FMI si Banca Mondiala vor acorda Chisinaului asistenta cu conditia continuarii procesului de reforme

Oficiali ai FonduluiMonetar International si Bancii Mondiale au declarat ca acesteorganisme financiare sunt disponibile sa acorde sprijinRepublicii Moldova cu conditia continuarii procesuluide reforme.

Important este ca noul Guvern sa-si demonstreze capacitatea de aimplementa reformele, sa fie sustinut de populatie si sa dea dovadade transparenta, a declarat James Parks, reprezentantul permanentla Chisinau al Bancii Mondiale.

Vizita la Chisinau a unor misiuni ale acestor organisme financiareinternationale a coincis cu demisia Guvernului Ciubuc. Desi s-adeclarat ca aceasta nu a fost, in fond, o surpriza, dupa ce catevasaptamani in cercurile politice s-a vorbit despre o eventualacadere a cabinetului de ministri, FMI a dat dovada de o anumitaprudenta, amanand cu doua saptamani vizita misiunii Fondului.

FMI si-a amanat misiunea la Chisinau de la 17 februarie la 3martie.

Iar Banca Mondiala nu si-a retras misiunile, sosite in RepublicaMoldova in ajunul demisiei, "la rugamintea autoritatilor". JamesParks a declarat ca misiunile s-au aflat La Chisinau "pentru toataperioada stipulata de program", anticipand discutiile cu noulGuvern.

Discutiile cu noul Guvern vor fi incepute imdeiat dupa ce acesta vafi instalat, "pentru a vedea in ce masura prioritatile stabilite instrategia de asistenta si termenele de implementare a reformelorsunt valabile si pentru noul guvern".

Este prematur sa se faca prognoze, de vreme ce nu a fostfacut public noul program de guvernare, insa dupa ce a devenitcunoscuta lista preliminara a membrilor noului cabinet, reactiareprezentantului FMI a fost destul de promta. Mark Horton s-aaratat ingijorat de faptul ca in lista au fost incluse persoanevizate in rapoartele Curtii de Conturi. Presa de la Chisinau ascris chiar ca Horton ar fi declarat ca acest aspect la formareaguvernului deranjeaza mai mult decat participareacomunistilor la guvernare.

Reprezentantul permanent al Bancii Mondiale a fost mai temperatdecat colegul sau de la FMI. James Parks a declarat ca nicaieri inlume Banca Mondiala nu are dorinta de a lucra cu un Guvern care arfi corupt si ca aceasta este o politica generala, aplicatanu doar in Republica Moldova.

Si reprezentantul FMI, si cel al Bancii Mondiale au afirmat insaca Republica Moldova nu si-a onorat unele obligatiuni stipulate inacordurile cu aceste organisme financiare. Astfel, chiar dacaexpertii BM apreciaza legea cu privire la reforma sistemului depensionare de stat drept "una dintre cele mai avansate in regiune",ei spun ca s-a ajuns doar la o decizie preliminara in ceea cepriveste fondurile de pensii nestatale.

Guvernul de la Chisinau nu a reusit sa mentina datoria bugetara lanivelul sfarsitului anului 1997.

Iar reprezentantul permanent la Chisinau al FMI nu excludeca Fondul sa inainteze conditii suplimentare, ce ar permiterealizarea programului asupra caruia s-a convenitanterior cu autoritatile moldovenesti.

Aceste declaratii nu pot sa nu deranjeze viitorul cabinet de ministri.Anul 1999 este extrem de dificil pentru Republica Moldova, inprimul rand in aspect financiar. Spre finele anului 1999 datoriaexterna se va ridica la 1,1 miliarde dolari SUA, iar suma necesarapentru deservirea ei in anul curent va constitui 2 miliarde lei,ceea ce reprezinta doua treimi din veniturile la bugetul de stat.Datoria interna a guvernului alcatuieste 1,2 miliarde lei. Altifactori care agraveaza situatia sunt colectarea redusa aimpozitelor, cresterea slaba a exportului, deficitulenorm al balantei de plati, datoriile externe crescande.

Expertii Bancii Mondiale declara ca Republica Moldova va obtine in1999 o cresetere economica doar in cazul in care se va intampla unmiracol. Problemele financiare in 1999 nu vor disparea, spun ei, deaceea noul guvern ar trebui sa prezinte un program credibil dereforme si sa dea dovada de consecventa in implementarea luipentru a nu intra intr-o criza financiara si mai grea.

Este clar ca in aceste conditii o influenta tot mai mare, dacanu decisiva, in depasirea crizei o are sprijinul acordat deinstitutiile internationale. Acest sprijin va fi obtinut doar incazul in care va fi continuat procesul de reforme, care adeterminat FMI sa reia finantarea Republicii Moldova in ianuariecurent, dupa o intrerupere de 18 luni. Banca Mondiala, la randulei, a rezervat mijloacele transei a doua in suma de 35 de milioanede dolari SUA din creditul SAL-II, insa disponibilizarea lor vadepinde in mare masura de discutiile cu noul guvern. JamesParks a declarat ca Banca Mondiala are nevoie ca partenerul ei,care este guvernul, sa aplice un program de reformwe pecare l-ar putea sustine. // BASA-PRESS

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.