Connect with us

Externe

Fenomen spectaculos în noaptea dintre ani: Super Luna va lumina cerul de Revelion

Publicat

pe

Noaptea dintre ani nu va fi luminată doar de focurile de artificii din toată lumea. Prima noapte a lui 2018 va aduce o surpriză plăcută pasionaţilor de astronomie – o Super Lună spectaculoasă, cum se poate vedea doar o dată pe an, informează CNN.

Fenomenul de “Super-Lună” are loc când astrul ajunge la cea mai mică distanță față de Pământ în timpul rotației sale, când luna este cu aproximativ 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă.

Prima lună plină din ianuarie, denumită şi Luna Lupului, este una dintre cele două super-luni care îi vor încânta pe pasionații de fenomene astronomice încă de la începutul anului 2018. De altfel, specialiştii au denumit această perioadă, în care vor avea loc fenomene spectaculoase, “Trilogia Super Lunii”.

Prima Super Lună din 2018 va ajunge la apogeu în noaptea de 1 ianuarie, într-o aliniere datorată ciclului lunar și calendaristic. Denumirea de lună “lup” vine de la triburile americane vechi, care foloseau această alăturare pentru că era perioada anului în care haitele de fiare sălbatice încep să urle la marginea pădurilor.

Super-Luna va atinge maximul în noaptea dintre 1 și 2 ianuarie, la 4:24, ora României. Pe 31 ianuarie va avea loc şi cea de-a doua Super-lună din această perioadă, care va fi una albastră, scrie B1.ro.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Externe

Rusia a rămas fără reprezentant permanent la NATO

Publicat

pe

De către

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Aleksandr Gruşko din postul de reprezentant permanent al Rusiei la NATO, un decret în acest sens fiind publicat luni pe portalul oficial de informaţii juridice al administraţiei ruse, informează agenţia de presă oficială TASS.

Printr-un alt decret, preşedintele rus l-a numit pe Aleksandr Gruşko ministru adjunct de externe. Ambele documente au intrat în vigoare în ziua semnării, 22 ianuarie.

Grușko a fost numit reprezentant permanent al Federației Ruse la NATO în octombrie 2012. El detine grad diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar, acordat în iulie 2004.

Oficial, autorităţile ruse nu au anunţat încă dacă vor trimite o altă persoană care să-l înlocuiască pe Gruşko în post şi nu au făcut niciun comentariu pe acest subiect.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO trec prin cea mai gravă criză de la încheierea Războiului Rece, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 şi a rolului acesteia din urmă în conflictul din estul Ucrainei. UE şi SUA au instituit din 2014 o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, în vigoare şi în prezent.

Citește mai departe

Externe

Trei români au golit de peşte un lac din Italia. Au pescuit peste 3 tone și jumătate de pește

Publicat

pe

De către

Braconierii români au făcut măcel pe un lac din Italia. Trei bărbați de origine română au fost reținuți după ce au pescuit pește toată noaptea într-o zonă protejată folosindu-se de mai multe cabluri de curent, informează vocedimantova.it.

Românii au fost găsiți în zona digului Masetii având asupra lor 891 de pești, însumând în total peste 3 tone și jumătate, majoritatea crapi de mari dimensiuni, dar și alte specii, printre care multe protejate de lege.

Din fericire, o parte din pești au fost salvați, fiind aruncați înapoi în lac. Autoritățile italiene le-au confiscat românilor 2 bărci și vehiculul pe care îl foloseau pentru a-și transporta cablurile electrice. Pescuitul este permis pe lacurile mari din Lombardia doar cu undița.

Citește mai departe

Externe

În România un moldovean a fost amendat cu 133 mii lei. A ascuns în bagaje substanțe anabolizante

Publicat

pe

De către

Un moldovean a fost amendat cu 133 mii lei moldovenești, după ce a fost prins în România cu substanțe anabolizante în bagaje. Bărbatul, care era  pasager într-un autoturism ce s-a prezentat la punctul de trecere Albița, a ascuns în bagajele personale 960 de comprimate de substanţe incluse în lista substanţelor interzise.

Cazul a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa/ I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control pentru a intra în România, călătorind ca pasager într-un autoturism înmatriculat în R. Moldova, Andrei C., cetăţean român şi R. Moldova, în vârstă de 29 de ani.

În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra autoturismului şi pasagerilor.

În timpul acestuia,  lucrătorii vamali şi poliţiștii de frontieră au descoperit ascunse în bagajele personale ale lui Andrei C.  960 comprimate de Strombafort şi Danabol, substanţe incluse în lista substanţelor interzise prevăzută în legislația română.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii substanţelor anabolizante descoperite şi sancţionarea contravenţională a moldoveanului cu amendă în valoare de 30.000 lei românești  echivalentul a circa 133 mii lei moldovenești).

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social3 ore în urmă

Petițiile mamelor care acuza probleme la naștere, din cauza sistemului medical, analizate de CNA

Cele 98 de petiții transmise de un grup de mame care au semnalat condiții inadecvate ale sistemului medical din Moldova...

Externe3 ore în urmă

Rusia a rămas fără reprezentant permanent la NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Aleksandr Gruşko din postul de reprezentant permanent al Rusiei la NATO, un decret...

Externe3 ore în urmă

Trei români au golit de peşte un lac din Italia. Au pescuit peste 3 tone și jumătate de pește

Braconierii români au făcut măcel pe un lac din Italia. Trei bărbați de origine română au fost reținuți după ce...

Economie5 ore în urmă

Ministrul Economiei Chiril Gaburici a avut o discuție telefonică cu omologul său ucrainean Stepan Kubiv

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o discuție telefonică cu prim-viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului din...

Social5 ore în urmă

Apă-Canal Chișinău a semnat un contract cu o companie franceză. Vor fi reabilitate 55 km de rețele de apeduct

Apă-Canal Chișinău  a semnat un pachet de reabilitare a rețelelor de apeduct, care prevede modernizarea a circa 55 km de...

Politică6 ore în urmă

Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chișinău

Fostul președinte Traian Băsescu a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău prin care i s-a respins cererea privind anularea decretului lui...

Diaspora7 ore în urmă

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a...

Advertisement

Opinii