Formatul forțelor pacificatoare vine în contradicție cu standardele ONU/ STUDIU

Formatul forțelor de menținere a păcii este unul depășit și vine în contradicție cu standardele ONU. Aceasta este una dintre concluziile prezentate în studiul “Statutul forțelor pacificatoare în dreptul internațional: Cazul Republica Moldova”, realizat de academicianul Vitalie Gamurari în cadrul unui proiect implementat de Asociația Promo-LEX.

Autorul menționează că Federația Rusă a încălcat sistematic prevederile Acordului din 1992. Vitalie Gamurari recomandă, în cadrul raportului, înlocuirea formatului actual cu observatori civili și polițienești în baza principiului ce stabilesc conceptul politicilor pacificatoare promovate de ONU.

“Rolul forțelor de menținere a păcii nu este doar de a amplasa soldați înarmați pe un anumit segment, dar ar trebui să fie contribuirea la securitatea acestei zone și la restabilirea contactelor dintre cele două maluri. Or, noi vedem ca de la sfârșitul acestui război, nu am înregistrat evoluții la acest capitol, ceea ce pentru noi înseamnă un mare semn de întrebare”, a menționat în cadrul evenimentului Ion Manole, directorul Promo-LEX.

foto: moldova.org

Studiu: Statutul fortelor pacificatoare in dreptul international

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare