Femei și cariere în IT: Mă bucur că am posibilitatea să lucrez cu clienți importanți din SUA/ INTERVIU

Moldova.ORG continuă seria de materiale cu și despre oameni din sfera tehnologiilor informaționale. Vă invităm să urmăriți mai jos povestea Adrianei Moșnoi, care activează de mai mulți ani în domeniul web. Aceasta ne-a povestit cum a decis să urmeze acest domeniu, ce presupune munca sa zilnică, care sunt avantajele muncii în IT, dar și cum ar putea fi încurajate companiile IT să se extindă în Republica Moldova.

De ce ai ales să faci o facultate în domeniul IT?

Eu mi-am început studiile în IT la Colegiul Financiar Bancar din Chișinău, la facultatea Informatică. Știam cu siguranță că nu vreau să urmez calea tradițională liceu – apoi facultate și știam sigur că vreau la CFBC.
Trebuie să recunosc că inițial, când analizam facultățile și specialitățile oferite, mă gândeam să aplic la finanțe, dar am întâlnit o persoană care mi-a recomandat să aplic la informatică, asta prezentând mai multe avantaje: e un domeniu de perspectivă care abia începus să se dezvolte în MD atunci; la CFBC la orice facultate faci și obiecte economice așa că poți vedea dacă îți plac careva din el de facto sau nu; timp de 3-4 ani de studii ai obiecte de specialitate și realizezi dacă îți place IT-ul, astfel că ulterior poți să continui în domeniu sau să schimbi facultatea la licență.

Am aplicat la Informatică și cred că a fost una din cele mai bune decizii luate. Am avut parte de profesori minunați și am învățat foarte multe lucruri utile, mi-am dezvoltat gândirea analitică și am studiat lucrurile de bază necesare. După absolvirea CFBC, am aplicat la UTM la IT, la studii cu frecvență redusă deoarece am ales să lucrez full-time. Suntem mai mulți colegi din aceeași promoție de la CFBC care lucrăm full-time și suntem colegi la universitate. O surpriză plăcută pentru noi a fost faptul că noi am fost prima promoție care a avut locuri bugetare la frecvență redusă. Continuarea studiilor în IT a fost ceva natural deoarece eram deja inițiată în domeniu, îmi plăcea domeniul și aveam și un job deja așa că asiguram o continuitate.

Cum au fost anii de studenție, e complicat pentru o fată să fie studentă la IT?

Pentru mine anii de studenție sunt de facto cei 4 ani petrecuți la colegiu. Am avut parte de profesori minunați, printre care și Dl. Vasilache Grigore, care a fost un adevărat mentor pentru noi. Am învățat de toate la colegiu, care ne oferă posibilitatea să cunoaștem mai multe ramuri, dar e vorba de lucruri de bază, e nevoie de mai mult timp și informație pentru a te aprofunda în careva domeniu din IT.

Am avut parte de multe proiecte în care eram implicată la colegiu, am studiat și adăugător cursuri de rețele, am fost activă și în comunitatea de IT, care abia se forma și am avut și parte de nopți nedormite – nu a fost ușor pe alocuri, dar efortul a meritat. Vreau să cred că în IT nu există careva diferențe între performanța și apreciere în dependență de gen – depinde de abilitățile pe care le posezi și cum realizezi lucrul pe care trebuie să-l faci. Așa că nu e mai complicat să studiezi dacă ești fată, e nevoie de efort din partea oricui. Dacă există o careva subapreciere / discriminare de gen, cred că depinde de persoană. Companiile din întreaga lume încearcă să atragă cât mai multe fete în IT, așa că fetele pot și trebuie să se implice în acest domeniu.

Cu ce te ocupi exact la compania la care lucrezi acum?

În compania în care lucrez acum activez în calitate de Project Manager (PM). Asta presupune faptul că sunt responsabilă de livrarea unui proiect cap-coadă, cu toate detaliile necesare și am o echipă permanentă de oameni cu care lucrez (suntem 7 oameni), care poate fi extinsă în funcție de necesitate.

Noi lucrăm în domeniul web și avem clienți din diferite domenii iar proiectele mereu diferă ca complexitate și termeni de livrare. Există mai multe etape în viața unui proiect, iar ca PM ești responsabil sau implicat în toate, coordonezi echipa și taskurile, ai viziune long-term a proiectului, comunici cu clienții, etc. E interesant, e mult de lucru, dar atunci când ai produsul gata și știi că există o mulțime de oameni care îl folosesc, satisfacția e maximă.

adriana mosnoi 1Care sunt realizările tale cu care te mândrești cel mai mult?

Eu mă bucur că activez în IT!
E un domeniu în care mereu este ceva nou și interesant de făcut / învățat.

Mă bucur că am posibilitatea să lucrez cu clienți importanți din SUA. Am colaborat la multe proiecte cu Stanford University, National Audubon Society și multe alte companii și organizații. Am colaborat cu clienții noștri de acolo și am avut posibilitatea să călătoresc în Silicon Valley (California), să vizitez campusul universitar Stanford, campusul Google, să călătoresc în regiune și în San Francisco. Am călătorit de asemenea în Washington DC și New York, la fel pentru niște colaborări și întâlniri cu clienții. A fost minunat să văd acest regiuni/orașe frumoase, să cunosc personal clienții cu care colaborăm și să lucrez la proiecte complexe și interesante.

Am o echipă minunată cu care lucrez și am ocazia să-mi dezvolt abilitățile în mai multe domenii, pentru că fiind un PM trebuie să ai și skill-uri de comunicare, de management, cunoștințe în IT și dorința de a cunoaște mereu lucruri noi.

IT-ul e un domeniu care presupune continuu studiu. Găsești, ai timp pentru a fi la curent cu tot ce apare nou în acest domeniu?

E adevărat, IT-ul e un domeniu care e în continuă schimbare, iar tu trebuie să ții pasul cu el. Foarte multe lucruri noi sau tendințe le cunoaștem și implimentăm deoarece le abordăm la nivel de companie sau proiect, în funcție de caz. Fiecare proiect la care lucrăm poate veni cu ceva nou sau noi putem fi cei care vin cu inițiativa de a îmbunătăți anumite lucruri, astfel învățăm și ne dezvoltăm.

Companiile de obicei susțin instruirea / creșterea continuă a anagajaților, dar în majoritatea cazurilor e nevoie de alocarea timpului personal pentru dezvoltare, deoarece în timpul lucrului trebuie să fim conștienți că avem anumite responsabilități și termeni de livrare.

Ce ar putea face statul mai mult pentru a încuraja dezvoltarea acestui domeniu în Republica Moldova?

Probabil ar fi destul de mult aspecte care ar putea fi îmbunătățite pentru a încuraja dezvoltarea domeniului IT în Moldova. Care din ele ar fi:

1. colaborarea cu mediul privat pentru a oferi studii calitative și o listă de subiecte necesare
2. îmbunătățirea sistemului de taxe / impozite pentru domeniul IT și companiile de aici
3. pachet social îmbunătățit pentru angajați
4. informarea la nivelul populației, promovarea și încurajarea tinerilor să studieze IT-ul
5. pregătirea cadrelor calificate în domeniu pentru a atrage companiile IT pe piață
6. Interacțiunea tinerilor cu companiile IT, pentru ca ei să cunoască mai multe direct de la sursă

Ce trebuie să știe un elev care intenționează, dar nu e sigur să urmeze o facultate în acest domeniu?

IT-ul e un domeniu care îți poate oferi multe posibilități și un trai decent oriunde, dar e un domeniu care necesită autodezvoltarea continuă și dorința de a crește. Eu le-aș recomanda elevilor să aplice la colegiu și ulterior la universitate. Astfel, ai deja un bun bagaj de cunoștințe și e cu mult mai ușor la universitate. Le-aș sugera să aplice la internshipuri sau să facă proiecte proprii încă din primii ani de studenție și să învețe cât mai mult de sine stătător. Cererea de specialiști IT e mare, dar e important să fii calificat. E mai greu să începi internshipurile abia după absolvirea ciclului de licență, în IT e important să începi dezvoltarea ta cât mai devreme, deoarece acumularea experienței va fi cu mult mai benefică pentru elev.

Participarea la diferite evenimente organizate în societate reprezintă de asemenea un avantaj, deoarece poți cunoaște oamenii din domeniu, poți afla mai multe despre companiile de pe piață, cum lucrează, ce tehnologii se folosesc, etc, iar aceste evenimente și inițiative susținute de companii sunt la moment cu mult mai multe decât 7-10 ani în urmă.

Există foarte multe lucruri pe care le poți face în IT, trebuie să îți dorești să faci asta și să muncești pentru a obține rezultatele dorite.

Ce ți-a adus acest domeniu de activitate și nu putea să-ți ofere altă meserie?

IT-ul e un domeniu în continuă schimbare, iar eu sunt persoana care e mereu entuziasmată de ceva nou. Tehnologiile fac parte din viața noastră zilnică, iar faptul că eu activez în acest domeniu și văd tendințele și înțeleg cum stau lucrurile, respezintă un avantaj personal.

Jobul mi-a oferit posibilitatea de a călători peste hotare și să interacționez cu clienți importanți, ceea ce nu ar fi fost posibil activând în alte domenii. Am cunoscut oameni cu experiență, de la care ai multe de învățat și am crescut și eu. Un alt aspect important e faptul că având un job în IT ai și un salariu care îți asigură un trai decent și careva posibilități rar întâlnite în alte domenii de activitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.