Fondurile de investitii vor fi reorganizate

in doua lecturi, Legislativul a operat, in sedinta de ieri, modificari si completari la Legea privind fondurile de investitii. Potrivit proiectului de lege, fondurile de investitii urmeaza sa se reorganizeze pina la 1 iulie 2007 fie in alte tipuri de fonduri de investitii, fie sa lichideze genul de activitate in calitate de participant la piata valorilor mobiliare sau sa se lichideze benevol. Termenul a fost stabilit avind in vedere actiunile pe care urmeaza sa le intreprinda in scopul reorganizarii aceste fonduri si anume: desfasurarea adunarilor generale ale actionarilor, difuzarea deciziilor adoptate in cadrul acestor adunari, colectarea cererilor de rascumparare a actiunilor de la actionarii fondurilor, acumularea mijloacelor necesare pentru satisfacerea cererilor de rascumparare.

De asemenea, Legislativul a hotarit ca actiunile fondurilor de investitii urmeaza a fi rascumparate la pretul stabilit de adunarea generala a actionarilor, dar nu mai mic decit 50 la suta din valoarea nominala sau de la valoarea stabilita la momentul plasarii unei actiuni.

Totodata, legiuitorii au stabilit ca aspectele ce se refera la modificarea tipului societatii, reorganizarea sau lichidarea acesteia tin exclusiv de atributiile adunarii generale a actionarilor.

in prezent in Republica Moldova exista opt fonduri de investitii.

La sudul si nordul tarii vor fi construite centrale electrice

in preajma satului Burlaceni din Cahul si in apropierea municipiului Balti vor fi construite centrale electrice de catre doua companii straine, „Mold Itera Energy” SRL cu capital rus si „RW-DC Energy Investment” SRL cu capital german. Cu 62 de voturi pentru si 27 impotriva legislatorii au votat, ieri, in lectura finala, Legea cu privire la importul utilajului, echipamentului, tehnicii, materialelor si agregatelor complementare pentru constructia centralei electrice in apropierea satului Burlaceni, raionul Cahul si in apropierea municipiului Balti.

Potrivit documentului adoptat, acesti doi investitori straini vor importa in Republica Moldova utilaj in valoare de 250 mln euro si vor beneficia de facilitati fiscale prin scutirea platilor la TVA pentru intreg utilajul importat in suma de 50 de milioane de euro.

Centralele electrice din Cahul si Balti vor avea putere de 450 MW fiecare si vor permite majorarea capacitatilor proprii de generare a energiei electrice si vor consolida securitatea energetica a tarii.

A fost adoptata Legea cu privire la leasing

in lectura finala a fost votata, ieri, de catre legislatori Legea cu privire la leasing in redactie noua. Potrivit documentului, operatiunile de leasing se vor extinde asupra tuturor obiectelor, inclusiv a imobilului, iar dreptul de a procura bunuri in baza de leasing il vor obtine si persoanele fizice. De asemenea, a fost minimalizata lista conditiilor obligatorii pentru efectuarea tranzactiilor de leasing. Spre deosebire de alte forme de finantare a investitiilor, in cadrul operatiunilor de leasing se acorda mijloace materiale, dar nu financiare, fapt ce permite sporirea productivitatii intreprinderilor in termeni restrinsi.

Utilizarea ilegala a obiectivelor acvatice va fi amendata

Deputatii au decis, ieri, aplicarea sanctiunilor pentru folosirea obiectivelor acvatice cu incalcarea legislatiei, fara titlu de stat de folosinta speciala si fara autorizatie de folosinta speciala in marime de 300 salarii minime pentru persoanele cu functii de raspundere, iar pentru persoanele fizice in marime de 25 salarii minime, in caz de neexecutare a dispozitiilor organelor abilitate privind limitarea si interzicerea folosirii acestor obiective. in acest sens, parlamentarii au votat, in prima lectura, completari la Codul cu privire la contraventiile administrative.

Potrivit ministrului Ecologiei si Resurselor Naturale Constantin Mihailescu, pina in prezent darea in folosinta a obiectivelor acvatice cu incalcari ale legislatiei, precum si neexecutarea deciziilor organelor abilitate privind limitarea si interzicerea utilizarii obiectivelor acvatice nu erau calificate drept contraventii si, respectiv, nu erau sanctionate. Constantin Mihailescu apreciaza ca aplicarea amenzilor atit pentru persoanele cu functii de raspundere, cit si celor fizice va micsora neregulile din acest domeniu. // Diana LUNGU

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.