Connect with us

Economie

FMI anticipează o creştere economică de 4,5% pentru Republica Moldova

Publicat

pe

Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere economică în 2017 de 4,5 la sută pentru Republica Moldova, faţă de 3%, cât prognoza în octombrie anul trecut.

Prognoza a fost făcută marţi,18 aprilie, de către reprezentanții FMI, în cadrul unei conferințe de prezentare a raportului „World Economic Outlook, April 2017″.

Cât priveşte prognoza pentru anul 2018, potrivit FMI, creşterea economică a ţării noastre va fi de 3,7 la sută.

De notat, că în 2016 creșterea PIB a RM a fost de 4%, în timp ce inflația a înregistrat cel mai jos nivel din ultimii ani de 2,4%. Exporturile au crescut cu 10%, iar importurile – cu 8%. În timp ce pentru 2017 se așteaptă o majorare a salariului mediu cu peste 10%, până la 5600 de lei.

Guvernul RM a semnat la începutul lunii noiembrie 2016 un acord cu FMI în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari.

Experţii FMI şi-au revizuit prognoza pentru anul 2017 şi pentru România de la 3,8 la 4,2 la sută. Iar în 2018, ritmul de creștere prognozat pentru România va fi de 3,4%.

În Ucraina, FMI anticipează o creştere a Produsului Intern Brut de 2% în 2017 şi, respectiv, de 3,2 % în anul 2018.

Foto: Realitatea.md

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

A fost creată Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Va prelua funcțiile de la trei organe de control

Publicat

pe

De către

Guvernul a aprobat o decizie privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Supraveghere Tehnică. Astfel, noua agenţie va prelua funcțiile de control de la trei organe de control, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Inspecția de Stat în Construcții și de la Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică și Regim.

De asemenea, AST a preluat funcțiile în domeniul siguranței ocupaționale de la Inspectoratul de Stat al Muncii, precum și unele atribuții de control și supraveghere de stat în domeniile asigurării apărării împotriva incendiilor și protecției civile de la Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică va fi autoritate administrativă subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, responsabilă de implementarea politicii statului în domeniile precum siguranța obiectelor industriale periculoase, construcții și urbanism, supravegherea pieței privind materialele de construcție și utilajele/obiectele industriale periculoase, precum și siguranța antiincendiară și protecția civilă, siguranța ocupațională, geodezie și cartografie.

De asemenea, privind protecția consumatorilor în domeniul securității industriale și construcțiilor și respectarea condițiilor de licențiere conform domeniului aferent.

Efectivul limită al Agenției a fost stabilit în concordanță deplină cu sarcinile impuse noii instituții și în contextul principiilor fundamentale ale reformei administrației publice centrale, fiind optimizat la maxim numărul unităților de personal.

Astfel, din numărul total de personal de 381 unități ale instituțiilor de până în prezent, din domeniile respective, vor activa 185 unități de personal în cadrul  Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

Proiectul hotărârii de Guvern a fost elaborat în scopul atingerii obiectivului general al reformei administrației publice centrale, care vizează în speță crearea instituțiilor de control, profesioniste, în corespundere cu necesitățile și așteptările cetățenilor și ale entităților sociale și economice.

Citește mai departe

Economie

BNM va publica sinteza investigației Kroll imediat ce o va primi odată cu cel de-al doilea raport

Publicat

pe

De către

Banca Națională a Moldovei (BNM) a informat astăzi că deocamdată nu a primit cel de-al doilea raport de investigație a companiilor Kroll și Steptoe & Johnson, dar a finalizat discuțiile purtate cu consorțiul internațional privind posibilitatea publicării unor informații ce se vor conține în acest document.

Companiile Kroll și Steptoe & Johnson au acceptat elaborarea unei sinteze care va fi dată publicității, urmare solicitării autorităților Republicii Moldova, care au subliniat importanța informării publicului și partenerilor de dezvoltare despre rezultatele investigației, fără a prejudicia șansele de recuperare a activelor delapidate.

Astfel, Banca Națională va publica sinteza raportului care urmează să fie transmisă de consorțiul internațional. În același timp, documentele de lucru care includ analizele detaliate ale urmăririi fondurilor fraudate vor fi expediate organelor de resort din Republica Moldova.

Reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson și-au reconfirmat disponibilitatea de a colabora  cu organele de anchetă și urmărire după livrarea raportului, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan național.

Citește mai departe

Economie

Scad preţurile la benzină şi motorină!

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a scăzut marţi, 12 decembrie, prețurile plafon la benzină şi motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 17,41 lei în comparaţie cu preţul actual de 17,67 lei. Un litru de motorină va costa 15,61 lei comparativ cu 15,85 lei din ultimele două săptămâni.

În comparație cu ultimele două săptămâni, prețul pentru un litru de benzină va scade cu 26 bani, iar pentru motorină cu 24 bani.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 13 decembrie, și vor fi valabile până pe 26 decembrie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social6 minute în urmă

RISE: 137 de milioane lei din „Miliardul dispărut”, folosiți pentru procurarea sediului central ASITO// VIDEO

Banii au fost luați din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a două credite.

Social16 minute în urmă

Accident tragic la Sângerei. Preotul și preoteasa din Copăceni au murit pe loc

Un tragic accident rutier s-a produs ieri  la ieșirea din satul Bilicenii Vechi, din raionul Sângerei. În urma acestuia au...

Externe4 ore în urmă

De ce oamenii lasă bacșiș, deși nu este în interesul lor

Conceptul de a lăsa bacșiș a apărut în Anglia și s-a răspândit în toată lumea – dar care este motivul...

Economie4 ore în urmă

A fost creată Agenția pentru Supraveghere Tehnică. Va prelua funcțiile de la trei organe de control

Guvernul a aprobat o decizie privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Supraveghere Tehnică. Astfel, noua agenţie va prelua funcțiile de...

Externe5 ore în urmă

Un microbuz din Chişinău cu 19 persoane la bord s-a ciocnit în judeţul Bistriţa-Năsăud cu un autoturism

Un microbuz din Chişinău cu 19 persoane la bord s-a ciocnit, miercuri seară, pe DN 17, în judeţul Bistriţa-Năsăud, cu...

Externe13 ore în urmă

Momentul în care o tânăra de 25 de ani din Bucureşti este împinsă de o femeie în fața metroului// VIDEO

O femeie de 36 de ani a împins-o, marți seară, în stația de metrou Dristor 1 din Bucureşti pe o...

Diverse14 ore în urmă

Prima cursă aeriană directă între Chișinău și Geneva va fi deschisă începând cu 15 decembrie 2017

Prima cursa directă între Chişinău și Geneva se va deschide începând cu data de 15 decembrie, fiind preconizată operarea de...

Advertisement

Opinii