Connect with us

Economie

Filip la întrevederea cu experţii FMI: Vom efectua acţiunile necesare ca în toamnă să avem o misiune FMI de succes

Publicat

pe

Evoluțiile economice și sociale recente din Republica Moldova, progresele obținute în implementarea Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) și acțiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare au fost discutate astăzi, la întrevederea Prim-ministrului Pavel Filip cu echipa de experţi ai FMI, condusă de de Ben Kelmanson, care se află în vizită la Chişinău.

Premierul a salutat vizita experţilor, în mod special prezența noului reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, şi a evidenţiat buna colaborare cu Armine Khachatryan, care își va finaliza misiunea în luna august curent.

Totodată, şeful Executivului a reiterat importanța Memorandumului cu FMI: „Programul cu FMI ne-a ajutat să restabilim încrederea partenerilor străini şi ne vom focusa în continuare pe asigurarea bunei implementări a acestuia”.

În context, au fost trecute în revistă cele mai importante reforme ale Guvernului, precum și a fost discutată în linii generale Foaia de parcurs Guvern-Parlament privind agenda de reforme prioritare până la finele acestui an.

Această Foaie de parcurs este un semnal că vom merge mai departe cu agenda de reforme, pe care le facem nu pentru FMI, UE, dar pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a accentuat Pavel Filip citat într-un comunicat al Guvernului.

La rândul său, şeful Misiunii FMI, Ben Kelmanson, a salutat acțiunile Guvernului de promovare a reformelor în beneficiul cetăţenilor ţării. Oficialul a spus că scopul acestei vizite este de a se informa despre situația macroeconomică și a discuta politica bugetar-fiscală şi monetară, precum și alte politici relevante, în anticiparea celei de-a doua evaluări a programului, preconizată pentru toamna anului curent.

La finalul întrevederii, prim-ministrul a exprimat toată deschiderea pentru cooperarea cu Misiunea FMI şi a evocat angajamentul instituțiilor vizate de a conlucra și a oferi informațiile necesare experţilor. „Vom întreprinde toate acţiunile necesare, astfel ca în toamnă să avem o Misiune FMI de succes”, a conchis Pavel Filip.

În perioada 17-21 iulie, o misiune a Fondului Monetar Internațional se va afla la Chișinău. Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a organizației financiare internaționale când este vorba de țările ce au programe susținute de FMI.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

O fermă modernă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca, cu participarea partenerilor din Belarus

Publicat

pe

De către

O fermă modernă de producere a laptelui va fi creată în satul Maximovca, raionul Anenii Noi. Complexul zootehnic va fi creat cu participarea partenerilor din Belarus și va prelua bunele practici implementate în această țară.

Miza este de a crește și în țara noastră productivitatea de lapte până la un nivel similar cu cel obținut de fermierii belaruși, adică o medie anuală de aproape 7000 litri de lapte pentru o vacă, dublu față de cea înregistrată, în prezent, în Republica Moldova.

De asemenea, fermierii moldoveni vor avea posibilitatea să asimileze tehnologiile belaruse de întreținere a vacilor, de producere a furajelor, dar și a îngrășămintelor organice. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul întrevederii delegațiilor de la Chișinău și Minsk.

„Anul trecut, în vizită la Minsk, am văzut o astfel de fermă și ne dorim să preluăm din experiențele pozitive. Specialiștii belaruși au fost deja în Moldova, așa că acest proiect avansează”, a spus astăzi premierul în cadrul întrevederii cu delegația din Belarus.

Partea belarusă va pune la dispoziția agricultorilor moldoveni și tehnologiile de producere a materialului biologic de înaltă productivitate. Acest lucru va permite asigurarea sectorului cu material biologic de înaltă calitate și reducerea costurilor de achiziție de aproape trei ori.

Conceptul proiectului urmează să fie definitivat în 3 săptămâni. Ferma din satul Maximovca a fost anterior stațiune tehnologico-experimentală în cadrul „Institutului Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară”, însă de aproape trei ani nu mai este exploatată.

Amplasarea fermei în apropierea Institutului va permite oamenilor de știință să efectueze cercetări specializate în baza unei ferme moderne.

Printre domeniile de interes comun în sectorul agricol a fost evidențiată și intenția de a exporta semințe de porumb, fructe și legume în Belarus.

Citește mai departe

Economie

15 importuri operate prin punctul comun de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc în primele 24 de ore

Publicat

pe

De către

În primele 24 de ore de la aplicarea controlului comun asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit prin punctul comun de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc au fost depuse 15 declarații de import.

Vămuirea mărfurilor la import prin acest post vamal a fost lansată ieri, 18 aprilie, fiind prevăzută de Schema tehnologică aprobată în comun.

Amintim că, potrivit acordurilor, etapa inițială a controlului comun, demarată la 17 iulie 2017, presupunea efectuarea controlului și vămuirii mărfurilor doar asupra operaţiunilor de export și reexport. Ieri au fost perfectate patru declarații vamale de export.

Prin urmare, odată cu trecerea la următoarea etapă, agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați conform prevederilor legale,  vor beneficia de facilitățile prevăzute de controlul comun atât la exportul, cât și la importul de mărfuri.

În ceea ce-i privește pe agenții economici neînregistrați, Serviciul Vamal stabilește o procedură simplificată de perfectare pe o perioadă de trei luni de zile, până la data de 18 iulie. Prin urmare, îndemnăm agenții economici neînregistrați să efectueze procedurile de înregistrare necesare până la expirarea acestui termen, pentru a putea beneficia de toate facilitățile prevăzute.

Menționăm că, controlul în comun în Cuciurgan-Pervomaisc are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri și unități de transport.

Prin urmare, aplicarea unui singur filtru  de control la traversarea frontierei va favoriza stimularea operaţiunilor de export-import în regiune, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, a distanţelor de parcurs și respectiv, a cheltuielilor de transport.

Controlul în comun în punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisc este efectuat în baza Acordului interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicereşti ale celor două state, semnat la 4 noiembrie 2015.

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere, toate fiind la frontieră cu Ucraina.

Este vorba despre Criva-Mamalîga, Larga-Kelmențî, Briceni-Rossoșanî, Giurgiulești-Reni, Cuciurgan-Pervomaisc și Palanca-Maiaki-Udobnoe.

Totodată, odată cu intrarea în vigoare a noului Acord interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, semnat la 6 octombrie 2017, controlul comun va putea fi extins la toate punctele de trecere de la frontiera comună.

Citește mai departe

Economie

Red Union Fenosa trage semnal de alarmă: În trei luni – 10 furturi de ulei din transformatoare

Publicat

pe

De către

Administraţia Red Union Fenosa își exprimă îngrijorarea privind intensificarea cazurilor de furturi al uleiului din transformatoare. În 2017 au fost constatate și documentate 18 cazuri de furturi, iar în primul trimestru ale anului curent au fost înregistrate deja 10 cazuri de acest gen.

Din cauza hoților, au fost afectați consumatorii din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Cahul și Orhei, iar prejudiciul material total se ridică la 800 de mii lei.

Potrivit întreprinderii, făptașii acționează de obicei pe parcursul nopţii, intervenind ilegal în instalațiile electrice, astfel expunându-se riscului de electrocutare, iar consumatorii din localităţile vizate pot rămâne cu aparatele electrocasnice deteriorate în cazul producerii unor şocuri de tensiune sau scurtcircuite, fiind posibile chiar şi incendii.

Administraţia Red Union Fenosa a depus demersuri corespunzătoare către Inspectoratele de Poliție raionale pe fiecare caz în parte, însă cu regret persoanele vinovate nu au fost identificate, iar furturile de ulei din posturile de transformare continuă până în prezent.

În acest context, compania solicită implicarea activă a autorităților publice locale, în persoana primarilor, precum și a organelor de poliție pentru combaterea acestui flagel și atragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Citește mai departe