Connect with us

Social

Foile cu antet vor circula electronic în Parlament

Publicat

pe

În premieră, foile cu antet vor circula electronic în Parlament. Hotărârea a fost aprobată de Biroul permanent al Parlamentului.

Gestionarea electronică a foilor cu antet va începe în sesiunea parlamentară curentă. Această practică va permite economisirea de hârtie, resurse financiare și consumabile, va grăbi procesul de transmitere a informației.

Gestionarea electronică a foilor cu antet este o practică aplicată cu succes în parlamentele din Letonia, Lituania, Estonia, Belgia și alte țări.

Parlamentul Republicii Moldova are propria identitate vizuală, după ce, la începutul anului curent, Biroul permanent a aprobat partea finală a Ghidului de identitate al instituției.

Documentul stabilește principiile de design și identitate care urmează a fi aplicate în diferite contexte. Obiectivul acestuia este de a oferi Parlamentului o imagine ușor de recunoscut și o poziționare instituțională coerentă în procesul de comunicare atât intern, cât și public.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Taximetrist, amendat pentru un abțibild contra scumpirii carburanților. Cum a comentat cazul ministrul de Interne

Publicat

pe

De către

Un sofer de taxi s-a ales cu o amenda de 300 de lei, după ce și-a lipit pe automobil un mesaj prin care-și exprima nemulțumirea fata de scumpirea carburanților, anunţată anterior de ANRE. Cazul a avut loc acum trei zile și a fost făcut public printr-un filmuleț video difuzat pe rețelele de socializare.

În imaginile video se vede cum la un moment dat, bărbatul se apropie de polițistul care scria procesul și îi cere explicații pentru ce l-a amenda. Omul legii i-a spus ca autocolantul cu mesajul: „Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți” este reclamă neautorizată.

Astăzi, premierul Pavel Filip a solicitat la ședința Guvernului ministrului Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, să ia măsuri în acest caz.

„Nimeni nu a anulat libertatea de exprimare în R. Moldova”, a declarat premierul, adăugând că Guvernul depune eforturi pentru a reforma poliția.

Imediat după aceasta, ministrul Alexandru Jizdan a anunțat că a dispus inițierea unei anchete interne de către Serviciul Protecție Internă și Anticorupție pe marginea incidentului dat. El și-a exprimat regretul că unii angajați ai poliției, intenționat sau din lipsa cunoștințelor legislației în vigoare, generează uneori probleme care afectează nu doar imaginea instituțională, dar și a țării.

„Probabil este necesar ca ministrul Afacerilor Interne să învețe pe fiecare polițist care încă nu a înțeles care este rolul lui în sistem și societate, despre unele norme și reguli, despre legi și despre comportament, dacă totuși ei nu se gândesc că fiecare abatere a lor afectează întreg Ministerul, iar ei sunt în slujba cetățeanului nu al eului personal”, a spus Alexandru Jizdan.

Citește mai departe

Social

Sintagmele discriminatorii „handicapați” și „handicapate” excluse din Constituția Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

Sintagmele „handicapați” și„ handicapate” vor fi înlocuite în textul legii supreme cu cuvântul „cu dizabilități”. În acest sens, Executivul a aprobat astăzi în ședință de Guvern, avizul privind modificarea art.50 și art 51 din Constituția Republicii Moldova.

Odată cu operarea acestor modificări, prevederile Constituției vor fi ajustate la legislația internațională și cea națională deja adaptată, angajament asumat prin ratificarea Conveției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care instituie o nouă paradigmă a dizabilității, marcând trecerea de la modelul medical la cel social, bazat pe incluziune.

Anterior au fost aprobate modificări și completări ale mai multor acte normative din diferite domenii, fiind eliminată terminologia discriminatorie în corespundere cu reglementările internaţionale, care asigură protecţia şi exercitarea deplină şi egală de către toate persoanele cu dizabilităţi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi promovează respectarea demnităţii acestora.

Citește mai departe

Social

Prima probă a examenului de bacalaureat, desfășurat fără incidente

Publicat

pe

De către

Candidații alolingvi au susținut astăzi, 6 iunie, proba la limba și literatura română în 55 de centre de bacalaureat. La examen au fost admiși 2925 de candidați. Conform informațiilor preliminare proba de examen s-a desfășurat fără incidente.

Următoarea probă din sesiunea curentă se va desfășura vineri, 8 iunie, în toate cele 92 centre de bacalaureat. La examenul la limba de instruire vor participa 15348 de candidați, dintre care 12608 vor susține examen la limba și literatura română, iar 2740 – la limba și literatura rusă.

Sesiunea de bacalaureat 2018 se va desfășura în perioada 5-22 iunie. La sesiune au fost admiși 18150 de candidați, dintre care 3020 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Verificarea lucrărilor de examen va fi efectuată în perioada 5-26 iunie. Rezultatele vor fi afişate în centrele de bacalaureat la data de 27 iunie 2018.

Citește mai departe