Connect with us

Diverse

Filip despre integrarea UE: trebuie sa acționăm împreună cu Ucraina și Georgia

Publicat

pe

Scopul Republicii Moldova nu este atât aderarea la Uniunea Europeană, ci obținerea și implementarea standardelor UE în țara noastră. De această părere este premierul Pavel Filip care a abordat subiectul într-un interviu pentru portalul ucrainean Eurointegration. Acesta a trecut în revistă reformele realizate de către autoritățile moldovenești și condițiile stipulate în Acordul de Asociere, menționând că reformele sunt întotdeauna dureroase și că beneficiile acestora vor fi resimțite cu timpul.

„Desigur, scopul nostru este integrarea în Uniunea Europeană. Însă acum noi privim acest proces un pic altfel. Noi vorbim despre faptul că trebuie să aducem Uniunea Europeană în Moldova. De fapt, ce înseamnă aderarea la UE. Asta înseamnă că ridicăm standardele sau le aducem la cele ale Uniunii Europene. Când vorbesc de standarde, am în vedere nu doar legislația, dar modul în care nemijlocit funcționează sistemul de sănătate, educațional, cum este calitatea vieții cetățenilor, dezvoltarea infrastructurii și altele. Avem un program de reforme foarte ambițios”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Cât ține de planurile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană și de a veni cu o solicitare în acest sens, Filip a declarat că țara noastră trebuie să acționeze în comun celelalte două state-fruntașe ale Parteneriatului Estic – Ucraina și Georgia. Premierul a subliniat importanța unirii eforturilor în acest sens, dar și că doar acționând împreună, cele trei state ar putea fi mai convingătoare în fața UE.

„Putem să obținem multe dacă acționăm împreună – cu Ucraina și Georgia. Țările noastre deja au acorduri de asociere, avem regim liberalizat de vize.

Consider că în adresa acestor trei țări pot fi aplicate mecanisme speciale. Vorbesc nu doar de cererea de aderare, ci despre o adresare comună la UE privind oferirea unor mecanisme financiare adiționale pentru cele trei țări.
De aceea este nevoie să ne unim eforturile. Dacă vom povesti împreună despre succesele noastre țărilor membre ale UE, vom reuși să fim mai convingători, decât dacă am face-o aparte”, a adăugat prim-ministrul Pavel Filip.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Comentariile Silviei Radu despre covorul de flori: Ne-am propus să lansăm și un festival al florilor

Publicat

pe

De către

Primarul interimar, Silvia Radu, a precizat ca banii pentru flori au fost prevăzuți în bugetul municipal, dar este prima dată când sunt folosiți pentru ceva vizibil. Silvia Radu își dorește ca, pe viitor, în Chișinău să fie organizat și u festival al florilor, care să atragă turiștii în capitală.

„Avem un covor în scuarul Catedralei. Am hotărât în acest an locuitorii Chișinăului să se bucure. Ultimii ani nu am văzut flori în Chișinău. Am hotărât să facem un covor, este schița unui covor vechi basarabean din 200 de mii de flori. A costat 1 milion 800 de mii de lei, au fost alocați doar bani pentru flori. Ne-am propus să lansăm și ideea unui festival al florilor. Ar fi bine să avem așa o frumoasă tradiție, ca să unim locuitorii Chișinăului în jurul acestui eveniment. Și turiștii să se bucure de florile de primăvară”, a declarat Silvia Radu.

Covorul de flori din fața Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” va putea fi admirat până marțea viitoare, 17 aprilie 2018, după care plantele vor fi replantate în parcurile și scuarurile din oraș.

Citește mai departe

Diverse

Silvia Radu s-a întâlnit cu un grup de locuitori ai sectorului Ciocana

Publicat

pe

De către

Anunțul făcut de actualul primar interimar Silvia Radu, privind colectarea semnăturilor pentru înregistrarea acesteia drept candidat independent la alegerile locale a adus câteva zice de cetățeni la întâlnire.

Aceștia s-au adunat la cortul pentru colectarea semnăturilor, instalat în sectorul Ciocana, pentru a discuta despre problemele capitalei.

„Ei sunt sătui de politică și vor o schimbare. S-au săturat de promisiuni, s-au săturat de politicieni care spun orice doar pentru a obține votul. Mă bucur că putem vorbi liber despre Chișinău, despre dezvoltarea orașului, despre proiecte pentru municipiu. Politica o lăsăm altora. Noi vrem să dezvoltăm orașul”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de Facebook.

Citește mai departe

Diverse

Cum să utilizezi platforma e-gradinita.md pentru a-ți înregistra copiii la grădinițele din Chișinău// VIDEO

Publicat

pe

De către

Un grup de voluntari a realizat un video prin care explică pe înțelesul tuturor părinților cum să utilizeze platforma electronică e-gradinita.md pentru a-și înregistra copiii la instituțiile preșcolare din Chișinău.

În filmuleț sunt arătați pașii pe care trebuie să-i parcurgă un părinte și sunt incluse recomandări sau explicații.

Platforma e-gradinita.md a fost lansată la inițiativa viceprimarului Ruslan Codreanu pentru transparentizarea procesului de înregistrare a copiilor în grădinițe, având drept scop eliminarea corupției.

”Îmbunătățim e-gradinita pas cu pas. Le mulțumesc colegilor mei voluntari care au realizat acest video simplu și îndrumător despre cum are loc procedura de înregistrare. Vă rog să distribuiți pentru a informa cât mai mulți părinți”, a scris Ruslan Codreanu într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Citește mai departe