Filmul protestului din Piaţa Victoriei din București. Violenţele în urma cărora 65 de oameni au ajuns la spital

Zeci de mii de români – mulţi dintre ei veniţi de peste hotare, special pentru Mitingul Diasporei – au umplut vineri seară piaţa Victoriei din Bucureşti.

Oamenii au manifestat paşnic, până când, la un moment dat, câţiva indivizi au încercat să forţeze cordonul jandarmilor, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunurile cu apă, scrie Stirileprotv.ro.

Situaţia a degenerat rapid, în ciuda apelului la calm, lansat de autorităţi. S-a produs şi o busculadă în care au fost prinşi şi doi jandarmi – un bărbat şi o femeie. Amândoi au nimerit în mijlocul unor indivizi furioşi şi au fost puşi la pământ. Între timp, câţiva prostatatari au încercat să-i protejeze şi să-i ajute să iasă din învălmăşeala creată. În nebunia din acele momente, cei doi au rămas şi fără arme, iar jandarmeria face apel la populaţie pentru a-i identifica pe cei care le-au luat şi a sesizat şi parchetul.

Mulţimea a devenit din ce în ce mai agitată, anumiţi indivizi care au aruncat cu petarde în zona Căii Victoriei şi chiar cu sticle în jandarmi. Mai mulţi oameni au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la dube. S-au înregistrat răniţi.

În încercarea de a opri iureşul, jandarmii au îngroşat rândurile, apoi au început să împingă mulţimea către străzile adiacente. Au fost mobilizaţi inclusiv jandarmii călare şi s-au folosit tunurile de apă

La scurt timp, situaţia a scăpat din nou de sub control. Pe bulevardul Ion Mihalache, au fost incendiaţi mai mulţi arbuşti decorativi care au fost duşi de pe trotuar în mijlocul străzii. Iar când pompierii au intervenit să stingă flăcările, au zburat înspre ei pietre, sticle şi scaune.

Potrivit ISU, în urma violentelor, 440 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală la faţa locului – o parte dintre ei şi din cauza căldurii, din timpul zilei. Dintre acestea, 65 au fost transportate la spital, 9 fiind jandarmi.

Foto: Mediafax

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.