Connect with us

Diverse

Exporturile moldovenești, în continuă creștere. Principala destinație: UE

Publicat

pe

Biroul Național de Statistică a anunță că exporturile de mărfuri moldovenești s-au majorat în luna septembrie cu 7,8% față de luna august și cu 15,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, în luna septembrie, țara noastră a exportat mărfuri în valoare de 224,1 milioane de dolari SUA, principala destinație a acestora fiind piața Uniunii Europene.

„Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 1 miliard 66,6 milioane de dolari (cu 16,6% mai mult față de ianuarie-septembrie 2016), deținând o cotă de 64,6% în totalul exporturilor”, se arată în comunicatul emis de BNS.

Sporirea exporturilor mărfurilor moldovenești pe piața UE a fost determinată de condițiile favorabile prevăzute de Acordul de Liber Schimb, lucru menționat și de Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstron, într-o conferință depresă susținută împreună cu prim-ministrul Pavel Filip.

Exporturile în țările CSI au însumat peste 336 de milioane de dolari, în creștere cu 12 la sută față de ianuarie-septembrie anul trecut. Ponderea Comunității Statelor Independente în volumul total al exporturilor moldovenești este acum de 20,4%.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Un bărbat din Briceni plasa capcane în zona de frontieră, iar doi tineri din Ocnița, prinși cu o căprioară vânată ilegal

Publicat

pe

De către

O căprioară vânată, capcane, plase, armă și muniție fără acte de deținere au fost depistate de polițiștii de frontieră din Direcția regională NORD. În prezent, trei cetățeni moldoveni sunt documentați pentru încălcarea regimului de frontieră, cu scop de braconaj cinegetic, și deținerea ilegală a armei și munițiilor. Reținerile au fost consemnate la sfârșitul săptămânii trecute.

În primul caz, pe direcția localităților Medveja-Podvirevca, la o distanță de aproximativ 50 de metri de la linia frontierei, polițiștii de frontieră din SPF Larga au observat o persoană ce jalona, folosind diferite capcane.

La fața locului a fost identificat un cetățean al R. Moldova de 45 de ani, locuitor al satului Medveja, r-nul Briceni. În urma chestionării lui, dar și reconstituirii itinerarului de deplasare al acesteia au fost depistate două capcane artizanale, deja instalate.

La fel, urmare a verificării rucsacului personal s-au descoperit alte patru capcane și obiecte necesare instalării acestora.

Pe faptul celor depistate și cercetării incidentului în flagrant, de către judecătorul de instrucție a fost autorizată percheziția domiciliară.

Polițiștii de frontieră au ridicat din gospodăria bărbatului două capcane confecționate artizanal, cât și materie primă pentru fabricarea lor, plase de pescuit de dimensiuni diferite prelucrate manual, dar și de uzină specializată, rămășite animaliere, două tuburi-cartușe pentru arme de vânătoare, 26 de cartușe cu glonț de 12.7 mm pentru arme de calibru mare, 35 de cartușe cu glonț de 7.62 mm pentru pistoale mitralieră.

În cea de-a doua reținere, ofițerii de investigație au acționat în zona de competență a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița. Astfel, în apropierea satului Gârbova, r-nul Ocnița, echipa Poliției de Frontieră a somat pentru a opri în trafic un mijloc de transport de model Niva 2121, cu numere de înmatriculare moldovenești.

Conducătorul auto a ignorat somarea și a pornit, în viteză, spre fâșia forestieră din apropiere, încercând să se ascundă. Deși s-a abandonat mijlocul de transport, polițiștii de frontieră au reușit să prindă două persoane, de 28 și 31 de ani, ambii domiciliați în sat. Gârbova.

La examinarea autoturismului, în portbagaj a fost depistată o căprioară împușcată. Totodată, la circa zece metri de locul unde a fost abandonat automobilul s-a descoperit și o armă de foc. La cererea angajaților Poliției de Frontieră de a prezenta documentele de însoțire pentru armă și mijlocul de transport, persoanele au declarat ca nu le dețin.

Tinerii sunt documentați în stare de libertate. După expunerea expertului asupra bunurilor depistate, se vor stabili indicii de calificare a contravenției sau infracțiunii săvârșite.

Citește mai departe

Diverse

Ignite Reunion: foștii speakeri Ignite îți spun de ce trebuie nu trebuie să lipsești de la această ediție

Publicat

pe

De către

Conferința Ignite va avea loc pentru a patra oară la Chișinău, iar aceasta ediție este una mai specială. Ignite: The Spirit invită în scenă oameni simpli, moldoveni ai căror nume nu l-ai mai auzit, dar care au ce să-ți spună.
În scurt timp, îți vom face cunoștință cu ei, dar până atunci, am ținut să vorbim cu participanții la fostele ediții Ignite în cadrul evenimentului Ignite Reunion, un eveniment tradițional la care se întâlnesc participanții edițiilor anterioare cu cei care abia urmează să urce pe scena de la Tekwill.

„Ignite e ca o bucătărie în care nu ai acces în mod obișnuit. E o bucătărie în care toți stau la un pahar de vin și-și spun istorii. De regulă, nu fiecare este invitat, dar uite că pentru o zi, ușile se deschid și oricine are acces la istoriile spuse în bucătărie. Mai e și o ocazie bună pentru a face networking” spune Serge Zănoagă, paritcipant la ediția „you. different”.

Valentina Furtună, la fel, participantă la prima ediție Ignite „you. different” spune că Ignite sparge bula în care te afli zi de zi. „Venind la acest eveniment și fiind atât de aproape de istoriile oamenilor, ieși din zona de confort. Pentru mine a fost un șoc să ies pe scenă, dar a fost o experiență benefică. Apoi, când am venit în calitate de spectator, a fost și mai wow căci atunci când ești alături de oameni de succes te simți și tu de succes.”

Ignite: The Spirit își propune să aducă pe scenă persoane fără experiență de public speaking, dar și la edițiile precedente au fost vorbitori care prima dată au stat în fața a sute de oameni. Un astfel de participant a fost și Stanislav Djandjgava, pentru Ignite After Hours acesta s-a pregătit intensiv câteva săptămâni. Mesajul lui pentru cei care încă nu au decis să-și cumpere bilet la The Spirit, este: „Din toți speakerii, măcar câțiva te vor marca profund, poate într-atât încât să-ți schimbe anumite viziuni. Asta mi s-a întâmplat mie, de aia voi veni și anul acesta să ascult discursurile și sa cunosc oameni care au ce spune.”

Ignite te poate ajuta chiar să găsești soluții la problemele care te macină. Aceasta este concluzia Irinei Furtună: „Participând la astfel de evenimente, afli mai multe despre alți oameni, dar și despre tine, te descoperi! Dacă vrei să faci anumite lucruri în viață, trebuie să afli în primul rând despre experiența altora, chiar dacă sunt oameni străini pentru tine. Auzind poveștile altor oameni, ieși din cercul tău obișnuit de cunoștințe, afli alte păreri și viziuni și poți găsi soluții la problemele proprii”.

Încă mai stai pe gânduri? Grăbește-te să-ți iei bilete la Ignite: The Spirit, tonul acestei ediții va fi dat de spiritul oamenilor simpli din Moldova pe 9 februarie la Tekwill.

Ignite se desfășoară în mai multe orașe ale lumii. Specificul său constă în prezentări dinamice și atent cronometrate, punând la dispoziția vorbitorilor 20 de slide-uri care se schimbă la intervale de 15 secunde. Provocarea constă în faptul că fiecare prezentare nu durează nici mai mult, nici mai puțin decât 5 minute.

Menționăm că Ignite The Spirit este organizat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”. Partenerii evenimentului sunt Tekwill și IHUB.”

Citește mai departe

Diverse

Petru Bogatu: Moscova reprezintă o amenințare perpetuă pentru siguranța noastră națională

Publicat

pe

De către

Moldova trebuie să abordeze pași mai hotărâți privind apropierea și colaborarea cu SUA și țările UE. Asta pentru a beneficia de protectorat în fața Rusiei, care se implică tot mai mult pentru a influența situația internă din țara noastră. De această părere este jurnalistul Petru Bogatu.

Într-un editorial pentru portalul Deschide.md acesta spune că un prim pas pentru autoritățile de la Chișinău ar fi acceptarea faptului că Moscova constituie o amenințară pentru siguranța națională a țării noastre.

„Duplicitatea în vorbe și-n fapte trebuie să înceteze dacă vrem într-adevăr să supraviețuim în fața revizionismului rusesc. Republica Moldova are nevoie de o nouă strategie națională de apărare, unde să fie spus răspicat că o parte din teritoriului național este ocupat de trupele Federației Ruse. Că Moscova constituie o amenințare perpetuă pentru siguranța noastră național”, scrie Bogatu.

Jurnalistul mai spune că Moldova trebuie să facă pași hotărâți în relația cu partenerii săi din Occident pentru a putea beneficia de suportul și protecția acestora. În acest sens, Bogatu apreciază pozitiv ideea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a propus evaluarea daunelor cauzate de Rusia prin ocuparea regiunii din stânga Nistrului. „Pentru a face față provocărilor Rusiei, Chișinăul trebuie să intre în sistemul occidental de alianțe. Sub o formă sau alata. Avem nevoie de garanții reale de securitate din partea SUA și a României, consfințite prin tratate bilaterale și angajamente ferme. Acest fapt va consolida, neîndoios, și relația cu UE”, scrie Bogatu.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Petițiile mamelor care acuza probleme la naștere, din cauza sistemului medical, analizate de CNA

Cele 98 de petiții transmise de un grup de mame care au semnalat condiții inadecvate ale sistemului medical din Moldova...

Externe3 ore în urmă

Rusia a rămas fără reprezentant permanent la NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Aleksandr Gruşko din postul de reprezentant permanent al Rusiei la NATO, un decret...

Externe3 ore în urmă

Trei români au golit de peşte un lac din Italia. Au pescuit peste 3 tone și jumătate de pește

Braconierii români au făcut măcel pe un lac din Italia. Trei bărbați de origine română au fost reținuți după ce...

Economie5 ore în urmă

Ministrul Economiei Chiril Gaburici a avut o discuție telefonică cu omologul său ucrainean Stepan Kubiv

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o discuție telefonică cu prim-viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului din...

Social5 ore în urmă

Apă-Canal Chișinău a semnat un contract cu o companie franceză. Vor fi reabilitate 55 km de rețele de apeduct

Apă-Canal Chișinău  a semnat un pachet de reabilitare a rețelelor de apeduct, care prevede modernizarea a circa 55 km de...

Politică6 ore în urmă

Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chișinău

Fostul președinte Traian Băsescu a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău prin care i s-a respins cererea privind anularea decretului lui...

Diaspora6 ore în urmă

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a...

Advertisement

Opinii