Farmacistii se pronunta categoric impotriva introducerii noului sistem informational

Reprezentantii farmaciilor din capitala se pronunta categoric impotriva implementarii, pina la 26 aprilie curent, a Sistemului informational automatizat, prevazut de Hotarirea Guvernului R. Moldova din 25 ianuarie 2006.

Solicitata de Info-Prim Neo, farmacistul – diriginte al „TreviFarm”, Nina Ababii a mentionat ca programul electronic impus este foarte incomod si costisitor. „Farmaciile mici si cele din mediul rural nu vor putea suporta cheltuielile necesare pentru implementarea noului sistem si vor fi nevoite sa se inchida”.

Potrivit sursei citate, din aceasta cauza, unele farmacii deja s-au inchis, medicamentele s-au scumpit, iar cele ieftine, dar totodata strict necesare pentru sanatatea si viata omului, risca sa dispara din vinzare. „Conform Hotaririi de Guvern, fiecare medicament trebuie sa fie insotit de fisia latenta, care costa 26 de bani. in afara de aceasta, farmaciile suporta cheltuieli suplimentare legate de angajarea unei persoane speciale, care aplica aceasta eticheta. Iar in cazul unor medicamente de dimensiuni mici, aceste stichere acopera informatiile necesare despre medicament”. Nina Ababii spune ca farmacia pe care o reprezinta nu este in stare sa suporte cheltuielile legate de procurarea tehnicii necesare. „Farmacia trebuie sa aleaga, fie sa ia anumite credite, fie sa se inchida”.

Potrivit directorului farmaciei „Stefania Manole”, Iurie Manole, autorii sistemului impus nu cunosc sau nu tin cont de diferentele activitatii depozitului farmaceutic si al farmaciei, ceea ce ar putea conduce la unele dificultati si chiar la blocarea sistemului. De asemenea, farmacistii nu au o pregatire speciala pentru utilizarea programului de calculator, in baza caruia va functional sistemul, mai ales cei in virsta, si nici nu li s-a acordat timp suficient pentru instruire. Acestia vor insusi cu greu noul program sau vor trebui concediati, lipsa experientei lor facindu-se resimtita imediat. Sursa citata, considera ca „necesitatea introducerii noului sistem este doar un pretext, de fapt se urmareste doar stoarcerea de bani”. in aceste conditii, farmaciile mici vor falimenta, altele vor suporta cheltuieli, care vor fi recuperate cu greu, sustine Iurie Manole.

Directorul altei farmacii, Elena Vasileva a declarat ca, potrivit hotaririi de Guvern, programele electronice noi urmau a fi instalate gratuit, insa Agentia Medicamentului, in loc sa elibereze programe gata, a oferit versiuni demo, care nu asigura functionarea. Potrivit ei, pentru instalarea programelor, fiecare farmacie trebuie sa achite circa 370 USD.

La fel, Elena Vasileva a spus ca pe linga cheltuieli legate de instalarea programului nou, farmaciile trebuie sa procure tehnica de calcul, scanere, aparate de casa etc. Sursa citata a mentionat ca aplicarea etichetei cu fisie latenta pentru fiecare produs in parte, impus de aceeasi hotarire, este absolut inutila. in opinia ei, aceste etichete nu vor influenta calitatea medicamentelor in nici un fel, in schimb vor contribui la scumpirea lor. in afara de dificultati, acest program nu ofera nimic, sustine Elena Vasileva.

Farmacistii au mai afirmat, ca initial, autorii programului, ar fi trebuit sa-i consulte, dupa care sa fie elaborat un sistem informational adecvat si apoi testat in unele farmacii mici. Si doar dupa aceasta sa convinga si alte farmacii ca este un sistem functional si necesar. Totodata, reprezentantii farmaciilor sustin ca noul program solicita mult timp la aplicare, ceea ce va conduce la formarea cozilor in farmacii. „Bolnavii cardiaci ar putea muri stind la cozi”, spun ei.

De asemenea, nu este clar in ce baza vor functiona farmaciile de pe linga spitale si policlinici si cum se va duce evidenta medicamentelor produse la comanda in cadrul farmaciilor. Noul program nu este prevazut pentru astfel de cazuri, ele urmind a fi examinate in particular.

Presedintele Ligii Farmaciilor Independente (LFI) de pe linga Asociatia Micului Business, Sergiu Ziuzenco a mentionat pentru Info-Prim Neo ca, desi au ramas mai putin de 10 zile pina la termenul – limita, farmaciilor din municipiu le este greu sa se conformeze noilor cerinte. Mai mult, programul propus nu este calitativ, cu toate acestea se insista a fi implementat. „Programul a fost testat la trei farmacii din Chisinau, cu participarea consilierului presedintelui R. Moldova, Oleg Reidman si a expertilor independenti. Acestia s-au pronuntat negativ. Programul nu este unul performant, precum afirma cei care-l impun, ci este depasit cu circa 10 ani fata de cel utilizat actualmente in farmacii”, a subliniat sursa citata.

De asemenea, potrivit lui Ziuzenco, etichetele cu fisie latenta nu protejeaza deloc preparatul. „Fisia are un bar cod, dar noul program nu cere inregistrarea acestuia, ci codul producatorului, reiese, ca este absolut inutila”.

Presedintele LFI spune ca a sesizat Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare despre acest caz. Totodata, la 26 aprilie curent va fi organizata o masa rotunda cu participarea partilor interesate. La acest eveniment conducerea Asociatiei Micului Business, de comun cu farmacistii ar putea lua o decizie privind organizarea unor actiuni de protest.

Conform Hotaririi Guvernului, farmaciile din afara capitalei sunt obligate sa implementeze noul sistemului informational automatizat pina la sfirsitul anului curent. in total, farmaciile vor fi impuse sa cheltuie pentru aceasta circa 36 mln lei. in R. Moldova activeaza circa 2000 farmacii mici, care au pina la 16 mii angajati. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.