Filip: Integrarea în sistemul energetic european este un prim pas către aderarea la UE

Unul din obiectivele Republicii Moldova în perspectiva aderării la Uniunea Europeană este integrarea în sistemul energetic al UE. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip în preajma summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc pe 24 noiembrie la Bruxelles. Într-un interviu oferit agenției Moldpres, șeful Executivului a spus că pe lângă independență energetică și investiții masive pe care le va aduce, principalul avantaj de la interconectarea energetică îl va simți consumatorul de rând, care nu va mai avea de suferit de pe urma jocurilor geopolitice.

„Vom fi susținuți în a deveni mai independenți energetic: acest lucru înseamnă conectare la piața energetică europeană și investiții în infrastructură care să susțină astfel de schimbări. În plus, vom putea să-i ajutăm mai mult pe consumatorii vulnerabili, pe cei care astăzi se chinuiesc să plătească facturile pentru jocurile geopolitice pe care le fac alții. În plus, UE se angajează să dezvolte doar acele proiecte energetice care vor fi aliniate cu prioritățile sale din vecinătatea estică”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a adăugat că un prim pas spre interconectarea cu piața UE este prelungirea până la Chișinău a gazoductului Iași-Ungheni, care urmează să fie realizată în anul viitor. La fel, Moldova lucrează și la interconectarea cu rețeaua electrică a României.

„Angajamentul nostru cel mai important este de a finaliza anul viitor gazoductul Chișinău-Ungheni, care să ne permită integrarea în piața europeană. Alături de acest proiect, lucrăm și la interconectarea cu rețeaua electrică a României și, prin extensie, a Uniunii Europene. Suntem conștienți că, pe măsură ce avansăm în proiectele energetice, nu doar prețul pentru consumatori va scădea, dar și o mare vulnerabilitate pentru țara noastră va dispărea”, a subliniat Filip.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.