Premierul Pavel Filip și președintele ucrainean, Petro Poroșeko, au inaugurat astăzi misiunea de control comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc. Astfel, la acest punct de trecere a frontierei de stat va exista un singur filtru de control, în loc de două, cum este în prezent.

Acest punct de trecere comun vine în interesul și confortul cetățenilor din această regiune și a agenților economici. Agenții economici nu vor mai fi nevoiţi să meargă la alte puncte vamale ca să-şi facă documentele de export sau import. Aceasta este foarte important luând în consideraţie că 70 % din volumul total al schimburilor comerciale din regiunea transnistreană aveau loc anume prin acest punct“, a spus premierul Pavel Filip.

Oficialul moldovean a ţinut să precizeze că nu este vorba de o blocadă a regiunii transnistrene, aşa cum speculează administrația separatistă de la Tiraspol. “Acest eveniment poate nu este pe placul unor lideri din această regiune, dar cu siguranță e în favoarea oamenilor din regiune“, a spus Pavel Filip.

La rândul său, preşedintele Petro Poroșenko a menţionat că acest control comun va facilita operațiunile de import-export, dar şi va asigura confortul agenţilor economici şi lupta cu corupția.

Vom asigura siguranța și transparența. Vom lupta cu corupția și vom asigura tot confortul pentru cei care trec frontiera”, a declarat preşedintele ucrainean.

Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul politicii de vecinătate, vizând modernizarea managementului integrat al frontierelor şi are la bază standardele şi cele mai bune practici europene.