Fariseii de la CCA

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a reuşit să-i lase pe cetăţenii R. Moldova fără postul român de televiziune TVR 1. În acelaşi timp, postul public rusesc de televiziune „ORT” „călăreşte” bine-merci prima reţea de stat cu acoperire naţională. Pentru decizia prin care CCA a permis retransmiterea unui post comercial de la Bucureşti, în schimbul celui public, au votat cinci membri CCA, printre care şi Valeriu Frumusachi, cel care, recent, „ameninţa” că îşi va revedea votul dacă TVR 1 nu va mai fi în R. Moldova.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a reuşit să-i lase pe cetăţenii R. Moldova fără postul român de televiziune TVR 1. Cinci membri ai CCA-ului i-au permis postului apărut peste noapte „2 Plus”, care a preluat reţeaua de stat nr. II, să retransmită un post comercial de la Bucureşti, în locul celui public românesc. În acelaşi timp, postul public rusesc de televiziune „ORT” „călăreşte” bine-merci prima reţea de stat cu acoperire naţională.

Şedinţa de marţi a CCA-ului nu a fost lipsită de scandal. Trei membri ai acestuia au părăsit sala, pe motiv că ordinea de zi le-a fost prezentată la începutul şedinţei de către preşedintele instituţiei, Gheorghe Gorincioi, fără a fi consultată în prealabil, aşa cum se proceda de obicei. Cinci din cei şase membri CCA prezenţi au satisfăcut oferta postului de televiziune „2 Plus” de a retransmite (cu o calitate a imaginii sub orice nivel – n.r.) „Antena Internaţional”, în locul postului „TVR 1”. Potrivit directorului „2 Plus”, Răzvan Paveliu, nu s-a reuşit încheierea unui contract cu Societatea Română de Televiziune (SRTv) privind retransmiterea în R. Moldova a postului „TVR 1”. Paveliu susţine că partea română nu a acceptat o întrevedere şi nici nu a răspuns la scrisorile pe care le-a trimis.

„Era clar”

Între timp, SRTv care are licenţă de a retransmite „TVR”-ul pe teritoriul R. Moldova până în 2011, a atacat în judecată CCA-ul, solicitând sute de mii de euro ca despăgubiri. „În momentul în care TVR a dat în judecată CCA-ul, era clar că n-o să semneze niciun acord. La şedinţa trecută, SRTv a înaintat o cerere prin care solicita CCA-ului să anuleze decizia privind scoaterea la concurs a reţelei prin care era retransmis „TVR”. CCA nu a fost de acord, şi SRTv a mers în judecată”, a declarat pentru JURNAL Ludmila Vasilache, vicepreşedintele CCA care a părăsit ultima şedinţă împreună cu Vlad Ţurcanu şi Ruslan Pleşca. Potrivit Ludmilei Vasilache, la CCA nu s-a pus în discuţie scoaterea la concurs a reţelei prin care este retransmis „ORT”-ul.

„Aveţi TVR în casă?”

Dacă vă aduceţi aminte, JURNAL a publicat recent un interviu cu cel mai „nesigur” membru CCA care îşi schimbă deciziile după cum bate vântul. „Aveţi la ora actuală TVR în casă? Fiţi de acord că în momentul în care nu veţi avea TVR, eu mă voi ţine de cuvânt. Pot reveni chiar asupra votului meu”, ne-a spus atunci Valeriu Frumusachi care a votat inclusiv scoaterea reţelei de stat nr. II la concurs. Iar marţi, acesta a votat şi pentru noua grilă a postului „2 Plus” care îşi propune să „retransmită”, printre programe proprii, şi „Antena Internaţional” de la Bucureşti. Tot în acel interviu, Frumusachi susţinea că după ce a nimicit „TVR”-ul, CCA se va apuca şi de capul „ORT”-ului. Solicitat de JURNAL, Frumusachi n-a vrut să vorbească cu noi, ruşinat parcă de declaraţiile sale anterioare.

Cu „ORT”, dar fără „TVR”

„De ce să scoată la concurs reţeaua prin care este retransmis „ORT”-ul? Frumusachi s-o scoată, dacă vrea. Nu are cum, pentru că acolo e totul în regulă. Datorii nu sunt. Reţeaua nr. II a fost scoasă la concurs, pentru că SRTv avea datorii şi nici nu avea de gând să le achite”, ne-a spus Corneliu Mihalache, membru CCA.
La momentul actual, postul de televiziune „Euro TV” retransmite „TVR Internaţional”, dar acest post nu are acoperire teritorială importantă.

În R. Moldova există trei reţele de stat cu acoperire naţională. Pe prima este retransmis „ORT”-ul, pe a doua – „2 Plus”, iar pe a treia – „Moldova 1”.  // Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.