condamnat la o amendă în mărime de 160 000 lei, iar din contul acestui s-au confiscat în beneficiul statului 10 153 111 lei. Sentința a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Inculpatului și agentului economic, li s-au incriminat că, în perioada anilor 2009-2010, primul activând în calitate de administrator, acționând în interesul agentului economic, prin folosirea frauduloasă a documentelor, inclusiv prin declarare neautentică în documentele vamale și anume, indicând sume care nu coincid cu valoarea mărfii în facturile Invoice, prezentate la vămuirea mărfii, au introdus prin contrabandă în Republica Moldova, cazane pentru încălzirea centrală și accesorii.

Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova au fost introduse, prin contrabandă, bunuri în valoare de 10 153 111 lei.

Cauza a fost investigată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Sentinţa cu drept de atac la Curtea de Apel Chişinău.

Citește mai departe

Justiție

Consilier local din Corjeuţi, trimis în judecată. A urcat beat la volan și a accidentat mortal un copil de 7 ani

Publicat

pe

De către

Un consilier local din Corjeuţi va fi trimis în judecată, după ce a urcat beat la volan, a accidentat mortal un copil de 7 ani și a părăsit locul accidentului.

Procuratura raionului Briceni a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată.

Tragedia a avut loc pe 25 februarie 2018, pe strada centrală din satul Corjeuţi, raionul Briceni. Deplasându-se în stare avansată de ebrietate la volanul propriului automobil, inculpatul a virat pe acostament, spulberând un copil, de 7 ani, care mergea cu mama sa.

Impactul a fost atât de violent, încât minorul a decedat pe loc, iar inculpatul şi-a continuat drumul, deplasându-se la domiciliul său, unde şi-a parcat maşina, după care s-a culcat.

La scurt timp acesta a fost reţinut, iar la demersul procurorilor – plasat în arest preventiv, unde se află şi în prezent.

Rezultatele testării alcoolscopice au arătat că, în momentul accidentului, inculpatul avea o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,86 mg/l, iar în sânge concentraţia de alcool indica 2,40 g/l.

Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, inculpatul riscă de la 4 la 8 ani închisoare cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 4 la 5 ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Un TIR plin cu borcane s-a răsturnat pe traseul Chișinău – Leușeni. Polițiștii descarcă marfa// VIDEO

Un automobil de model DAF plin cu borcane a derapat și s-a răsturnat ieri  pe traseul Chișinău – Leușeni. Ca...

Social5 ore în urmă

Mai multe categorii de persoane din Chișinău vor beneficia de ajutoare materiale în preajma Sărbătorilor de Paşti

Primăria Chişinău a informat astăzi că mai multe categorii de persoane vor beneficia de ajutoare materiale din partea administraţiei publice...

Diverse7 ore în urmă

Primăria va pune la dispoziția chișinăuienilor mașinile pentru curățarea acoperișurilor de țurțuri

Primarul interimar Silvia Radu a decis să pună la dispoziția orășenilor echipamente necesare pentru a curăța streșinile blocurilor de țurțuri....

Social9 ore în urmă

R.Moldova trece la ora de vară: La noapte, ceasurile vor fi date cu o oră înainte!

În noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 25 martie, Republica Moldova va trece la ora de vară. Acele ceasornicului vor...

Justiție11 ore în urmă

Colegiul disciplinar al judecătorilor are doi membri noi

Colegiul disciplinar al judecătorilor are doi membri noi.Aceștia au fost selectați în urma unui concurs, la care au participat 5...

Social23 de ore în urmă

Armata Naţională intervine pe traseele naţionale

La solicitarea premierului, ministrul Apărării Eugen Sturza a dat ordin conducerii Armatei Naţionale să mobilizeze efectivul din subordine şi tehnica...

Economie1 zi în urmă

Au fost realizate primele tranzacții de achiziție publică deplină în sistemul MTender

Ministerul Finanțelor și Inspecția Financiară au perfectat primele contracte de achiziții publice în format electronic înregistrate la Trezoreria de Stat,...

Advertisement

Opinii