Forbes prezintă R.Moldova: Una dintre cele mai sărace țări din Europa şi cu imaginea Tiraspolului

Prestigioasa publicaţie Forbes prezintă pe pagina sa on-line Republica Moldova ca o ţară săracă care aspiră la Uniunea Europeană, însă la poza de profil postează imaginea aşa zisului soviet suprem de la Tiraspol.

„În ciuda progreselor recente, Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa. Cu o climă moderată și terenuri agricole bune, economia Moldovei se bazează foarte mult pe sectorul agricol, producând fructe, legume, vin si tutun”, scrie Forbes.

Tot aici, publicaţia precizează că Republica Moldova depinde de transferurile anuale de aproximativ 1.6 miliarde dolari de la cei aproximativ un milion de moldoveni care lucrează în Europa, Rusia și alte țări.

În plus, Forbes mai scrie că fără resurse energetice naturale, Moldova importă aproape toate sursele de energie din Rusia și Ucraina, pomenind şi de datoria de 5 miliarde dolari faţă de Gazprom.

„În luna august 2013 au început lucrările la o nouă conductă între Republica Moldova și România, care poate sparge în cele din urmă monopolul Rusiei asupra livrărilor de gaze din Moldova”, menţionează publicaţia.

De asemenea, Forbes arată că scopul Guvernului de la Chişinău de integrare în UE a condus la unele progrese, menţionând că R.Moldova a semnat Acordul de asociere și a Acordului de liber schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE.

În final, Forbes subliniază că, totuși, creșterea economică a fost împiedicată de prețul ridicat achitat pentru gazul rusesc, interdicția stabilită de Rusia la importul de vin moldovenesc, dar și de datoria externă mare a Republicii Moldova.

„Pe termen lung, economia Republicii Moldova rămâne vulnerabilă la incertitudinea politică, capacitatea administrativă slabă, interesele birocratice, corupție, creșterea prețurilor la combustibili, presiunea rusă, dar şi din cauza regimului separatist ilegal din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, conchide publicaţia Forbes.

forbes1

forbes2

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.