Filip: Acordurile de asociere cu UE semnate de Chișinău și Kiev deschid perspective largi pentru fortificarea relațiilor bilaterale

Republica Moldova și Ucraina au relații bune, care au ca bază atât legăturile istorice dintre cele două state cât și viitorul european comun, mai ales după ce au semnat Acorduri de asociere la UE, declară Pavel Filip într-un interviu pentru agenția ucraineană de presă Ukrinform, în ajunul vizitei sale la Kiev, care va avea loc luni, 13 februarie.

”Republica Moldova și Ucraina au nu doar hotar comun. Ele au și un vis comun, iar relațiile bilaterale de prietenie au rădăcini istorice și perspective largi pentru foretificarea cooperării reciproc avantajoase”, susține Pavel Filip.

În acest context, el amintește că cetățenii celor două state au ales calea integrării europene pentru modernizarea societății și asigurarea unui viitor mai bun. Iar datorită aspirațiilor comune cele două state sunt determinate să-și amplifice relațiile bilaterale. ”Sunt absolut convins că Acordul de asociere semnat de Ucraina și Moldova deschide perspective largi pentru întărirea relațiilor dintre statele noastre, inclusiv datorită Acordului de liber schimb și a liberei circulații a cetățenilor”, a declarat Pavel Filip în interviul pentru Ukrinform.

Referindu-se la relațiile bilaterale, Pavel Filip a accentuat că contactele la nivel înalt s-au amplificat în ultimul timp, amintind întrevederile pe care le-a avut anul trecut cu președintele ucrainean Petro Poroșenko. Vizita la Kiev reprezintă o oportunitate pentru a continua discuțiile referitor la agenda bilaterală a Republicii Moldova și Ucrainei. Premierul a menționat că autoritățile de la Chișinău vor acorda și în continuare atenție sporită dezvoltării relațiilor economice, inclusiv prin convocarea Comisiei interguvernamentale pentru colaborare economică.

 Totodată, Pavel Filip a notat că unul din subiectele cheie pe care îl va aborda la Kiev va fi cel legat de exploatarea complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk și influența acestuia asupra ecositemului râului Nistru. ”Această chestiune este foarte importantă pentru țările noastre, având în vedere că râul Nistru reprezintă principala sursă de alimentare cu apă atât a orașelor Chișinău și Odesa, cât și a altor localități din Republica Moldova și Ucraina. Cred că noi, politicienii, precum și reprezentanții mediului de afaceri, trebuie să ne gândim la soarta generațiilor următoare”, a declarat Pavel Filip pentru agenția ucraineană de presă, Ukrinform.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.