Fondurile UE pentru statele din Vecinătatea Estică au crescut cu 27 de milioane de euro

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a votat, cu largă majoritate, amendamentele la proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din 2018, care includ și solicitarea de creștere a alocărilor financiare din anul 2018 pentru statele din Vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova, cu 27 de milioane de euro, până la 619 milioane de euro. Această creștere este una suplimentară față de cea inclusă deja de Comisia Europeană în proiectul de buget pentru 2018, de circa 48 de milioane de euro. Spre deosebire de asistența macrofinanciară, aceștia sunt bani care vor merge direct la proiecte de finanțare europeană, nu vor ajunge la Guvern.

„Am obținut până acum o creștere de la 544 de milioane de euro la 592 de milioane de euro pentru statele din Vecinătatea estică. Reprezintă un ajutor financiar de care au mare nevoie aceste țări și un puternic semnal pe care Uniunea Europeană îl dă și care vorbește despre angajamentul ferm pe care și-l asumă pentru a ajuta aceste state în drumul lor spre reformarea și modernizarea instituțiilor. Vrem să ajutăm statele care implementează acorduri de asociere cu UE, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, să realizeze reformele de care au atât de mare nevoie. Pentru Republica Moldova este esențial acest sprijin, de aceea, am cerut creșterea alocărilor financiare din bugetul de anul viitor pentru a o ajuta să-și consolideze economia, să devină mai competitivă și să își întărească instituțiile”, a precizat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Vor fi majorate și fondurile pentru acțiunile externe ale UE, pe direcțiile sud și est. ”Nu în ultimul rând, avem nevoie de stabilitate în vecinătatea Uniunii. De aceea, propunem creșterea cu 299 de milioane de euro a alocărilor pentru acțiunea externă a Uniunii Europene, care include creșterea sprijinului pentru statele din Vecinătatea sudică și estică, printre care Republica Moldova, Ucraina și Georgia”, a mai declarat Siegfried Mureșan după votul din Comisia pentru bugete.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.