Festivalul Moldo Crescendo sau cum crește țara altfel — Moldova.org
Connect with us

Cultură

Festivalul Moldo Crescendo sau cum crește țara altfel

Publicat

pe

Au plecat de acasă, unde au crescut și învățat să facă ceea ce la place mai mult – să cânte, în România, Rusia, Marea Britanie, Germania, Olanda, Finlanda și Malaesia. Totuși, patru ani la rând, revin în fiecare vară la Chișinău, unde organizează concerte de muzică de cameră, în spații mai puțin tradiționale cel puțin pentru publicul moldav. Vă povestesc despre nouă prieteni muzicieni care au studiat împreună la liceul de muzică Ciprian Porumbescu, pe care-i unește dragostea față de muzica clasică, dar și dorința de a mișca lucrurile din loc aici, în Republica Moldova.

Marcel Lazăr, pianist: „Noi vrem să venim acasă și să cântăm, dar nu ne permitem acest lucru. Vadim Grumeza povestise cum la Filarmonica din Chișinău salariul unui muzician este de 100 de euro pe lună, iar el în Finlanda primește pentru o oră 70 de euro, repetiții de acest gen are 2-3 pe zi, de câteva ori pe săptămână. Faceți și voi un calcul…”

În 2013, au dat un concert la Muzeul de Artă, iar peste un an, au uimit plăcut cu un recital de pian în parcarea subterană a unui centru comercial. După două sezoane reușite, în 2015, tinerii au decis să organizeze festivalul Moldo Crescendo. La începutul lunii aprilie a.c., tinerii muzicieni au aflat că Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) și Organizația Internațională pentru Migrație Moldova (OIM) le oferă un grant pentru organizarea celei de-a doua ediții a festivalului.

Muzicienii Festivalului :
Marcel Lazăr – pian, România
Vadim Grumeza – vioară, Finlanda
Dan-Iulian Druțac – vioară, Marea Britanie,
Marcel Ionescu – vioară, Malaesia
Dumitrița Gore – vioară, Germania
Yuri Atvinovki – violă, Rusia
Ian Psegodschi – violă, Olanda
Radu Croitoru – violoncel, România
Constantin Borodin – violoncel, România

Un pianist, patru vioriști, doi violoniști și alți doi violonceliști vor să împuște doi iepuri dintr-un foc. Pe lângă muzica instrumentală clasică, ei scot în evidență patrimoniul cultural al țării, concertând în incinta a patru monumente istorice, care necesită renovare sau se află deja în proces de reconstrucție. „Am colaborat cu Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Din lista care ne-a prezentat-o, le-am ales pe cele mai apropiate ca distanță de Chișinău. Observăm cum se distrug conacele, iar muzica nu se mai ascultă și încercăm să rezolvăm ambele probleme”, spune pianistul Marcel Lazăr, care-și face studiile în România. Astfel, tinerii muzicieni scot muzica clasică din „sala de operație”, cu draperii și scaune de catifea și vor crea, în funcție de locul organizării, atmosfere neobișnuite, chiar hippie.

Concert de deschidere, Muzeul Zemstvei – 27 iulie, ora 19:00
Concert la Conacul Ciolac-Malski din satul Bahmut – 30 iulie, ora 17:00
Concert la Muzeul de Artă din Moldova – 3 august, ora 18:00
Concertul de închidere, Castelul Mimi din satul Bulboaca – 6 august, ora 16:00

 

Deși muzicienii se bucură de o susținere financiară generoasă, costurile organizării Festivalului Moldova Crescendo depășesc suma grantului. „Este vorba de 4 mii de franci elvețieni, sumă care la prima vedere este una mare, însă pentru ca toți să fie remunerați și organizarea la nivel este nevoie de 7 mii”, explică Marcel Lazăr. Iar pentru că organizatorii refuză ca festivalul să fie patronat de cineva anume, ei au recurs la crowdfounding. „Noi credem în artă şi cultură pentru care toţi contribuie într-o măsură mai mare sau mai mică. Am câştigat un proiect al Biroului Relaţii cu Diaspora – Diaspora Engagement Hub. Şi avem câţiva sponsori, cărora le mulţumim şi apreciem suportul lor. Printre ei sunt Fundaţia Sturza şi Melkior. Avem parteneri care ne-au susţinut ca Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, castelul Mimi şi partenerii noştri media. Contribuţiile acestora acoperă costurile minime ale festivalului: scene, lumini, sunet şi transport, tipărituri, chirii. În acelaşi timp, muzicienii, fotografii şi persoanele responsabile de buna organizare a evenimentului, nu au nicio remunerare”, explică ei pe platforma unde colectează donații.  Nu ezitați să-i susțineți și dvs.

Biletele pot fi procurate pe site-ul fest.md, dar și la intrare, la începerea evenimentului.

Cultură

Regizorul Viorel Mardare a fost diagnosticat cu cancer. A fost lansată o campanie de colectare a fondurilor pentru tratamentul acestuia

Publicat

pe

De către

Viorel Mardare, regizorul a mai multor spoturi publicitare și sociale, a fost diagnosticat cu cancer. Informația a fost confirmată de prietenii și colegii acestuia care au lansat o campanie de colectare a fondurilor. Potrivit acestora, este vorba despe adenomcarcenom, boală care i-a afectat plămânii, ficatul și rinichii.

„Viorel a acceptat provocarea. Înțelege că lupta nu va fi ușoară și va avea nevoie de timp ca să se facă mai bine, dar speră să învingă tumoarea cu ajutorul medicilor, al unui tratament de ultimă generație care este foarte costisitor, dar și cu gândurile bune, optimismul și sprijinul Tău. El își dorește din suflet să rămână “țintuit” doar în scaunul de regizor, să aibă mintea “zăpăcită” de idei ingenioase și nu de efectul medicamentelor, să fie „conectat” la pulsul realității și nu la aparatele din saloanele de spitale, să înșire pe foaie idei și nu denumiri de pastile”, se spune în mesajul publicat de prietenii regizorului.


Pentru ca Viorel Mardare să poată trece tratamentul într-o clinică din Austria este necesară suma de 107 mii euro. Doritorii sunt invitați să doneze pe platforma de colectare a fondurilor GoFundMe sau prin depuneri bancare și fizice.

În MDL:
BC “MOLDOVA AGROINDBANK” SA
COD BANCAR: AGRNMD2X
Cod Fiscal: 1002600003778
Beneficiar: Mardari Viorel
IBAN: MD25AG000000022593453241
Cod Fiscal beneficiar: 0981106021176

În EUR:
BC “MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD89AG000000022593453253

În USD:
BC “MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD94AG000000022593453260

Donațiile fizice pot fi făcute la sediul Atelier S. Prodan (or. Chișinău, str. Kogălniceanu, 25, ap.1). Informații suplimentare privind donațiile fizice:  +373 79900100 (Alexandrina) sau +373 79999833 (Ghenadie).

Mersul tratamentului poate fi urmărit pe pagina de facebook Viorel Must Go On.

Citește mai departe

Cultură

Artiștii stradali din Chișinău, Tiraspol și Harkov au participat la festivalul „Urban Generation”

Publicat

pe

De către

Reprezentanții culturilor stradale Street Ball, Break dance, Hip-hop, DJ-ing, Parkour, Graffiti, Riders din Chișinău și Harkov au participat duminică, alături de semenii lor din Tiraspol, la festivalul „Urban Generation”.

Evenimentul a fost organizat cu finanțare oferită de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 „Urban Generation” a unit la un loc diversitatea subculturilor: artiști, dansatori, DJ și rideri. Evenimentul  fost organizat cu scopul de a demonstra diversitatea culturilor stradale ale celor două maluri ale Nistrului. Primul festival similar a avot loc  pe 19 mai la Chișinău.

„La primul eveniment din Chișnău am fost uimit de numărul mare de tineri talentați, de dinamismul și energia lor pozitivă. Sinergia ambelor maluri vine de la locuitori săi. Mă bucur să văd iubitorii artelor stradale de pe ambele maluri la al doilea eveniment de acest fel, sprijinit de UE”, a menționat ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Potrivit managerului de proiect Veaceslav Bejenar, ideea de a organiza festivalul a fost urzită mai mulți ani: „Cultura modernă nu cunoaște vârsta, diferențele de gen și statutul social, este deschisă tuturor și astfel atrage în rândurile sale tot mai mulți oameni. Acum, drept cultură  stradală sunt considerate practic toate mișcările de tineret care nu se încadrează în standardele artei academice, sportului oficial și altor direcții de activități tradiționale”.

 Publicul a fost surprins de varietatea stilurilor. „Recunosc, până în acest moment am avut anumite prejudecăți în privința acestor activități. Acum văd că aceștia sunt niște tineri minunați care își petrec timpul liber util și cu sens“, a menționat locuitoarea orașului Tiraspol, Aliona Solovei.

 Egor Cucerenco, locuitor al orașului Tiraspol, în vârstă de șaisprezece ani, este captivat de BMX (Bicycle Moto eXtreme), cu alte cuvinte – ciclism extrem. „Când aveam 10 ani,  tata mi-a cumpărat o bicicletă. Peste un timp am refăcut-o astfel încât să arate ca o BMX mare, o bicicletă concepută pentru ciclismul extrem, și încetul cu încetul am început să deprind salturile de pe scări. E o metodă de a uita o vreme de comunicarea virtuală și de a comunica pe viu”, a spus Egor.

Potrivit lui Alexander Sovcov, pictor graffitti din Chișinău, festivalul este interesant prin faptul că îmbină trei direcții: „Sportul, arta și comunicarea, un mediu unic pentru tineri. Nu cunosc nici un eveniment similar, care ar putea uni anume un astfel de public țintă de pe ambele maluri ale Nistrului. Fără îndoială, este un proiect unic”.

 Festivalul este organizat de ONG-urile  „Dezvoltarea inovatoare și susținerea direcțiilor social importante“, „Fondul de Dezvoltare a colectivelor artistice“ și „Urban Spirit”, în parteneriat cu AO „Vitality“. Este una dintre cele 30 de cooperări, finanțate de UE în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii“, realizat de PNUD. 

Citește mai departe

Cultură

Şcoala de vară cu pictoriţa Cezara Kolesnik: „Claude Monet – sursele picturii moderne”

Publicat

pe

De către

În perioada 7-11 august, la Şcoala de Artă „Ion şi Doina Aldea  Teodorovici” din oraşul Corneşti, Ungheni, vor avea loc ateliere practice pentru copii şi adulţi, în cadrul proiectului „Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik: „Claude Monet – sursele picturii moderne”. A doua etapă se va desfăşura la Chişinău, la Biblioteca Naţională.

Scopul evenimentului este de a oferi beneficiarilor cunoştinţe teoretice despre pictura modernă, dar şi de a desfăşura ateliere practice de pictură pentru a dezvolta capacităţile şi abilităţile copiilor şi adulţilor din Republica Moldova, pasionaţi de pictură, de a motiva copiii şi tinerii talentaţi, să le ofere şansa de a participa la astfel de ateliere creative (ART CLASS) şi să fie puşi în valoare.

Publicul va fi familiarizat cu opera şi parcursul artistic al pictorului francez Claude Monet şi influenţele marelui artist în evoluţia picturii sec. XX; cu contextul artistic şi istoric al epocii: principiile de bază ale picturii impresioniste, influenţele şi interacţiunile epocii industriale în viaţa artistică.

„Ne propunem organizarea unor ateliere creative, unde se vor desfăşura orele practice de pictură, aplicând căutările picturale ale lui Claude Monet, în mod special influenţa luminii asupra culorilor. La dispoziţia publicului vor fi puse materialele necesare practicilor artistice (şevalete, pânze, hârtie, culori şi pensule), dar şi câteva din reproducerile tablourilor lui Monet, care vor sta la baza inspiraţiei pentru creaţiile personale. Primele ore ale atelierului practic vor fi dedicate explorării culorilor şi anume baza practicilor picturale: cercul cromatic, contrastele, amestecurile de culori, interacţiunea culorilor şi efectele lor vizuale. După asimilarea informaţiilor de bază ne vom concentra asupra elaborării unei creaţii personale, pe pânză, inspirate din opera marelui impresionist. Publicul va avea ocazia să dobândească cunoştinţe inedite în domeniul istoriei artelor şi istoriei culorilor, să cunoască opera şi personalitatea marelui impresionist francez, dar şi să pună în practică experienţa unică a picturii, prin depăşirea complexelor personale legate de talent, spre noi posibilităţi de exprimare şi noi deschideri”, a menţionat Cezara Kolesnik.

Evenimentul este organizat în partenerat cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi cu Şcoala de Artă din oraşul Corneşti, localitatea de baştină a Cezarei Kolesnik.

Şevaletele, culorile şi alte materiale vor fi donate Şcolii de Artă din oraşul Corneşti, raionul Ungheni. Iniţiativa de a ajuta copiii talentaţi de la Şcoala de Artă din Corneşti a fost posibilă şi datorită suportului acordat de Biroul asociat de avocaţi „Efrim, Roşca şi asociaţii” din municipiul Chişinău.

Proiectul „Şcoala de Vară cu Cezara Kolesnik: „Claude Monet – sursele picturii moderne” este realizat în cadrul programului guvernamental de granturi Diaspora Engagement Hub, implementat de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Citește mai departe