Connect with us

Politică

Federica Mogherini, în dialog cu Pavel Filip: Republica Moldova poate miza pe susținerea deplină a UE

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip a avut astăzi, în marja participării la Summit-ul Parteneriatului Estic, o întrevedere cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Discuţiile dintre oficiali s-au axat pe evoluţiile interne din Republica Moldova, inclusiv principalele realizări obţinute în implementarea prevederilor Acordului de Asociere, precum şi ale Agendei de Asociere pentru 2017-2019.

În context, părțile au salutat deciziile de acordare a asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar țării noastre.

”Semnarea Acordului privind asistența macrofinanciară și decizia de alocare a suportului bugetar sunt semnale pozitive pentru cetățenii Republicii Moldova. Până la sfârșitul anului curent vor fi îndeplinite toate condiționalitățile pentru alocarea primei tranșe din asistența macrofinanciară”, a menționat Pavel Filip.

De asemenea, părţile s-au referit şi la modalităţile de dezvoltare a cooperării în cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv prin consolidarea cooperării în contracararea ameninţărilor de tip hibrid, dar şi a participării în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor.

În cadrul dialogului a fost abordat şi subiectul reintegrării Republicii Moldova. Pavel Filip s-a referit la progresele atinse în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, menţionând că interesele populaţiei şi ale agenţilor economici din regiune sunt esenţiale pentru Executiv.

În context, Federica Mogherini a spus că UE susține pe deplin procesele pozitive care au loc pe dimensiunea reglementării transnistrene și s-a arătat optimistă în preajma reuniunii în formatul 5+2 de la Viena, programată pentru săptămâna viitoare.

Totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate a asigurat Republica Moldova de toată susținerea în modernizarea țării.

”Obiectivul nostru primar este să ajutăm Republica Moldova să traverseze perioada complicată prin care trece, să consolideze rezultatele reformelor, în special în domeniul justiției, al combaterii corupției și în sectorul audiovizual”, a menționat oficialul european.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Guvernul va prezenta raportul anual de activitate în ședința plenară a Parlamentului

Publicat

pe

De către

Raportul anual privind implementarea Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2016-2018 va fi prezentat în ședința plenară a Parlamentului din această săptămână. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, în ședința de astăzi, ordinea de zi a ședințelor plenare pentru săptămâna curentă.

Deputații vor mai audia Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017. Totodată, plenul Parlamentului va dezbate proiectul Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018-2022.

Pe ordinea de zi mai figurează ratificarea Acordului cu Guvernul Turciei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, precum și modificările legislative la Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.

Parlamentul se va convoca în ședință plenară vineri, 11 mai, începând cu ora 10.00.

Citește mai departe

Politică

PL cere Guvernului să-i declare persona non-grata pe artiștii ruși Iosif Kobzon şi Lev Leşcenco

Publicat

pe

De către

Fracțiunea Partidului Liberal a expediat astăzi un demers în adresa premierului Pavel Filip cu solicitarea de a-i declara persona non-grata pe artiștii ruși Iosif Kobzon şi Lev Leşcenco.

Liberalii argumentează prin faptul că persoanele nominalizate fac parte din “grupul grupul propagandist al regimului separatist şi susţinători ai agresiunii ruse în Ucraina”, iar Iosif Kobzon este declarat persoană indizerabilă în majoritatea statelor Uniunii Europene.

“Din banii sustraşi de la cele trei bănci falimentare, principalul figurant şi declarat oficial organizator al „jafului secolului”, Ilan Şor a plătit concertul pentru 12 mai curent, cu participarea artiştilor ruşi menţionaţi. Formal, concertul este dedicat „Zilei Victoriei”, fapt ce constituie propagandă electorală pură, în susţinerea candidatului aşa-zisului „Partidul Şor”, la funcţia de primar al municipiului Chişinău, Reghina Apostolova”, se arată în demersul PL.

Totodată, formațiunea atenționează că Codul electoral stabileşte expres interdicţia concurenţilor electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova în acţiunile de agitaţie electorală.

În plus, PL precizează că sărbătorile de tradiţie sovietică, gen 1 mai şi 9 mai, sunt utilizate pentru a creşte gradul de mobilizare al electoratului nostalgic sovietic şi un prilej favorabil propagandei pro-ruse.

Citește mai departe

Politică

Comisia de politică externă a aprobat candidatura Cristinei Balan în calitate de ambasador al R.Moldova în SUA

Publicat

pe

De către

Comisia de politică externă și integrare europeană a Parlamentului  a aprobat candidatura doamnei Cristina Balan în calitate de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Candidatura ambasadorului desemnat  urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova și, ulterior numită prin decret de președintele țării.

Potrivit art.10 al Legii cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului.

Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Precizăm că astăzi președintele PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că Cristina Balan a fost nominalizată pentru ocuparea funcţiei de ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Până în prezent, Cristina Balan a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova, fiind direct responsabilă pentru relaţii internaţionale şi diplomaţie de partid.

Foto: Publika.md

Citește mai departe