Fără alternativă! Din 1 aprilie, R.Moldova va cumpăra curent doar de la Centrala Cuciurgan

Republica Moldova nu a găsit furnizori de alternativă a energiei electrice și va continua să cumpere încă un an de zile, circa 80% din necesarul de curent de la Centrala Electrică Moldovenească de la Cuciurgan, controlată de grupul rus Inter RAO EES.

Informaţia a fost confirmată pentru portalul specializat www.mold-street.com de oficiali de la Ministerul Economiei. Asigurarea cu curent electric dintr-o singură sursă, are loc după ce la finele anului trecut Ucraina, care se confruntă cu probleme energetice, a stopat livrările de curent către R.Moldova.

Astfel, pe 31 martie 2015, expiră contractile de achiziție a energiei electrice, semnate pentru un an de zile cu furnizorul ucrainean DTEC Power 11Trade și Centrala Electrică Moldovenească (de la Cuciurgan), iar companiile de distribuție a curentului au solicitat oferte de la potențiali furnizori.

Ca și în anii precedenți, Gas Natural Fenosa a trimis o solicitare de oferte de livrare a energiei electrice la mai multe companii din regiune. Singura companie care a dat curs cererii a fost Central de la Cuciurgan”, a declarat responsabilul de la Departamentul Relații Externe și Comunicare a investitorului spaniel, Vasile Gribincea.

Și Ministerul Economiei, în subordinea căruia se află operatorul local Energocom și cele două companii de distribuție RED Nord și RED Nord-Vest a confirmat că doar Centrala Electronică Moldovenească a prezentat furnizorilor oferta de 6,8 cenți /kwh.

Potrivit Ministerului Economiei, SA Energocom a semnat cu RED Nord și RED Nord-Vest, contracte de furnizare a energiei electrice la prețul de 6,795 cenți /kwh. Contractele sunt valabile până pe 31 martie 2016.

Astfel, rezultă că începând cu 1 aprilie 2015 și până pe 31 martie 2016, prețul de achiziție a curentului electric va rămâne același ca și cel actual de 6,8 cenți.Doar că, în urma deprecierii leului în raport cu dolarul american, prețul de achiziție a energiei electrice este totuşi cu 38,5% mai mare comparativ cu cel de acum un an.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.