Fermier din Rezina: Agricultura în Moldova poate fi profitabilă, dar oamenii sunt leneși și nu vor să-și asume responsabilități

oleg_chirtoacaOleg Chirtoacă din satul Solonceni, raionul Rezina practică agricultura de ani buni, iar pasiunea pentru pământ, susține el, îi aduce nu doar un venit stabil, dar și multă satisfacție. Fermierul deține mai multe terenuri cu zmeură, căpșuni, agriș, dar și o livadă de mere. Aplică tehnologii moderne pe care le “fură” de pe Internet, merge la cursuri de instruire peste ocean din cont propriu, iar răsadul îl aduce exclusiv de peste hotare.

Fermierul vorbește cu multă pasiune despre terenurile sale și spune că agricultura în Republica Moldova este un domeniu care poate aduce profit, însă sunt prea puțini doritori de a-și asuma aceste riscuri și responsabilități.

“Răsadul pe care îl folosim îl aducem de peste hotare, în special din Italia. Avem căpșuni care dau roade până toamna târziu. În 2012 am cules ultima roadă pe 1 decembrie, când căzuse zăpada. Agricultura este, bineînțeles, un domeniu riscant. Există tot timpul cheltuieli și pierderi neprevăzute. Uneori ai tone de producție și nu ai unde o vinde”, spune agricultorul. Totuși, adaugă Oleg Chirtoacă, dacă produsele sunt de calitate înaltă, nu există o problemă cu vinderea lor. “Distribui marfa în special în magazinele din Chișinău, dar pe viitor vrem să exportăm fructele și legumele noastre peste hotare”, adaugă acesta.

capsuni“Moldovenii nu vor să lucreze pământul, preferă să fie șomeri”

Agricultorul spune că cea mai mare problemă pe care o întâmpină este lipsa muncitorilor. “În zilele noastre este foarte greu să găsești oameni în sat care să lucreze pământul. Oferim unui muncitor 130 de lei pentru o zi de muncă și îi asigurăm trei mese pe zi. Majoritatea sătenilor merg peste hotare la muncă, iar cei care rămân acasă sunt prea leneși și așteaptă bani de la rudele lor de peste hotare. Preferă să fie șomeri”, menționează Oleg Chirtoacă.

Fermierul spune că agricultura aduce profit, dacă investești timp și suflet, dar și bani. Arată spre terenul cu căpșuni sădit anul acesta și spune cu hotărâre că aceasta îi va aduce 70 de mii lei, “iar la anul voi scoate din el cel puțin 200 de mii lei”. “La căpșuni e mai multă muncă, însă cu livezile e mai ușor. Un hectar de livadă poate da până la 80 de tone de mere. Chiar dacă ai vinde un kg cu 2 lei, câștigi 160 de mii lei. Și pământ nepreluat este cât vrei, ar trebui să fie mai multă dorință”, spune acesta.

“Banii de peste hotare destinați agriculturii se pierd undeva, nu ajung la noi”

Oleg Chirtoacă spune că este dezămăgit de cum sunt administrați banii în agricultura din Republica Moldova, în special în sistemul de subvenționare. “Vin bani-gheață de peste hotare pentru agricultura noastră, însă ei nu ajung la agricultorii simpli, se pierd undeva. Sunt foarte dezămăgit de sistemul de subvenționare, pentru livada pe care o am sădit-o ar fi trebuit să primesc 80 de mii de lei, au zis că nu pot să-mi dea mai mult de 30 de mii. Am depus dosarul, au trecut câteva luni, iar banii încă nu au ajuns. Probabil nici nu vor ajunge”, spune acesta.

Totodată, spune fermierul, Ministerul Agriculturii nu investește deloc pentru instruirea agricultorilor. “Ar fi bine să fim informați. Există Internet, ne documentăm de acolo, dar ar fi bine să cunoaștem de la agronomi ultimele noutăți ca să avem produse de calitate. Am fost la un seminar pentru a “fura” meserie în California, SUA. Țara noastră a rămas în urma tehnologiilor din agricultură, trebuie să recuperăm”, adaugă Oleg.

Agricultorul povestește că scopul afacerii sale este să determine cumpărătorul să vină pe câmp să culeagă singur fructele și legumele. “Cumpărătorul din Moldova este tras pe sfoară. Prețurile sunt mari, calitatea joasă. Vrem ca oamenii să vină la mine pe câmp să culeagă singuri. Deja avem asemenea cumpărători, a venit întreaga familie și au cules singuri căpșunele pe care le-au vrut. Și prețul iese mai mic ca la piața, dar și cumpărătorul primește plăcere. Vrem să amenajăm și un loc pentru cei care vin să cumpere, ca să se poată odihni după muncă”, spune Oleg Chirtoacă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.