Expertii sustin ca vanatul in Republica Moldova este pe cale de disparitie

Membrii Societatii municipale a vanatorilor si pescarilor atrag atentia asupra faptului ca "vanatul (animalele si pasarile care devin tinta vanatorilor – n.n.) in Republica Moldova este pe cale de disparitie", din cauza lipsei unui program concret de dezvoltare a gospodariei vanatului.

Presedintele Societatii municipale a vanatorilor si pescarilor, Oleg Ciocoi, considera ca pentru redresarea situatiei este necesar sa fie schimbata, in primul rand, structura Societatii republicane a vanatorilor si pescarilor, astfel incat aceasta sa includa si reprezentati a gospodariilor de vanatori din toate raioanele. "Totodata, este nevoie de un plan de activitate a Societatii republicane si de un mecanism de distribuire a mijloacelor financiare, acumulate de la vanatori, in directia dezvoltarii gospodariei vanatului", a declarat Ciocoi luni, in cadrul unei conferinte de presa.

Membrii Societatii municipale a vanatorilor insista si asupra modificarii legislatiei privind fauna si asupra racordarii acesteia la normele internationale. Acestia propun ca in cadrul Societatii republicane a vanatorilor si pescarilor sa fie creat un centru de combatere a braconajului si protectiei mediului inconjurator, fiind convinsi ca numarul cazurilor de braconaj ar putea fi redus odata cu inasprirea sanctiunilor pentru persoanele recunoscute drept braconieri. "In prezent, pentru un iepure vanat, braconierii achita o amenda in marime de doar 180 lei, in conditiile in care, la piata un iepure viu costa 240 lei. In Romania, pentru un iepure vanat ilegal amenda constituie 200 euro, persoana vinovata fiind lipsita de dreptul de a vana", a precizat Ciocoi.

Propunerile respective urmeaza a fi prezentate la Conferinta republicana a vanatorilor si pescarilor, preconizata pentru anul curent.

Societatea vanatorilor si pescarilor din municipiul Chisinau numara in prezent peste 2,3 mii membri. In Republica Moldova sunt inregistrati 12,5 mii vanatori. Fiecare membru al societatii achita anual cate 50 lei drept cotizatie de membru, iar invalizii si pensionarii, care au depasit varsta de 60 ani, achita cate 25 lei anual. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.