Experți: Prin adoptarea unei legi Magnitsky, R. Moldova poate recupera ani de inerție și blocare birocratică a dosare problematice

Mai multe organizații ale societății civile au lansat joi, inițiativa alinierii Republicii Moldova la standardele de integritate internațională cunoscute sub numele de „Global Magnitsky Act”, chemând Parlamentul Republicii Moldova să adopte cu caracter prioritar această lege pentru a se alătura statelor care impun sancţiuni coordonate persoanelor implicate în scheme largi de corupție, spălare de bani și încălcări grave ale drepturilor omului comise în aceste țări.

Adoptarea unei legi Magnitsky în Republica Moldova poate avea un impact uriaș, ca urmare a aderării la un mecanism internațional de prevenire și sancționare a crimei organizate. Prin intermediul acestei legi, Republica Moldova poate recupera ani de inerție și blocare birocratică a dosare problematice, stăvilind totodată accesul unor persoane direct implicate în operațiuni de fraudare bancară și spălare a banilor murdari, reiterând interdicții de intrare pe teritoriul suveran al statului RM şi confiscarea proprietăților provenite din bani fraudați, un element crucial în protejarea securității naționale și individuale a cetățenilor Republicii Moldova”, a explicat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Acest fapt va constitui un pas esențial în vederea introducerii instrumentelor adecvate de sancţionare și lichidării amenințărilor în adresa securității naționale.

Directorul TI-Moldova, Lilia Carașciuc, a spus că „prin adoptarea modificărilor legislative după modelul „ Magnitsky”, RM poate impune sancţiuni unor persoane care comit încălcări grave ale drepturilor omului”.

Societatea civilă sprijină o asemenea inițiativă și nu există nici un partid politic care ar putea să se opună justificat contra măsurilor anticorupție și de atragere la răspundere a persoanelor care sunt responsabile pentru acţiuni deosebit de grave de corupţie şi încălcări ale drepturilor omului. Parlamentul RM are obligația de a se alinia standardelor internaționale stabilite de Global Magnitsky Act, probând în acest fel intenția și capacitatea de a crea instrumente legislative mai dure contra ilegalităţilor care prezintă pericol pentru securitatea regională şi integritatea instituţiilor democratice.

Global Magnitsky Law poartă numele lui Sergei Magnitsky, un avocat rus care a deconspirat şi a raportat autorităţilor despre oficialii ruși care au fost implicați în fraude fiscale de proporţii, după care a fost arestat în 2008, torturat, închis și omorât în bătaie într-o închisoare din Rusia în 2009.

Prima lege Magnitsky a fost adoptată în 2012 cu votul bipartizan unanim al Congresului SUA și promulgată de către fostul Președinte SUA, B. Obama, cu numele „ Russia and Moldova JV Repeal and Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act of 2012”. Cu scopul de a spori răspunderea globală pentru integritatea guvernelor naționale, în 2016, Congresul SUA a lansat „ Global Magnitsky Act”, care oferă guvernelor posibilitatea de a impune interdicții de viză și sancțiuni față de persoane care se fac responsabile de comiterea unor abuzuri grave asupra drepturilor omului sau acte de corupție majore.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.