Connect with us

Politică

Extinderea UE trebuie sa continue pentru Balcanii de Vest si R.Moldova, sustine un europarlamentar roman

Este absolut necesar ca procesul extinderii Uniunii Europene sa continue pentru tarile din Balcanii de Vest si Republica Moldova”, a declarat la 11 iulie curent, in cadrul dezbaterilor privind

Publicat

pe

"Este absolut necesar ca procesul extinderii Uniunii Europene sa continue pentru tarile din Balcanii de Vest si Republica Moldova", a declarat la 11 iulie curent, in cadrul dezbaterilor privind Procesul si Strategia de extindere a UE, deputatul roman in Parlamentul European, Marian Jean Marinescu.

"Strategia viitoare de extindere a UE trebuie sa se bazeze pe experienta acumulata pana acum si pe situatia politica si economica actuala. Extinderile anterioare au adus beneficii, atat Uniunii in ansamblu, cat si tarilor care au aderat", considera Marinescu. "Exista argumente pentru continuarea extinderii. Cred ca ar fi in detrimentul Uniunii Europene ca state precum cele din Balcani sau Republica Moldova sa ramana in afara”, a mai declarat deputatul PE.//REPORTER.MD

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Andrian Candu a semnat decretul! “Legea anti-propagandă” a fost promulgată

Publicat

pe

De către

Decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat, în dimineața zilei de astăzi, de președintele Parlamentului Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru  promulgarea acesteia.

La 22 decembrie 2017, Parlamentul a menținut votul pentru Legea nr.257, cunoscută drept “legea anti-propagandă”, remisă spre reexaminare de șeful statului.

Astfel, în Codul audiovizualului sunt incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

La fel, este prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Potrivit art.93 (2) din Constituție, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

Totodată, după refuzul deliberat al șefului statului de a îndeplini obligațiile constituționale de promulgare a Legii, la data de 5 ianuarie curent,  Curtea Constituțională constatat circumstanţa care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.

Potrivit avizului Înaltei Curți, în temeiul articolului 91 din Constituție, în ordinea exercitării interimatului, președintele Parlamentului a emis, în calitate de președinte interimar, decretul de promulgare a Legii nr.257 din 22 decembrie 2017 cu privire la modificarea şi completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova.

Citește mai departe

Politică

Miniștrii desemnați vor depune jurământul de învestire la 10 ianuarie. Decretele vor fi semnate de Andrian Candu

Publicat

pe

De către

Miniștrii desemnați vor depune miercuri, 10 ianuarie 2018,  jurământul de învestire. Decretele urmează să fie semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării.

De asemenea, președintele interimar al Republicii Moldova va promulga Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova, reexaminată de Parlament la 22 decembrie 2017.

Evenimentul va avea loc la Reședința de Stat, la ora 10.00.

Refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a noilor membri ai Guvernului la propunerea repetată a prim-ministrului, precum și refuzul de a promulga o lege pentru care Parlamentul a reconfirmat votul  constituie o încălcare a obligațiilor constituționale ale șefului statului, constatată de Curtea Constituțională .

Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova pentru promulgarea unei legi la data de 5 ianuarie curent, iar pentru remanierea guvernamentală la 2 ianuarie 2018.

 

Citește mai departe

Politică

În 2017, Igor Dodon NU a promulgat 23 de acte legislative. 15 au fost reexaminate de Parlament

Publicat

pe

De către

În 2017, președintele Igor Dodon a refuzat promulgarea a 23 de acte legislative. Dintre acestea, 15 au fost reexaminate de Parlament.

În total, pe parcursul anului trecut, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 324 de acte legislative, arată bilanțul statistic al procesului legislativ pentru anul 2017.

Astfel, deputații au votat 241 de legi, iar 83 – hotărâri.

Conform art.72 alin.(1) din Constituția Republicii Moldova au fost adoptate 234 legi organice, 6 legi ordinare și 1 – constituțională.

Cele mai multe legi – 152 au fost pentru modificare și completare, 50 legi cadru și 39 – legi pentru ratificări.

Din numărul total de hotărâri, 36 au fost de numire sau eliberare, 28 – hotărâri de modificare și completare, iar 19 au fost hotărâri cadru.

Totodată, deputații au examinat și aprobat 245 proiecte de legi în lectura I.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică1 oră în urmă

Andrian Candu a semnat decretul! “Legea anti-propagandă” a fost promulgată

Decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat, în dimineața zilei de astăzi, de...

Externe2 ore în urmă

Un moldovean și-a cumpărat mașină în Franța cu 3400 euro, dar a rămas fără ea la hotar

Un moldovean a rămas fără mașina cumpărată în Franța, după ce poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei...

Social2 ore în urmă

Două autobuze au ars complet într-o parcare din Băcioi// VIDEO

Două autobuze, cuprinse de flăcări, au fost stinse de pompieri în această noapte.

Social2 ore în urmă

Mitropolitul Vladimir: Nu punem taxe. Când vedeți în Biserică niște taxe, este un îndemn cam aproximativ cât ar trebui să fie

Bisericile din Moldova trăiesc din jertfa creștinilor, dar nu pun taxe cât creștinul trebuie să plătească. Iar taxele afișate aici...

Externe6 ore în urmă

Un deţinut, declarat mort, a început să sforăie pe masa de autopsie. Familia cere eliberarea acestuia

Familia unui deţinut care fusese declarat mort de medici înainte de a se trezi la autopsie a cerut eliberarea imediată...

Social14 ore în urmă

O infirmieră de la 903, lovită cu piciorul și îmbrâncită de un pacient la Cahul. Femeia s-a ales cu o fractură

O infirmieră de la 903 a fost lovită cu piciorul și îmbrâncită de un pacient în stare de ebrietate căruia...

Externe17 ore în urmă

Un zid imens de gheaţă, care se întinde pe mai bine de 12 kilometri, s-a format la graniţa dintre China şi Rusia// VIDEO

Vizitatorii au supranumit acest fenomen Marele Zid de Gheaţă.

Advertisement

Opinii