Connect with us

Diverse

Filip a propus ca militarii moldoveni să participe la aplicațiile planificate în Ucraina

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip a propus ca militarii moldoveni să participe la aplicațiile planificate în Ucraina, în pofida opoziției președintelui Igor Dodon. ”Din punctul meu de vedere, nu sunt temeiuri plauzibile pentru, pentru că nimeni nu vrea o armată slabă și fără capacități”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a precizat că peste 80 la sută din costurile de participare a militarilor moldoveni la aplicații sunt suportate de partenerii de dezvoltare ai țării noastre. În același timp, lipsa soldaților moldoveni de la exercițiul Rapid Trident va costa bugetul țării 5 milioane de lei. Premierul a propus ca Guvernul să discute la ședința de astăzi subiectul dar, pentru a găsi o soluție.

Menționăm că Președintele țării, Igor Dodon, a respins cererea viceministrului Apărării privind aprobarea participării a 57 de militari moldoveni la o serie de exerciții militare care urmează să aibă loc în Ucraina. Exercițiile vor avea loc în perioada 7-23 septembrie la centrul de instruire militară Yavoriv. Militarii moldoveni urmau să fie pregătiți pentru participarea ulterioară la misiunile pacificatoare „KFOR” din Kosovo.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Jurnalista rusă expulzată din Letonia a realizat un reportaj despre Moldova în care vorbește doar despre sărăcie

Publicat

pe

De către

Jurnalista rusă Olga Kurlaeva, expulzată astăzi din Letonia fiind calificată drept o amenițare la adresa securității naționale, a fost în vara anului 2017 și în Republica Moldova, unde a realizat un material propagandistic despre statul nostru, arată Deschide.md.

Într-un reportaj special al Vesti.ru, Kurlaeva prezintă statul Republica Moldova drept unul cuprins de sărăcie, degradare și fără perspective de viitor.

Jurnalista rusă formează peisajul actual din Republica Moldova în baza unor imagini de la o piață second-hand din Chișinău, precum și în baza declarațiilor oamenilor care vând vechituri acolo (toți vorbitori de limba rusă). Aceasta vrea să creeze impresia că unicul venit pe care îl mai pot dobândi moldovenii este cel din vânzarea lucrurilor agonisite de o viață.

Citește mai departe

Cultură

Scrisoare din partea echipei Ignite Chisinau: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene”

Publicat

pe

De către

Dragă prietene,

ceea ce vreau să-ți spun acum, n-o să găsești în nicio carte.

M-am născut aici, într-un loc între două râuri, mai jos de munți și mai sus de mare, deasupra unui pământ și dedesubt la un soare. Pământul meu e deal și vale. Deseori, când apuc nițel timp liber, îmi place să urc pe o colină de unde pot vedea cum umbra norilor se întinde încet peste nemărginita verdeață a câmpurilor. De colo se văd și satele noastre, cu casele zglobii construite cu trudă de om, dar nu cu macarale cum se deprinde acum pe la orașe. Să vezi curțile noastre, acoperite de viță-de-vie, să te odihnești puțin pe pragul din fața ușii, înconjurat de o grămadă de pui aurii și să înțelegi că mai liniște ca la noi nu există.

M-am născut printre oameni simpli. Nu o să-i auzi încurcându-se în filozofii, mai degrabă vor povesti sincer despre viețile lor, vor vorbi despre trecut, ici-colo despre câtă sare se pune la brânza din Nord și cum se fac sarmale mici de un deget la Trușeni, despre politicienii deocheați, vor arunca câte o anecdotă piperată și vor anina vreun sughiț de la o rudă ori prieten care nu este alături de ei atunci când dau să închine un păhărel de sănătate. Ceea ce este frumos în ei, accesibil ca solnița pe masă, este însuflețirea lor inconfundabilă: vigoarea cu care muncesc, energia cu care își întâlnesc oaspeții și îi așază la masă, grija înalt expusă despre ce o să creadă vecinii și flerul, ah, flerul!

Ochii oamenilor noștri ard ca un foc în umbra zilei și, parcă, ar vrea să îți spună: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene! Spiritul e moștenirea noastră culturală, puterea cu care privim cerul și talismanul pe care-l purtăm cu mândrie în noi”.

În 2018, el ne va aduna într-o prezență absolută a tot ceea ce este autentic, a tot ceea ce este omul simplu din Moldova.

Te aștept,

Să vii liber și să aduci o bucățică de fericire cu tine.

Ignite Chisinau va avea loc pe 9 februarie, ora 19:00, în incinta Tekwill. Participarea la eveniment se realizează pe baza unui bilet achiziționat în prealabil aici. Pentru mai multe informații, vizitează pagina de Facebook a evenimentului.

– – – –

Ignite se desfășoară în mai multe orașe ale lumii. Specificul său constă în prezentări dinamice și atent cronometrate, punând la dispoziția vorbitorilor 20 de slide-uri care se schimbă la intervale de 15 secunde. Provocarea constă în faptul că fiecare prezentare nu durează nici mai mult, nici mai puțin decât 5 minute.

Citește mai departe

Diverse

Grup de traficanți de droguri, anihilat. Doi indivizi prinși în timp ce vindeau 600 grame de marijuana unui polițist sub acoperire

Indivizii produceau, preparau, păstrau și comercializau droguri în zona nord a țării.

Publicat

pe

De către

Oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în raioanele Glodeni și Fălești, în urma cărora au reținut șase persoane cu vârsta cuprinsă între 21 și respectiv 30 de ani. Aceștia produceau, preparau, păstrau și comercializau droguri în zona de nord a țării.

În urma investigațiilor, s-a stabilit că suspecții activau din 2016 până în prezent. Membrii grupului au creat o schemă de comercializare a drogurilor și de răspândire a acestora prin intermediari, către consumatorii finali.

Astfel, doi membri ai grupului au fost reținuți în flagrant în momentul comercializării a 600 de grame de marijuana investigatorului sub acoperire, contra sumei de 12 000 de lei.

Ulterior, au fost reținuți alți patru membri ai grupării infracționale, toți originari din Glodeni, Fălești și Râșcani.

În urma perchezițiilor în automobile și domicilii, au fost depistate aproximativ 3 kg de marijuana și 14 000 de lei, bani proveniți din activitatea criminală desfășurată.

Valoarea totală a drogurilor confiscate și scoase din circuitul ilicit, este de aproximativ 100 000 de lei, 50 de grame de marijuana fiind vândut de către suspecți la prețul de 1200 lei.

În acest moment patru persoanele se află în arest pe un termen de 30 de zile, iar celelalte două sunt cercetate în stare de libertate. Dacă vinovăția lor va fi demonstrată aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.

Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul angajaților IP Fălești, Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”, Inspectorii Chinologi cu câinii de serviciu dresați la depistarea substațelor narcotice ai sectorului Poliției de Frontieră al DR Nord.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social8 ore în urmă

O moldoveancă, bătută la Moscova cu fierul de călcat şi rănită cu o sabie

O moldoveancă, stabilită la Moscova, a depus o plângere la Poliție, declarând că iubitul ei a bătut-o cu fierul de...

Externe8 ore în urmă

Mihail Saakașvili, condamnat la 3 ani de închisoare în Georgia

Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei și ex-guvernator al Odessei, a fost condamnat în lipsă la trei ani de închisoare...

Politică9 ore în urmă

ANC de la București confirmă că deputații socialiști nu au depus cereri de renunțare la cetățenia română

Deputații socialiști cu pașaport românesc care au declarat acum jumătate de an că au depus cereri să li se retragă...

Social10 ore în urmă

Microbuz, reținut la Leușeni. Șoferul a prezentat un certificat de înmatriculare care nu se mai eliberează din 2012

Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni au reținut un microbuz, pentru care s-a prezentat un certificat de înmatriculare....

Politică11 ore în urmă

Igor Dodon, suspendat temporar pentru a treia oară

Președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar pentru a treia oară din funcție în urma refuzului repetat de a promulga...

Social12 ore în urmă

Tânăr, reținut. A urcat pe bancheta din spate a mașinii de patrulare și a solicitat să fie condus acasă!

Un tânăr a fost reținut de inspectorii de patrulare, după ce a urcat pe bancheta din spate a echipajului de...

Diverse14 ore în urmă

Jurnalista rusă expulzată din Letonia a realizat un reportaj despre Moldova în care vorbește doar despre sărăcie

Jurnalista rusă Olga Kurlaeva, expulzată astăzi din Letonia fiind calificată drept o amenițare la adresa securității naționale, a fost în...

Advertisement

Opinii