Experti nationali si internationali recomanda BM si FMI sa restructureze "imediat si neconditionat" datoriile RM

"Nu exista nici un temei pentru a conditiona restructurarea datoriilor de schimbarile in domeniul politicilor, pentru ca restructurarea ar reprezenta corectarea unei erori facute de creditori", se arata in raportul "Republica Moldova: Politici de crestere economica, creare a locurilor de munca si reducere a saraciei", elaborat de catre un grup de experti nationali si internationali si prezentat, astazi, la Chisinau, relateaza MOLDPRES.

Expertii recomanda Bancii Mondiale si Fondului Monetar International sa restructureze "imediat si neconditionat" datoriile multilaterale ale Republicii Moldova si sa schimbe conditiile de creditare aplicate la imprumuturile comerciale acordate la sfirsitul anilor 90.

Autorii acestui studiu independent releva ca datoria externa este o mostenire tragica a perioadei de tranzitie anterioare, cind veniturile medii au scazut brusc la nivelul tarilor cu venituri mici, in timp ce institutiile financiare externe au refuzat sa acorde imprumuturi in conditii preferentiale. "Povara datoriei externe continua sa limiteze capacitatea Guvernului de a aloca venituri publice pentru stimularea cresterii economice si reducerea saraciei", se arata in raport.

Expertii mentioneaza ca Guvernul Republicii Moldova, in prezent, are o pozitie mai solida pentru a face lobby in favoarea unor conditii mai favorabile de restructurare a datoriei externe restante. in opinia lor, aceasta pozitie avantajoasa a fost conditioata de faptul ca Executivul de la Chisinau incearca sa micsoreze datoriile sale comerciale si fata de creditorii bilaterali care nu sint membri ai Clubului creditorilor de la Paris.

"Punctul de plecare in procesul de negocieri pentru restructurarea datoriei externe este recunoasterea generala a faptului ca Republica Moldova ar trebui sa beneficieze de credite in conditii preferentiale, in locul celor comerciale, incepind cu primele imprumuturi contractate in debutul anilor 90, iar diferenta dintre dobinzile acumulate pentru cele doua tipuri de imprumuturi trebuie sa fie iertata imediat", se spune in raport.

Totodata, expertii recomanda organismelor financiare internationale ca, pe linga dobinda rezultata din diferenta intre conditiile Bancii Internatioanle pentru Reconstructii si Dezvoltare /BIRD/ si Agentia Internationala pentru Dezvoltare /IDA/, acestea sa restructureze fara intirziere scadentele datoriilor nepreferentiale. Rezultatul acestor operatiuni trebuie sa fie o scadere substantiala a valorii nete curente a datoriilor Moldovei, creind perspective pentru cresterea economica si reducerea saraciei, se mai arata in Raportul "Republica Moldova: Politici de crestere economica, creare a locurilor de munca si recucere a saraciei".

Datoria externa a Republicii Moldova contractata de Guvern a constituit, la sfirsitul anului trecut, 758 mln dolari. in 2004, pentru deservirea datoriei externe Guvenul a alocat peste 125 de mln dolari. in anul curent, Ministerul Finantelor urmeaza sa transfere in contul creditorilor straini peste 31 mln de dolari. in 2000-2004, datoria de stat externa garantata de Guvern, racordata la Produsul Intern Brut, a fost redusa de la 60,6% pina la 36,4 la suta, nivelul-limita constituind, conform rigorilor internationale, cel mult 60 la suta. Cea mai dificila situatie vizind datoria externa a RM s-a creat in 2002, cind Guvernul trebuia sa restructureze de urgenta datoria formata in urma emisiei in 1997 a euroobligatiuilor in valoare de 75 mln dolari. in caz contrar, tarii i se atribuia categoria statelor in default. insa echipa negociatorilor de la Ministerul Finantelor a obtinut acordul FMI privind restructurarea obligatiunilor de stat pentru o perioada de 7 ani, noteaza MOLDPRES.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.