Connect with us

Diverse

A fost definitivat proiectul de lege care prevedere reducerea documentelor administrate de profesori

Publicat

pe

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a definitivat proiectul de lege ce prevede reducerea documentelor pe care cadrele didactice trebuie să le completeze. Astfel, potrivit „Nomenclatorului tipurilor de documentație școlară și rapoarte în învățământul general”, în viitor cadrele didactice vor avea de completat doar câteva acte, spre deosebire de 190 cum prevede legislația în prezent.

Portalul Deschide.md scrie, cu referire la noul proiect, că profesorul la clasă trebuie să dețină 2 documente, să elaboreze Portofoliul profesorului, care include 4 documente și să completeze catalogul școlar. Totodată, acesta va fi obligat să prezinte conducerii instituției două rapoarte la disciplina de studiu predată.

Diriginții de clasă, potrivit proiectului, vor trebui să dețină 2 documente, să elaboreze Portofoliul clasei ce include 5 documente și să completeze 6 documente.

Documentul are drept scop debirocratizarea activității cadrelor didactice și prevede, de asemenea, reducerea documentelor pe care trebuie să le completeze directorii adjuncți pentru instruire, pentru educației pentru gospodărie, dar și directorii instituțiilor de învățământ.

Reamintim că inițiativa de reducere a presiunii birocratice asupra cadrelor didactice a fost înaintată de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta a cerut reprezentanților formațiunii din Guvern să inițieze o amplă metodă de reformare a sistemului educațional, astfel încât atât elevii, cât și profesorii să se poată concentra mai mult pe procesul de învățământ.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Silvia Radu l-a demis pe directorul Spitalului Municipal Nr.1: Curățenia în sistemul medical continuă

Publicat

pe

De către

Primarul interimar al capitalei Silvia Radu l-a eliberat din funcție pe Iurie Dondiuc, directorul Spitalului Municipal Nr.1. Dispoziţia a fost emisă astăzi, 30 martie.

Potrivit acesteia, directorul spitalului a fost eliberat din funcţie pentru controlul slab asupra activităţilor subdiviziunilor spitalului, din cauza numeroaselor plângeri din partea pacienţilor şi pentru inacţiunile de a elimina deficienţele în activitatea spitalului.

“Curățenia în sistemul medical continuă”, și-a comentat decizia Silvia Radu pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a amintit că în timpul unui control “l-a găsit la chef” pe directorul instituției medicale în mijlocul zilei de muncă, precizând totuși că la baza deciziei stă modul de administrarea a spitalului.

“Plângerile venite de la cetățeni descriu foarte bine sistemul impus în ultimii ani de către Moldovanu, Dondiuc și alții, care au făcut totul ca sistemul să lucreze exclusiv în folosul lor și nicidecum în folosul pacienților și implicit al locuitorilor Chișinăului”, a declarat Silvia Radu.

Joi, Silvia Radu a semnat dispoziția de eliberare din funcție și a șefului direcției municipale Sănătate Mihai Moldovanu.

Pe de altă parte, Iurie Dondiuc a declarat pentru TV8 că a fost eliberat din funcție ilegal și urmează să consulte juriștii în acest sens.

Eu cred că această demitere a fost ilegală, fiindcă eu mă aflu în concediu anual, în legătură cu necesitatea susținerii tezei. Contractul individual de muncă eu nu l-am încheiat cu Primăria, dar cu Direcția Sănătății”, a menționat Dondiuc.

Citește mai departe

Diverse

Plăcuțele auto nu vor mai fi ridicate. Proiectul a fost votat în lectură finală

Publicat

pe

De către

nspectorii de patrulare nu vor mai ridica plăcuțele de înmatriculare ale automobilelor parcate neregulamentar. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală. Astfel, metoda de sancționare a șoferilor care încalcă regulile de parcare va fi schimbată.

„Constatăm că practica ridicării plăcuțelor de la vehiculele parcate ilegal este una ineficientă, care nu oferă soluții pentru combaterea practicii de staționare sau parcare ilegală, ba din contra, creează dificultăți atât pentru conducătorii auto, cât și pentru polițiști”, a declarat în acest sens deputatul Partidului Democrat Valentina Buliga.

În prezent, conducătorii auto care au rămas fără plăcuțe de înmatriculare sunt nevoiți să plătească un evacuator pentru transportarea mașinii, fiindcă circulația fără ele este interzisă. Acestea sunt restituite doar după întocmirea unui proces-verbal de contravenție.

Citește mai departe

Diverse

Ceban: Sandu și Năstase joacă așa cum le cântă Plahotniuc

Publicat

pe

De către

Candidatul socialiștilor la primăria capitalei, Ion Ceban, a comentat susținerea oferită de PAS pentru Andrei Năstase. El a numit această alianță previzibilă și a sugerat că, de fapt, se „întoarce o veche datorie”, făcând aluzie la faptul că Năstase a susținut-o pe Sandu la prezidențiale, notează Agora.

„Cu privirea la susținerea candidatului PPDA de către PAS, această rocadă era prognozabilă.
Se întoarce o veche datorie. Maia Sandu a pierdut la alegerile prezidențiale. Acum îi va permite lui Andrei Năstase să piardă la alegerile primarului. Vor fi chit. Ambii cu pierderi în fața socialiștilor”, consideră Ceban.

Socialistul sugerează că Năsase și Sandu „au acționat după scenariul propus de Vlad Plahotniuc”, care a spus anterior că PD va susține candidatul comun pro-european, asta deși cele două partide au refuzat colaborarea cu PD.

„Înțelegem că eurounioniștii și sponsorii lor externi testează, la pachet, mai mulți candidați, ca să vadă cine dintre ei va fi apt să iasă în turul 2 împotriva socialiștilor. Dar se poate întâmpla ca cetățenii să pună punct acestor alegeri încă din turul 1. Există șanse mari ca orășenii să aleagă un primar socialist din primul tur și să pună punct perioadei de 11 ani de guvernare eurounionstă în Chișinău. O perioadă a corupției, degradării și mizeriei”, a mai adăugat Ceban.

Amintim că astăzi PAS și-a confirmat susținerea pentru Andrei Năstase la alegerile locale anticipate din 20 mai.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social6 ore în urmă

Cetățenii străini vor obține mai simplu vize pentru Republica Moldova

Procedura de obținere a vizei în Republica Moldova pentru cetățenii străini va fi simplificată. Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre...

Politică8 ore în urmă

Deputatul român Constatin Codreanu, candidatul PUN la funcția de primar al Chișinăului

Partidul Unității Naționale a anunțat astăzi că deputatul român Constantin Codreanu va fi candidatul formațiunii la funcția de primar general...

Social9 ore în urmă

Important! Salariile angajaților instituțiilor medicale publice vor fi majorate cu 4,1%

Salariile lunare de funcție ale angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1% de la 1 aprilie, potrivit unei...

Economie9 ore în urmă

A fost creată Agenţia de Investiţii

Guvernul a aprobat astăzi o hotărâre cu privire la organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Investiţii. Aceasta va fi creată prin...

Social9 ore în urmă

Ping pong pentru caritate sau cum s-a desfășurat Turneul de Tenis de Masă Hospices of Hope Moldova

48 de pasionați de tenis de masă s-au adunat în ultima zi a lunii martie la Turneul de Tenis de...

Social9 ore în urmă

Serviciul Unic de Urgență 112 a înregistrat peste 14 mii de apeluri false!

În decurs de cinci zile de la lansare, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a înregistrat 20.856 apeluri...

Externe10 ore în urmă

Incendiu la un mall pentru copii, în Moscova. Un mort și sute de evacuați// VIDEO

Un incendiu a izbucnit miercuri la un centru comercial pentru copii în Moscova. Flăcările au izbucnit la etajul patru al...

Advertisement

Opinii