Falşi brokeri au prejudiciat cetăţeni ai Republicii Moldova cu peste un milion de dolari

Trei cetăţeni ai Federaţiei Ruse, unul al Georgiei şi unul din Republica Moldova au fost puşi sub învinuire pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, după ce au prejudiciat mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cu peste un milion de dolari.

Membrii grupării, sub calitatea falsă de brokeri şi reprezentanţi oficiali ai unor companii străine care administrează platforme de ivestiţii online, au implementat tehnici şi metode infracţionale.

Victimele au fost influenţate şi determinate să transfere sume considerabile pe conturile membrilor grupării criminale, cu titlu de investiţii în operaţiuni pe piaţa de capital, în consecinţă, banii fiind transferaţi în zone off-shore.

Clienţii au fost influenţaţi sub iluzia şi legenda falsă a unor câştiguri instantanee, banii nefiind investiţi real pe piaţa financiară, figurînd doar artifical pe platformele de tranzacţionare. Mai mult ca atât, consultanţa acordată clienţilor era în sensul îndemnării la tranzacţii care, de fapt, le cauzau pierderi clienţilor, pentru a putea fi justificată nerecuperarea investiţiilor.

În cadrul operaţiunii de destructurare, realizată în cadrul urmăririi penale, au fost efectuate percheziţii în locaţiile de acţiune ale figuranţilor, fiind ridicate mijloacele tehnice utilizate şi reţinuţi 5 figuranţi, printre care trei sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse, unul al Georgiei şi unul din Republica Moldova.

Toţi cinci indivizi au fost puşi sub învinuire pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari, iar la demersul procurorilor, aceştia au fost plasaţi în arest preventiv pentru o lună.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede de la 8 până la 15 ani închisoare.

Procurorii şi ofiţerii SIS continuă acţiunile de urmărire penală în vederea stabilirii turoror circumstanţelor cauzei şi identificării tuturor persoanelor implicate în acestă schemă ilegală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.