A fost creat Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor

Parlamentul a aprobat,  astăzi, crearea Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, ca autoritate publică independentă. Printre atribuțiile Serviciului vor fi primirea, înregistrarea, analiza și prelucrarea informaţiilor privind activităţile şi tranzacţiile suspecte de spălare a banilor, infracţiunilor asociate spălării banilor şi de finanţare a terorismului.

Prevederile despre instituirea autorității se conțin în noua Lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, votată în lectură finală, de către 56  deputați din cei prezenți la ședință.

Potrivit noii legi, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor va contribui la asigurarea securităţii statului. Totodată, documentul prevede că serviciul îşi va exercita atribuţiile funcţionale liber, fără imixtiuni externe, politice sau guvernamentale care pot compromite independenţa şi autonomia acestuia.

Totodată, autoritatea va sesiza organele de drept competente, imediat ce stabileşte suspiciuni de infracțiune și va efectua investigaţii financiare în scopul identificării originii bunurilor suspecte.

Noua structură va fi persoană juridică de drept public, va dispune de ştampilă și cont trezorerial. Legea mai prevede că Guvernul, în termen de 30 zile, va numi conducerea și va aproba structura şi efectivul limită al Serviciului la propunerea directorului. Autoritatea va elabora şi prezenta Guvernului raportul anual de activitate, până la 30 aprilie.

Toate drepturile şi obligaţiile Centrului Naţional Anticorupţie şi Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie în acest domeniu, la data intrării în vigoare a prezentei legi, se transmit Serviciului nou creat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.