Fost şef la CNA: Scopul principal al fraudei nu a fost furtul miliardului

Schema de fraudare a sistemului bancar moldovenesc a fost pusă la cale din afara ţării, iar scopul principal al fraudei nu a fost furtul miliardului, dar controlul asupra rezervelor valutare ale Republicii Moldova, a declarat în cadrul emisiunii Interpol de la TV7, Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA.

“Gaura din BEM se făcea special, se ştia că se vor scoate bani din rezervele valutare. Formula era alta: ca după scoaterea rezervelor, băncile comerciale să dea bani cu împrumut Guvernului la procente exorbitante. S-a dorit controlul asupra rezervelor valutare”, a afirmat Mihail Gofman.

Potrivit lui Gofman, autorităţile de la Chişinău au cunoscut desre furtul miliardului încă din anul 2013. Atunci a fost creat un grup secret de investigaţii, care s-a ocupat cu problema BEM şi care a furnizat informaţia despre situaţia reală de la această bancă şi ce se întâmplă acolo, fostului preşedinte al Parlamentului, prim-ministrului, dar şi structurilor de stat.

„Grupul secret a ajuns la nişte chestii bizare despre ceea ce se întâmpla în sistemul bancar. Au fost implicate toate structurile de stat în acest caz, inclusiv Banca Națională. Emisia principală de 16 milioane de acțiuni, care echivalau cu 80 de milioane de lei, a fost una fictivă. Grupul a depistat că banii cu care s-au procurat aceste acţiuni aparțin Băncii de Economii. E vorba de un împrumut de 50 milioane de dolari, acordat de BEM unei companii, care urma să cumpere tehnică de calcul, birotică și urma să ajungă în Moldova. Dar suma a ciruclat în diferite companii offshore și până la urmă au fost plasate ca depozite la Banca de Economii”, a precizat Gofman.

Fostul şef de la CNA a menţionat că încă în august 2013, CNA a demonstrat că a fost o escrocherie. Informația a fost furnizată tuturor structurilor de stat.

Gofman mai susţine că lista reţinerilor în cazul BEM va continua. ”Consideraţi că schema miliardului s-a închis? – Mai este o paranteză. Iurie Leancă este următorul după Shor. Lista este foarte lungă, este pe criterii politice şi mulţi vor fi traşi la răspundere. O să urmeze funcţionari publici, de la diferite ministere şi alte structuri”, a zis Gofman.

mihail gofman

Precizăm că Mihail Gofman, numit în presa de la Chişinău “cel mai bogat angajat al Centrului Național Anticorupție”, a fost concediat în aprilie 2014.

Aceasta după ce colegii săi din subdiviziunea de securitate internă a CNA au stabilit că acesta ar fi încălcat „principiile integrităţii morale, respectului şi loialităţii” din Codul de conduită al angajaţilor instituţiei.

Decizia a fost contestată în judecată. În instanţă, ofiţerul CNA invocând faptul că atât membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), cât şi procurorii Anticorupţie au constatat anterior că el nu a încălcat legea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.