Connect with us

Justiție

Femeia care a încercat să-şi omoare proprii copii, internată în spitalul de psihiatrie

Publicat

pe

Procurorii au deferit justiţiei cauza penală de învinuire a femeii care în vara acestui an a încercat să-şi omoare propriii copiii minori.

Cazul a avut loc în luna august curent,în sectorul Botanica al capitalei când o femeie de 36 de ani, şi-a înjunghiat copiii minori de 12 şi respectiv, 1 an, după care a încercat să-şi pună capăt zilelor. Aceasta a fost oprită de soacra sa, care a chemat ambulanţa, astfel toţi trei au rămas în viaţă.

Procurorii au dispus efectuarea expertizei psihologo-psihiatrică, care a concluzionat că femeia suferă de maladie psihică cronică şi evolutivă – schizofrenie, fiind recunoscută iresponsabilă şi internată în spitalul de psihiatrie.

Procurorii solicită instanţei de judecată aplicarea măsurii de constrângere cu caracter medical în privinţa învinuitei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Banca Mondială intenționează să acorde suport tehnic pentru două proiecte în domeniul justiției

Publicat

pe

De către

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a avut o întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale în Moldova. A fost discutată colaborarea în proiectele din sectorul justiției, ce vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri.

Oaspeții au comunicat intenția de a acorda suport tehnic pentru implementarea de către autoritățile statului nostru a două proiecte distincte.

Obiectivele acestora sunt dezvoltarea medierii extrajudiciare și facilitarea accesului la justiție, în special, pentru victimele violenței domestice și a segmentelor marginalizate ale societății.

Adițional, vor fi elaborate recomandări specifice de care se va ține cont la elaborarea următoarei strategii sectoriale de reformă. Ministrul Justiției a informat despre intenția de a include un capitol separat pentru ajustarea legislației referitor la contracte, drepturi de autor și insolvabilitate. Aceasta ar ameliora condițiile de activitate economică.

Anna Akhalkatsi, manager de țară a Băncii Mondiale, a menționat că, pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate a antreprenorilor, sunt necesare ajustări în administrarea publică. De asemenea, ea a precizat că instituția sa a acordat suport la reorganizarea instanțelor de judecată în Azerbaidjan și că vom fi sprijiniți în procesul similar din Moldova.

 

Citește mai departe

Justiție

Gestionarea corectă a cazurilor de arest al persoanelor cu boli psihice

Publicat

pe

De către

Ministerul Justiției a creat un grup de lucru interinstituțional pentru elaborarea mecanismelor legale și ajustarea cadrului normativ aplicabil în faza de urmărire penală a persoanelor cu boli psihice. Anatolie Munteanu, secretarul general de stat, a reiterat interesul și implicarea în ajustarea legislației naționale  la standardele altor țări privind respectarea drepturilor omului.

Subiectele cheie discutate au fost: necesitatea internării tuturor persoanelor cu dizabilități mintale la etapa aplicării arestului preventiv, crearea unei secții special adaptate pentru aceste persoane și efectuarea procedurilor de expertiză psihiatrică.

A fost propusă crearea unei secții special adaptate potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, în subordinea Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Costul construirii acesteia a fost estimat la 4 milioane lei.

Specialiștii vor elabora un acord de colaborare pentru o comunicare corespunzătoare între instituțiile statului. Astfel, ar putea fi gestionate corect situațiile de aplicare a măsurilor de arest la etapa urmăririi penale față de persoanele cu boli psihice.

Grupul de lucru este format din reprezentanți ai Ministerului Justiției, Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Procuraturii Generale, Instituția Ombudsmanului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Citește mai departe

Justiție

Ministerul Justiției propune modificări în Constituție privind sistemul judecătoresc

Publicat

pe

De către

Proiectul legii de modificare a Constituției ce vizează termenul inițial de numire a judecătorilor, selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), componența și competențele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a fost aprobat de Guvern. Scopul proiectului este de a spori independența sistemului și autorităților judecătorești.

Astfel, a fost propusă excluderea mandatului de 5 ani al judecătorilor, fapt prevăzut de Constituție.

Magistrații urmează a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de către președintele țării, la propunerea CSM. Propunerea va putea fi respinsă însă, de şeful statului, doar o singură dată, potrivit prevederilor Legii privind statutul judecătorului.

O altă modificare importantă vizează numirea și selectarea judecătorilor CSJ, procedură ce va fi similară numirii magistraților în instanțele din țară, indiferent de nivelul acestora. Astfel, va fi redusă influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.

Totodată, este propus ca magistrații să beneficieze de imunitate funcțională în condițiile legii, iar în cazul urmăririi penale, numai pentru acțiunile sau inacțiunile efectuate în exercitarea funcțiilor lor. Coruperea pasivă, traficul de influență, luarea de mită și infracțiuni similare, nu pot fi considerate ca acțiuni săvârșite în exercitarea legală a funcției de judecător.

De asemenea, Ministerul Justiției a propus ca în Legea Supremă să fie stipulate atribuțiile cu specific financiar ale CSM. Autoritatea poate înainta Parlamentului propuneri de buget pentru sistemul judecătoresc din țară.

Componența și durata mandatelor membrilor CSM urmează a fi modificată. Vor putea fi aleși nu doar judecători și profesori titulari, dar și reprezentanți ai altor profesii juridice. Totodată, vor fi excluși din componența CSM ministrul Justiției și Procurorul General. Durata mandatului membrilor va crește până la 6 ani.

Proiectul de modificare a Constituției a fost elaborat potrivit angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere RM-UE și a Planului de Acțiuni pentru Implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Justiție1 minut în urmă

Femeia care a încercat să-şi omoare proprii copii, internată în spitalul de psihiatrie

Procurorii au deferit justiţiei cauza penală de învinuire a femeii care în vara acestui an a încercat să-şi omoare propriii...

Externe51 de minute în urmă

Caz medical bizar: o femeie are încheieturile pline de firicele de aur

O femeie din Coreea de Sud s-a ales cu firicele luminoase în jurul încheieturilor şi al degetelor în urma unui...

Reportaje54 de minute în urmă

Strigăm „Motor!”, dar fără cameră

„Ia rahaturile astea de aici! Pune-le în cutie pe astea și fă loc în dulap”, se aude de după o...

Externe1 oră în urmă

Cutremur de 7,3 produs în Irak. Cel puțin 145 de oameni au murit

Un cutremur puternic cu magnitudinea 7,3 produs în Irak, duminică seară, a lăsat cel puţin 145 de oameni în zona...

Cultură5 ore în urmă

Igor Dodon alături de interpretul rus Filip Kirkorov

Igor Dodon a participat la ceremonia de înmânare a premiilor muzicale "Zolotoi Grammofon".

Social14 ore în urmă

Orașul Telenești are un nou complex sportiv multifuncțional, grație implicării băștinașilor plecați din localitate

Un complex sportiv performant a fost inaugurat astăzi în oraşul Telenești, graţie contribuţiilor băştinaşilor plecaţi din localitate, autorităţilor locale şi...

Social21 de ore în urmă

A trecut noaptea ţigări peste Prut cu ajutorul unei camere auto. Un moldovean, reţinut în România

Un tânăr moldovean, de 18 ani, a fost reţinut în România, după ce a trecut colete cu mii de ţigări...

Advertisement

Opinii